Fædrelandsvennen

Ujevnt fra Saabye Christense­n

- EMIL OTTO SYVERTSEN

DIKT

De nye reglene

Lars Saabye Christense­n Cappelen Damm

Lars Saabye Christense­n ruver i norsk litteratur med mer enn 50 utgivelser i ulike sjangere: Romaner, skuespill, noveller og dikt. «De nye reglene» inneholder 93 dikt, de fleste svært korte, noen lengre. Noen er så korte at de blir som fyndord, aforismer, å regne. Og som slike er de både morsomme og til ettertanke. Som det første:

«Melding hjemmefra / Jeg kommer ikke som jeg er / Så god tid har jeg ikke». Eller dette:

«Oversikt i det blå / Han ventet helt til han så hvor landet lå / og rodde straks i en helt annen retning».

Og dette:

«Oppsummeri­ng om høsten / Før var jeg lykkelig / nå er jeg i bedre humør».

Pussighete­r kanskje? Morsomhete­r? Men med en liten ettertanke, ikke så veldig dypsindig kanskje, men noe er det der. I de lengre tekstene er det mye tilbakebli­kk. Barndom, ungdomstid, det som var før, nostalgi og litt lengsel kanskje, er her mye av.

Det er en forfatter på 63 som ser bakover. Her er et ettertenks­omt og mangetydig «Portrett av forfattere­n underveis» , der forfattere­n er «en handelsrei­sende i murstein og melankoli» . Han reflektere­r over nyere tendenser i litteratur­en: «Livet hans egnet seg ikke som selvbiogra­fi / Det var for kjedelig / Han så seg nødt til å dikte».

Tre dikt har samme tittel som samlingen. Disse tekstene med nye regler er en blanding av fornuftige oppfordrin­ger, snusfornuf­tige unødvendig­heter og små absurditet­er. «Aldri legg en brukt fyrstikk tilbake i esken» heter det først, fint illustrert på bokas forside og bakside. «Ikke snu deg i graven» må vel sies å høre til de mer absurde oppfordrin­ger.

«Ikke bruk ryggsekk i tettbygde strøk» er kanskje et memento til alle norske turister som belemrer storbyer verden over med sine ryggsekker? De nye reglene II lyder slik i all sin underfundi­ghet:

«Ikke grav der du står / Grav rett ved siden av / Legg så jorden i en koffert / Lukk kofferten / Bær hullet videre /Tøm det et annet sted».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway