Fædrelandsvennen

Kjemper for Jensens dikterboli­g

Pratibha Jensen, enken etter Axel Jensen, skal selge huset der de delte forfattere­ns siste leveår. Nå jobber en aksjonsgru­ppe for å gjøre hjemmet tilgjengel­ig for offentligh­eten.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Forfattere­n Axel Jensen levde et liv som tok ham rundt om i verden. Han bodde i Sahara, på den greske øya Hydra, i London og New Delhi, ved Stockholm og i seilbåten Shanti Devi ved Aker Brygge.

Men i 1991 seilte skuta i havn innerst i Ålefjærfjo­rden, og Axel og Pratibha Jensen kjøpte en over 100 år gammel skolestue. Der kastet de anker, og der ble de boende. Jensen, som ble rammet av sykdommen ALS, ble etter hvert sengeligge­nde og ble pleid i hjemmet fram til sin død i 2003.

ØNSKER å BEVARE HJEMMET

Pratibha Jensen ble værende i huset på Ålefjær.

Nå skal hun selge det. Huset legges neste uke ut på det åpne markedet, men en aksjonsgru­ppe ønsker å gjøre om hjemmet til et inspirasjo­nssenter med fokus på Jensen, Jens Bjørneboe og Henrik Wergeland. For i huset står 30 000 sider med Jensens håndskrevn­e manuskript­er og kunst fra hans samarbeids­partner Pushwagner, samt Frans Widerberg.

– Vi er i ellevte time, men vi håper noen ser at det er nå vi har en gylden mulighet til å skape noe her, sier Jane Rabbersvik.

Hun var med på pleien av Axel Jensen i over et år, og har vært nær venn av Pratibha siden da. Hun er med i en liten gruppe som ønsker å ta vare på huset som et sted der ungdom kan få møte historier om liv som var langt fra A4.

– Dette er et fantastisk viktig hjem, og vi håper å kunne redde det fra salg. Vi tror det kan være et sted hvor unge mennesker kan komme og få en impuls og bli inspirert til å forestille seg verden på andre måter, sier dokumentar­filmskaper og Jensen-venn Jan Christian Mollestad.

SØKER STØTTEPART­NERE

Det er ikke noe å si på engasjemen­tet og visjonen til gruppa, som i nærmere et år har jobbet med å få offentlige og private på banen for å realisere prosjektet. Selv om de rapportere­r om positive tilbakemel­dinger, mangler

de fortsatt økonomien for å kjøpe ut huset.

– Når man graver og ser hva som har skjedd i norsk litteratur etter 1950 vil det være Bjørneboe, Mykle og Jensen som står igjen. Det er viktig å ivareta slike betydnings­fulle hjem, og vi håper det kommer noen på banen som vil støtte oss, sier Mollestad.

Pratibha Jensen er klar på at hun nå må selge huset på grunn av regler knyttet til ekstra skatt som tilfaller ved salg når man har bodd for lenge borte. Huset kan gå til privatpers­oner dersom det ikke kommer inn noen som vil støtte prosjektet.

– Jeg er gammel, og ønsker å selge huset før jeg forlater verden. Jeg kan ikke forvente at noen skal ta vare på det livet vi hadde, men det er klart det hadde vært flott om noen ønsket å utvikle det, sier Jensen.

PUSHWAGNER

Axel Jensen jobbet tett sammen med Pushwagner i flere år, og Pushwagner illustrert­e flere av bøkene til Jensen. For å støtte dannelsen av et slikt museum, har Pushwagner sagt han vil gi trykk som kan selges for å skaffe inntekter til huset.

– Det er gøy hvis man får til et slags minnehus for Jensen, og Pushwagner vil gjerne bidra for å få det til, sier Stefan Stay, sekretær og koordinato­r for Terje Bro- fors, kjent som Pushwagner.

Det nære vennskapet mellom Pushwagner og Jensen kommer også til uttrykk i kunsten.

– Jensen og Pushwagner var som Lennon og Mccartney. For dem hang bilder og tekst sammen, og de jobbet sammen på Chelsea hotel i New York, sier Mollestad.

Får foreningen støtten til å kjøpe ut huset, vil Pratibha Jensen donere alt av innbo til senteret, og huset vil kunne stå slik det var i tida da de bodde der.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Jane Rabbersvik jobber sammen med en aksjonsgru­ppe for å kunne overta Axel Jensens hus på Ålefjær. Her er hun i stua der det blant annet ble holdt konserter da forfattere­n levde.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Jane Rabbersvik jobber sammen med en aksjonsgru­ppe for å kunne overta Axel Jensens hus på Ålefjær. Her er hun i stua der det blant annet ble holdt konserter da forfattere­n levde.
 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? På kontoret står over 30 000 håndskrevn­e sider med manus fra Jensens forfatters­kap.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N På kontoret står over 30 000 håndskrevn­e sider med manus fra Jensens forfatters­kap.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Pratibha Jensen har flyttet til Bispegra omsorgssen­ter og skal nå selge huset der hun og Axel Jensen bodde.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Pratibha Jensen har flyttet til Bispegra omsorgssen­ter og skal nå selge huset der hun og Axel Jensen bodde.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? I perioden da Jensen bodde på Ålefjær skrev han ti bøker. Nå skal huset selges.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N I perioden da Jensen bodde på Ålefjær skrev han ti bøker. Nå skal huset selges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway