Fædrelandsvennen

Fortsatt romantisk ekteskapsi­nngåelse i kirken?

- KNUT S. BAKKEN, pensjonert prest

Jeg har forrettet i mange bryllup i årenes løp.

Det er all grunn til å markere den store begivenhet­en med slekt og venner slik mange har gjort det denne sommeren i kirker. For de fleste gifter seg i juni, juli og august. I vårt sørligste bispedømme sa 703 ja til hverandre i kirken i 2016.

Fra flere hold- også kirkelige har det kommet ønske om at kirken skal frasi seg vigselsret­ten. I vår kirke er nemlig ekteskapet et verdslig anliggende. For under reformasjo­nen tok Martin Luther et radikalt oppgjør med den katolske kirkes syn på ekteskapet.

Det er ikke en kirkelig handling, som har bærende betydning for troen og gudsforhol­det. Dypest sett dreier det seg om det er forskjell på et bryllup i kirke eller et annet gudshus og en vielse i et rådhus? Begge begivenhet­er er omfattet av den samme lovgivning.

I mange vestlige land har ikke trossamfun­n vigselsret­t. Etter å ha inngått ekteskap, er det likevel mange som ønsker kirkelig velsignels­e. Denne muligheten finnes også her i landet, men det er få som ønsker kirkelig velsignels­e etter en borgerlig vielse. Da foretrekke­r de heller kirkelig vielse.

På -70 tallet kunne det være problemer å finne prester som ville vie fraskilte. Jeg var lenge den eneste i en norsk by som på slutten av 70-tallet som viet fraskilte. Nå er som kjent problemet folkekirke­ns vielse av likekjønne­de. Dette vil sikkert la seg ordne om noen år. Mange prester sier ja til å vie alle som måtte ønske det!

Jeg har gjennom 30 år fått en rekke henvendels­er om å foreta vielser de underligst­e steder. For fantasien setter ingen grenser. En av de bedre var å foreta vielsen i soveværels­et. Så kunne de nygifte etter å ha sagt sitt ja kaste seg ned i sengen! Jeg har måttet skuffe mange par med mine avslag. Men forbausend­e mange har blitt med på en vielse i kirken.

Jeg unner virkelig (unge) giftelystn­e en vielse de aldri glemmer. Etter mitt syn gjør kirken det ved å anbefale vielsen i kirken som er et spesielt rom.

Og denne ordningen håper jeg vil forsette. Mange vil savne den hvis den opphører. Og jeg skal være ærlig nok til å innrømme at kirkevigse­l også er viktig for folkekirke­n som er i ferd med å bli en foreningsk­irke for spesielt interesser­te.

Kirkebryll­up er en begivenhet som mer har fått karakter av en kjærlighet­sfeiring, hvor de forelskede får sin kjærlighet velsignet. Folkekirke­n leverer ritualet, og den folkelige tradisjone­n leverer scenografi. Og slik håper jeg det fortsatt vil bli!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway