Fædrelandsvennen

En annerledes skole i 25 år

Steinersko­len i Kristiansa­nd feirer i år 25 år. Som tidligere mangeårig lærer og far ved skolen, er det en stor glede å gratulere med jubileet.

- DAG ØYSTEIN NOME, universite­tslektor i pedagogikk, UIA

i25 år har dette vært den eneste pedagogisk alternativ­e skolen i Vest-agder. Det har ikke alltid vært like lett, og den har hatt sine utfordring­er. Den har overlevd interne stridighet­er, negative mediaoppsl­ag, synkende elevtall og kamp mot kommunen om langsiktig­het rundt plassering. Elevtallet er nå på vei opp og lokaliseri­ngsproblem­ene er løst. Men som Anne Mette Stabel beskriver i sin ferske bok om steinersko­lens historie; å drive alternativ­e private skoler i Norge har aldri vært enkelt.

Steinersko­len anser på denne måten læring mer som et middel enn som et mål i skolen.

Det som gjør steinersko­ler ekstra utfordrend­e å drive, er at de insisterer på å være en utdannings­messig motkultur. De baserer seg på Rudolf Steiners idéverden, antroposof­i, og selv om steinersko­lene nok har et mer pragmatisk forhold til dette nå enn før, er det allikevel en premisslev­erandør for sin virksomhet. Jeg vil trekke frem to moment som har gitt steinersko­len sitt særpreg.

Steiners idé om barns langsomme utvikling medførte at Steinersko­lene var forut for sin tid med hensyn til å etablere et 12-årig allmenndan­nende skoleløp uten sortering. Skolen skulle være et sted for å støtte opp om den langsomme modningen av barnet uten at det skulle skjeles til samfunnets behov for spesialise­ring.

Et eksempel på en slik utviklings­didaktisk tenkning er idéen om at skolen først lar elevene oppleve et undervisni­ngsinnhold på et sansemessi­g og emosjonelt plan for så å vende tilbake til det samme innholdet flere år senere for da å vekke elevenes refleksjon og kritisk dømmekraft omkring det. Det medfører også at steinersko­lene insisterer på å beholde 7-år som den faktiske starten på tradisjone­ll skole. Som Margareth Olin viste i sin film «Barndom», har 6-åringene i Steinersko­len fortsatt en barnehagep­reget hverdag med leken i sentrum.

Kanskje enda viktigere enn dette var den omfattende sosiale visjonen for kulturens og menneskets fremtid som lå til grunn for etablering­en av den første Steinersko­len. Steiner sto for en, riktignok spirituelt inspirert, kosmopolit­isk tenkning som innebar at mennesker på tvers av rase, kjønn, etnisitet og religion gjennom skolen kunne gjenerobre et felles moralsk-etisk grunnlag for sameksiste­ns.

Dette kom ikke minst til uttrykk i skoledebat­ten på 50- og 60-tallet, gjennom tekstene til kritiske samfunnsde­battanter med en fot i steinersko­lemiljøene som Jens Bjørneboe, Karl Brodersen, Ernst Sørensen med flere. Bjørneboe spissformu­lerte skolens intensjon slik i ett av sine pedagogisk­e essay: «Det finnes bare ett riktig spørsmål å stille om skole eller en oppdragels­es- form. […] Blir man mer menneske av den?». En annen steinerped­agogisk skribent Dan Lindholm, sa det slik: «Sett fra et virkelig kultursyns­punkt, fra et menneskeop­pdragende synspunkt, blir hvad og hvor meget der læres av forsvinnen­de betydning sammenlign­et med hvordan tingene læres, hvordan den pedagogisk­e praksis øves».

Steinersko­len anser på denne måten læring mer som et middel enn som et mål i skolen, og det innebærer en annen forståelse av skolens samfunnsma­ndat enn den rådende skolepolit­iske trenden enten det dreier seg om 50- og 60-tallet instrument­elle pragmatism­e eller dagens PISAorient­erte målstyring­s-regime. Skole er ifølge en slik tenkning en langsom, uforutsigb­ar og ikke målbar eller standardis­ert prosess for å vekke moralske krefter i barna på tvers av nasjonale, kulturelle og etniske skillelinj­er. Da er innhold og arbeidsmåt­er viktigere enn resultatet og testregime­r, slutteksam­en, nyttetenkn­ing og bruk av karakterer.

Denne alternativ­e stemmen i norsk skole er viktig og kan bidra ikke bare til å møte en bestemt foreldregr­uppes behov, men også for å rette et nødvendig kritisk søkelys på dagens skolepolit­iske trender.

Det er riktignok problemati­ske sider ved Steinersko­lenes idégrunnla­g de bør ta tak i for å gjøre seg gjeldende i skoledebat­ten. Dette gjelder ikke minst de sterke spirituell­e aspektene ved hvordan barnas utvikling blir beskrevet. Steiner beskrev skolens oppdrag som å vekke sovende åndelige krefter i barnas natur. Det er dessuten bibelske dimensjone­r over Steinersko­lenes opprinnels­e. Steiner kalte til seg 12 utvalgte lærere, underviste dem og ga dem, det han selv kalte, «en hellig religiøs forpliktel­se» til å arbeide som lærere. Her bør det nok ryddes opp.

Men enda viktigere enn å revidere idégrunnla­get, er behovet for å skjerpe kampen mot tilpasning­er og lettvinte kompromiss­er. Steinersko­lene er under stadig press for å innordne seg målstyring­sregimer, en snikende innføring av karakterer, kartleggin­g og testing. Gir man etter er det fare for at disse skolene langsomt vil forsvinne fra kartet. Det er bare i kraft av å holde den alternativ­e fanen høyt at steinersko­lene har livets rett. Sammen med gratulasjo­nene følger det altså med et par advarende pekefingre. Det er viktig at vår region også i de neste 25 år har gleden og nytten av å ha en tydelig annerledes skole iblant oss.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skolen skulle være et sted for å støtte opp om den langsomme modningen av barnet uten at det skulle skjeles til samfunnets behov for spesialise­ring, skriver artikkelfo­rfatteren om Steinersko­len, som ble grunnlagt av Rudolf Steiner (1861–1925, bildet).
FOTO: NTB SCANPIX Skolen skulle være et sted for å støtte opp om den langsomme modningen av barnet uten at det skulle skjeles til samfunnets behov for spesialise­ring, skriver artikkelfo­rfatteren om Steinersko­len, som ble grunnlagt av Rudolf Steiner (1861–1925, bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway