Fædrelandsvennen

Krigen og de norske jødene

Mange nordmenn var medskyldig­e i et av de svarteste kapitlene i norsk krigshisto­rie.

- ALF KJETIL IGLAND

DOKUMENTAR Holocaust i Norge.

Registreri­ng, deportasjo­n, tilintetgj­ørelse. Bjarte Bruland Dreyer

Deportasjo­nen av jøder fra norsk jord under krigen er et av de svarteste kapitler i krigshisto­rien vår. Det er skrevet mye om emnet, særlig knyttet til skipet Donau. Nå foreligger en samlet historie om de deporterte jødenes skjebne under krigen, en omfattende, fortjenest­efull og god fremstilli­ng av historiker­en Bjarte Bruland

(f. 1969), som med forskerens blikk har trålet arkiver i inn- og utland for å lete etter svar på ubesvarte spørsmål.

Bruland drøfter inngående hvilken rolle tyskerne, Ns-ministerie­t og de norsk politistyr­kene hadde. For å unndra seg ansvar var mange av aktørene kvikke til å tilintetgj­øre materiale ved krigens slutt og skylde på hverandre. Noen løse tråder vil for alltid lede til historiens mørke, men Bruland dokumenter­er godt den norsk deltakelse­n, også på høyeste hold.

773 jøder, 53 prosent av alle, ble deportert i 1942-43. Noen få overlevde. Mindre påaktet er det at mange jøder ble myr- det på norsk jord, særlig i MidtNorge.

Sørlandet ble lite berørt av aksjonene. Her bodde få jøder fast da krigen kom, og bare ekteparet i Friedrich og Margrethe Doller i Grimstad ble deportert, riktignok først høsten 1943. Begge overlevde krigen, noterer Bruland.

Roger Tronstads «Jøder på Agder 1851-1945» (Portal Forlag 2015) har mye stoff om Dollers interessan­te skjebne. Denne boken er merkelig nok ikke med på litteratur­listen til Bruland.

Det bodde jøder i Kristiansa­nd ved krigens begynnelse, men de flyktet eller flyttet krigsvåren. To forretning­er hadde jødiske eiere, men de var bosatt utenbys, i Stavanger (Julius Fein) og Haugesund (Moritz Rabinowitz). Etter tysk ordre satte politiet opp skilt med «Jødeforret­ning», uten at det skal ha ført til store reaksjoner, i motsetning til i andre byer, særlig Moss. Skiltene ble tatt ned fem måneder senere. Hverken Fein og Rabinowitz kom tilbake.

Så mye frykt og lidelse, så mange døde, og mange nordmenn var medskyldig­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway