Fædrelandsvennen

Husbanken sier ja til gettofiser­ing

- ODDMUND HARSVIK, redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

Jeg ser i Fædrelands­vennen fra 16. mai at Husbanken sier ja til bygging av 16 leilighete­r, med plass til 24 beboere, for mennesker som sliter med rus og psykiatri – på Lomtjønn i Vennesla.

●● Når skal vi slutte å putte en gruppe mennesker som lider av samme sykdom inn i gettoer, i fellesboli­ger, uten at boligene har status som sykehjem? Og jeg tenker ikke på naboer, eller andre berørte, men på beboerne selv.

Jeg har gjentatte ganger advart mot denne gettoiseri­ngen av rusavhengi­g og rus-psykiatri, både her i avisen men også i andre regionsavi­ser. Det hjelper ikke at avisen nå flagger ut at Husbanken sier ja til bygging av disse boligene. Det legitimere­r kun at også staten vil ha mer igjen for pengene. Og med mer, mener jeg at ”at det blir billigere å holde styr på de samlet, enn om de skulle bo i færre boenheter.

Jeg ser i reportasje­n at Fylkeslege Anne Sophie Syvertsen er enig i det jeg har gjentatt og gjentatt i mine innlegg: Hun mener byggingen av boliger blir for stort og for institusjo­nspreget, og at sjansen for rehabilite­ring er mye større når det bygges mindre enheter mer spredd.

Boliger til rusavhengi­ge, på størrelse med på Lomtjønn blir kanskje billigst på kort sikt. Men langsiktig blir den mer kostbar enn om de skulle fulgt mitt råd: Bygg flere boliger til rusavhengi­ge, ta gjerne i bruk kommunale boliger kommunen har. Bosett folk ut fra den boevne de ser at hver enkelt har, og maksimum fire personer i samme enhet. Det er også viktig å ikke samle for mange tunge rusavhengi­ge i samme bydel. Også rusavhengi­ge vil ha et hjem hvor de kan føle at de får være i fred fra miljøet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway