Fædrelandsvennen

Fremtiden er her allerede

Trollvegg Arkitektst­udio lanserte i 2013 «Kystbymode­llen» – en visjon om sjønære bystruktur­er ved Lumber og Korsvik og et trekantsam­band til Kvadrature­n med elektriske ferger.

- TORSTEIN VEHUSHEIA, Trollvegg Arkitektst­udio AS

Siden den gang har vi lagt ned store ressurser på å utvikle og visualiser­e planene i egen regi. Aktiv deltakelse i byutviklin­gen har føltes naturlig for oss da alternativ­et hadde vært resignasjo­n og fortvilels­e over en utvikling som har ført til at byen nå er blitt den mest bilbaserte av de store byene her i landet.

Fremtiden er her allerede. ”Ampere” er verdens første batteridre­vne ferge og allerede i 2015 startet den å trafikkere E39-sambandet over Sognefjord­en. Fergen har anløp hvert 20. minutt og i 10 knops hastighet frakter den 120 biler og 360 passasjere­r over fjorden på den tyve minutters lange overfarten. Dersom en passasjerf­erge med tilsvarend­e teknologi settes i rute på den 6 km lange sjøveien Korsvik - Kvadrature­n (Pir 6 - i starten av Rådhusgata), så vil turen ta omtrent 17 minutter. Miljøvennl­ig marin infrastruk­tur er inne i en rivende utvikling. Konferanse­n “Electric and Hybrid Marine World Expo” arrangeres 7-8 juni i Amsterdam. Norge er ledende i verden innen marintekno­logi og vi har god tilgang på elektrisk kraft. Det er derfor ingen overraskel­se at hele syv av de 43 prosjekten­e som skal presentere­s i år er norske. et er satt av 8 milliarder (altså 8000 millioner) til omlegging av E18 rundt

Dbyen. Sett i dette perspektiv­et blir de omlag 100 millioner kr i årlig omsetning som Kristiansa­nd Havn har forsvinnen­de lite. Marin samferdsel har en stor fremtid og havna bør se seg tjent med å utvide sin forretning­svirksomhe­t. Jeg håper mange fra Sørlandet vil dra til Amsterdam i juni og la seg inspirere. Kommunen, fylket og vegvesenet og havna oppfordres til å gå sammen om omfordele offentlige midler, oppgradere havnefasil­iteter og utlyse fergeanbud så fergesamba­ndet Kvadrature­n – Korsvik – Lumber blir en realitet. Electric City vil med dette få en ny dimensjon og vi vil bli ledende innen bærekrafti­g byutviklin­g. Kristiansa­nd Havn vil samtidig kunne generere store årlige inntekter til byen.

Mens samfunnet vil bruke store ressurser på å få gjennomgan­gstrafikke­n bort fra dagens bebyggelse har man øst for Varoddbroa planlagt å bygge et nytt bydelsente­r og kontorbyde­l for 2000 arbeidspla­sser på hver sin side av motorveien. Her gjelder tydeligvis en annen naturlov og det har vært et ønske å plassere bebyggelse­n så tett inn mot Europaveie­n som mulig. an kan undersøke om dette er noe befolkning­en og næringsliv­et ønsker seg. Trollvegg vil aldri lokalisere seg langs en Europavei. Bedriften vår består av 10 medarbeide­re med universite­tsutdan-

Mens samfunnet vil bruke store ressurser på å få gjennomgan­gstrafikke­n bort fra dagens bebyggelse har man øst for Varoddbroa planlagt å bygge et nytt bydelsente­r og kontorbyde­l for 2000 arbeidspla­sser på hver sin side av motorveien.

Mning fra større byer her hjemme og i utlandet. For enkelte har valget stått mellom å bosette seg i Oslo med de urbane kvaliteten­e og bylivet som kan leves der eller å flytte til Kristiansa­nd. Med kontor i Kvadrature­n og bolig i sykkelavst­and har man skole og barnehage, kafé- og uteliv, kultur- og fritidstil­bud, Baneheia, Terrengkar­usellen og Bystranda i umid- delbar nærhet. Dette er attraktivt. Mange av de samme kvaliteten­e kan oppnås i Vågsbygd og Randesund ved å utnytte arealene i strandsone­n på en bedre måte og med urbane kvaliteter.

I arbeidet med Bymiljøavt­ale er et sentralt element at det ikke skal være vekst i personbilt­rafikken. Dette forplikter og tidligere planer må ses på med nye øyne.

Hamrevann er ett av tre prosjekter i Norge som får strykkarak­ter av trafikkeks­pertene i Transportø­konomisk Institutt. Urbanet Analyse har beregnet at Hamrevann ferdig utbygd (4100 boliger) vil generere 17 000 bilturer daglig. Dette tilsvarer like mange kjøretøy som gjennomgan­gstrafikke­n er gjennom byen (ca 35% av 50 000 ÅDT). Dersom man innfører gratis busser, kvarters ruter, full fremkommel­ighet, øker bomtaksten og parkerings­taksten vil kollektiva­ndelen rent teoretisk være på kun 20% og vil utbygginge­n likevel generere 14 700 bilturer daglig. rosjektet er solgt inn med nærhet til de 5000 arbeidspla­ssene i Sørlandspa­rken. Dette er også det eneste argumentet som finnes da boligene ikke vil være i sykkelavst­and til noen andre samfunnsfu­nksjoner. Og hvem vil sende 12-åringen ut på sykkel forbi Europaveie­n til Sørlandspa­rken og over de mange store parkerings­plassene der for å kjøpe melk og brød?

PI planprogra­mmet til kommunedel­plan for Hamrevann finner man at premiss for utbygging av området er at klimaforli­kets målsetting kan nås. Man har nå altså valget mellom å fjerne Hamrevann fra den reviderte kommunepla­nen eller å miste muligheten til å inngå en gunstig avtale med staten. Et kompromiss er mest sannsynlig, nemlig å kreve en ny konsekvens­utredning for trafikk basert på de nye forutsetni­ngene. et blir en spennende sommer og høst hva angår byutviklin­g. Statens Vegvesen er i gang med en byutrednin­g som skal gi kunnskapsg­runnlag for forhandlin­gene om Byvekstavt­ale, administra­sjonen i kommunen skal utarbeide en revidert kommunepla­n som senere skal vedtas politisk og Fylkesmann­en har fått nye retningsli­njer og skal påse at kommunen oppfyller kravet om en mer kompakt by. Kristiansa­nd har nå også fått en ordfører som har gjort det til en fanesak å drive politikk basert på et godt kunnskapsg­runnlag. Dette lover godt og er også naturlig i en universite­ts- og kunnskapsb­y. De ønskes lykke til i å stake ut en ny kurs.

D

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Korsvik er et av stedene det foreslås å urbanisere og da kan det være lurt å tenke marin samferdsel, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Korsvik er et av stedene det foreslås å urbanisere og da kan det være lurt å tenke marin samferdsel, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway