Fædrelandsvennen

Ble angrepet av 500 kilo ku

Natt til 17. mai stakk 11 kyr av fra innhegning­en på Tjomsås. Da tre menn prøvde å flytte ei ku, gikk den til angrep på to av dem. Fortsatt er fire kyr borte.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Det var skikkelig rodeo, sier bonde Vidar Løvdal.

Kl. 01.45 17. mai fikk Trond Steinar Løvdal telefon fra politiet om at bror Vidar Løvdals kyr oppholdt seg på RV 9, seks kilometer unna innhegning­en hvor de gresset. Da de skulle prøve å lede ei ku til en annen flokk med kyr, snudde den om på bakketoppe­n.

Plutselig fikk Løvdal 500 kg ku i full fart imot seg i stedet.

– Jeg husker hvordan den kom mot meg, men ikke mer, sier Trond Steinar.

Han var sammen med Øyvind og Tore Eidså. Øyvind forteller:

– Det var mørkt og plutselig sto Trond Steinar i veien for kua. Kua stanget ham opp på en bil som var rett bak, og begge fløy opp på panseret før kua forsvant. Det var godt at det bare var kragebeine­t som røyk, sier han.

SYKEHUS OG FORSLÅTT

Resultatet ble en 17. mai på sykehuset hvor han måtte operere etter kragebeins­brudd, og en arm som er satt ut av spill i seks til åtte uker i en viktig periode av året for bonden.

Øyvind og Tore Eidså gjorde et nytt forsøk på å drive kua opp, men også denne gangen ombestemte kua seg. Denne gangen var det Tore Eidså som sto på feil sted.

– Den senket hodet og stanget ham ned. Det gikk så fort at han ikke rakk å reagere. Han ble kraftig forslått, sier Øyvind Eidså.

FIRE DYR FORTSATT SAVNET

Søndag klarte man å finne sju av dyrene ved hjelp av drone, og seinere ledet Vidar Løvdal og flere hjelpere dem tilbake til beitet. Fire dyr er fortsatt borte. Spørsmålet er hva som har forårsaket at de toget så langt av gårde natt til 17. mai.

– De må ha vært skikkelig skremt, for når dyr stikker av, driter de over alt. Her var det ingenting på strekninge­n ned mot riksveien, sier Vidar Løvdal.

– Jeg har aldri opplevd ei ku som har oppført seg slik før, sier Trond Steinar Løvdal.

STØYENDE NATT På ØVREBØ

Noe må ha skremt dyrene både ut av innhegning­en og så langt av gårde. Da de fant de første dyrene nede ved riksveien virket de ville og urolige.

Natt til 17. mai avholdes den tradisjone­lle «Ronda» på Øvrebø hvor ungdommer har en årlig rånefest. Men dette skjedde noen kilometer unna området hvor dyrene sto.

– Arrangemen­tet har ikke vært et problem for dyrene før, men det er jo mye støy, sier Trond Steinar Løvdal.

Begge kommer uansett med en klar oppfordrin­g til bilister som møter dyr i veibanen.

– Man må aldri kjøre etter dyrene, men heller gi dem tid til å komme seg ut av veibanen. Det er viktig å vise hensyn når du møter dyr, sier Vidar Løvdal.

BER OM TIPS

Det er mye skog i området som har gjort det vanskelig å finne dyrene. Brødrene ber derfor folk om å gi beskjed om de ser kyr utenfor innhegning­er.

– Jeg tror de vil trekke mot dyrket mark etter hvert for å beite, men vi trenger hjelp for å finne dem som er borte, sier Vidar Løvdal.

Han synes det er trasig å ikke ha kontroll på dyrene med tanke på sikkerhet for både dem og eventuell trafikk. Det er også levebrødet som er borte.

– Det er klart det er mange tusen kroner som er på skogen, sier Løvdal.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Brødrene Vidar (t.v.) og Trond Steinar Løvdal ved gjerdet der 11 forskremte kyr tok beina fatt og forsvant natt til 17. mai. Trond Steinar brakk kragebeine­t da ei ku løp på ham.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Brødrene Vidar (t.v.) og Trond Steinar Løvdal ved gjerdet der 11 forskremte kyr tok beina fatt og forsvant natt til 17. mai. Trond Steinar brakk kragebeine­t da ei ku løp på ham.
 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Trond Steinar Løvdal er tilbake med dyrene etter et ublidt møte med ei ku natt til 17. mai.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Trond Steinar Løvdal er tilbake med dyrene etter et ublidt møte med ei ku natt til 17. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway