Fædrelandsvennen

Jeg har ikke vært nede i tosifra siden jeg gikk for presten.

Halvparten av Syvert Dale er borte. På det meste veide den kjente sangeren fra Vennesla 180 kilo.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Ingen må tro det er lett å bli lett. Men det er fantastisk å være det, sier 42-åringen.

17. mai snakket mange om hva som er galt med blues-sangeren og kirkesange­ren fra Vennesla. De som ikke hadde sett ham på en stund, fryktet noe alvorlig galt.

– Ja, hehe. Jeg møter en del mennesker som jeg ser frykter det verste og tar en bue. Jeg kan berolige. Jeg er i bedre form enn på veldig lenge, sier Syvert Dale.

BLE MOBBET

Det begynte i tidlig ungdom. Litt mobbing på skolen. Det var ikke så greit å være Syvert, men å sitte hjemme var greit. Å spise var godt. Mat ble en bestevenn og en trøst.

– Overspiser du lenge nok, presser du magen mer og mer og må ha mer og mer, sier han.

I 1998 passerte Syvert Dale 180 kilo. Da innså han at noe måtte gjøres.

Han la om kostholdet og begynte å trene. Ved egen hjelp kom han ned i 122 kilo. Det holdt han en stund, men så kom den gamle livsstilen gradvis sigende tilbake.

STOLT AV SEG SELV

For tre år siden veide han over 170 kilo igjen. Fastlegen anbefal- te operasjon. Den fikk han i august i fjor. For et par uker siden la han følgende jubelmeldi­ng ut på Facebook: «Då va det tosifra gitt!»

– Jeg er så stolt. Nå viser vekta 98 kilo. Jeg har ikke vært nede i tosifra siden jeg gikk for presten! – Er operasjon løsningen?

– Ja og nei. Mange betaler operasjon i utlandet selv. Men jeg er særdeles glad for at jeg fikk min i Norge – og dermed de obligatori­ske kursene som følger med. Operasjon er en veldig god hjelp, men den er ikke løsningen, sier Syvert Dale.

DET MENTALE ER VIKTIG

Før han fikk magesekken redusert med 90 prosent, måtte han vise legene at han mente alvor. Han begynte å gå og spise sunnere. Han greide å gå ned 20 kilo.

De siste 55 kiloene har han kvittet seg med etter operasjone­n.

– Du kan ikke forberede deg på den merkelige følelsen du får etter operasjone­n. Før spiste jeg fem komper før jeg ble mett, plutselig var jeg stappmett etter en halv yoghurt.

Syvert Dale sier det mentale må være på plass. Du må ønske å fortsette å trene og fortsette å spise sunt.

– Operasjone­n har gitt meg 40 kilo gratis, tenker jeg. Men hvis

ikke du har det mentale på plass, vil du gradvis øke igjen. Du må ha kvittet deg med behovet for trøst i maten.

SYKLE TIL HOVDEN

– Hva vil du si til folk som har lyst til å kopiere deg?

– Begynn med å gå etter posten, 50 meter tur hjelper. Prøv å endre litt på kosten. Men fremfor alt: Snakk med noen. Finn noen å sette mål sammen med. Få et ordentlig opplegg. Finn noen som kan hjelpe deg med det mentale. Og husk: Det tar mange år å bli kraftig overvektig. Det er derfor ikke gjort over natten å løse problemet.

Syvert Dale trener nå tre, fire dager i uken. Sangstemme­n er bare blitt bedre.

– Jeg holder i alle fall tonene mye lenger, sier mannen som har satt følgende mål for sommeren:

– Jeg skal sykle til Hovden. Overnattin­g skjer på Ose.

MYTER

En annen av Venneslas kjente musikere er operasange­r Bjøro Hildebrand­t. Han gikk ned rundt 30 kilo for noen år siden.

– Jeg er ekstremt imponert over Syvert og det han har fått til. Smilefjes fra meg, sier han.

Hildebrand­t sier det bare er en gammel myte at sangstemme­n blir dårligere når du blir tynn og bedre når du har pondus.

– Veldig rask vektreduks­jon kan påvirke hormoner og gjøre stemmen noe tynnere, men myten om at sangere bør være store har vokst fram av én spesiell grunn.

– Før var det ofte fest etter forestilli­ng. Mange la seg stappmette – og este ut. Dermed kom dette bildet av at de beste sangerne må være store, sier operasange­r Hildebrand­t.

 ?? ODD-INGE RØNNING ULEBERG FOTO: ?? Syvert Dale (42) har gått fra 180 til 98 kilo. Venneslas kjente sanger står fram for å oppmuntre andre. Det er fullt mulig å endre livsstil.
ODD-INGE RØNNING ULEBERG FOTO: Syvert Dale (42) har gått fra 180 til 98 kilo. Venneslas kjente sanger står fram for å oppmuntre andre. Det er fullt mulig å endre livsstil.
 ?? FOTO: KENNETH F. SOLHEIM ?? 2015 og det er storkamp på Idrettspla­ssen. Syvert Dale og Bjøro Hildebrand­t synger. Her veier Syvert rundt 170 kilo.
FOTO: KENNETH F. SOLHEIM 2015 og det er storkamp på Idrettspla­ssen. Syvert Dale og Bjøro Hildebrand­t synger. Her veier Syvert rundt 170 kilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway