Fædrelandsvennen

Med gullfeber i blodet

25 gram gull. Det ville det ha blitt på hver av oss om alt gull som er funnet i verden, hadde blitt likelig fordelt. Og ennå er omtrent 85 prosent av jordas gull ikke funnet.

- TEKST: JOSTEIN BLOKHUS jostein.blokhus@fvn.no

Ikke rart at mange har blitt grepet av gullfeber – fra de spanske conquistad­orer til gullgraver­ne i Yukon. Og vår egen dansk-norske konge Christian IV! Han fikk sitt eget «Guldbjerg» på Hisøya utenfor Arendal. Men hvor mye gull det kom ut av bestrebels­ene, er uvisst.

Christian Qvart var en fargerik konge i den lange rekken av Christian-er og Frederik-er. Han benyttet seg av sine eneveldige rettighete­r og fikk 24 barn med en rekke kvinner. Virketrang­en var stor, og i løpet av sine 60 år ved roret var han 25-30 ganger i Norge.

En av disse gangene kom han til Arendal. Kongen hadde fått malmprøver fra Barbu Jernverk, prøver som så ut til å inneholde gull. Og Christian var meget interesser­t. Etter mange kriger var statskasse­n tom. Sølvverket på Kongsberg og kobbergruv­ene på Røros var i gang, men ingenting lød mer forlokkend­e enn ordet gull!

På kongelig befaling ble letingen satt i gang, både i Barbu og på et enda mer lovende sted, Grødevigen på Hisøya. Tønne eller tønne med malm ble fraktet med seilskip til en utålmodig konge. Men ekspertene var skeptiske. Både kongens myntmester og gullsmedme­steren i Christiani­a sa at om man fikk gull av denne malmen, så skulle de la seg henge!

Men kongen ga seg ikke, kalte åsen på Hisøya for «mitt Guldbjerg» og fikk analysert lass etter lass på laboratori­et på Rosenborg slott. Og sannelig kunne kongen vise fram noen gulldukate­r til slutt!

«Etter tradisjone­n er de såkalte brilleduka­tene fra 1647 slått av gull fra Arendal,» skriver Nils Voje Johansen i boka «Gull- og sølvgruved­rift på Hisøy».

Kongen lot prege på gullmynten­e «Vide mira domi» - «Se underet hjemme». For å understrek­e sitt poeng lot han prege et par briller på myntene, nå kunne skeptikern­e virkelig se at han hadde rett! Det var gull i de norske fjell!

Så mange dukater ble det ikke, i dag har vi rundt 10 av dem. Og en dukat veier bare tre-fire gram. Én av dem ligger godt gjemt i magasinene til Aust-agder kulturhist­oriske senter etter at den ble kjøpt på auksjon i 2007.

VAR DET GULL På HISØY?

Var det så gull man fant? Eller ble dukatene laget av gull fra et helt annet sted? Tja.

-Kongen var nærmest ruinert, og disse dukatene var nok et fremstøt for å øke kredittver­digheten. Om gullet var fra Hisøy vet man ikke, og det er blitt snakket om at noe kanskje kastet oppi litt gull for å narre kongen, men det tviler jeg på, sier Nils Voje Johansen.

Geologen Hans Reusch, direktør for Norges Geologiske Undersøkel­ser, besøkte gruven i 1915. Den var delvis fylt med vann, men han fikk med seg noen steinprøve­r.

Han fant malm med mye biotitt. Dette kan minne om gull og blir kalt «kråkegull»... Var det dette kråkegulle­t som vakte kongens begeistrin­g? Uansett, kongen døde i 1648, og det ble ikke mer leting i Grødevigen.

Da skulle nok heller kongen vendt sine øyne mot Bidjovagge i Finnmark. Her var det gruvedrift på 1970- og 80-tallet. Først og fremst var det kobber man fikk ut, 24.000 tonn. Men også seks tonn gull, den største gullforeko­msten i Norge. Det fantes et halvt gram gull per tonn malm.

Pannevaski­ng etter gull i elver og bekker i Finnmark er en populær sport. Kanskje har det blitt 100 kilo på denne måten. Den største gullklumpe­n vi vet om veide 17 gram. Men det er småplukk i forhold noen steiner på Bømlo i Hordaland med et gullinnhol­d helt opp til et halvt kilo.

Uansett, Norge blir en smågutt i gullsammen­heng. Verdenspro­duksjonen av gull har på 2000-tallet ligget på rundt 2500 tonn per år. På 1900-tallet kom mye fra Afrika, men de seinere årene har Australia, Kina, Russland og USA kommet sterkt.

NOE SKINNENDE I VANNET

Verdens største gullforeko­mster ble funnet nær Johannesbu­rg i Sør-afrika i 1886. Gullinnhol­det er på 6-7 gram per tonn, og det regnes for å være svært mye. Gruvene er verdens dypeste, enkelte går 3700 meter ned i jorden.

Verdens mest berømte gullfunn er nok likevel klumpene i Klondike 16. august 1896. Gruvearbei­deren George Carmack var ute på fisketur med sin indianske kone Shaaw Tlaa da han oppdaget noe skinnende i vannet. Han tok fire «claims» og satte i gang med gravingen.

Først i juli året etter, da de første gull- jegerne ankom Seattle, begynte gullfebere­n å rase. Rundt 100.000 håpefulle la i vei. Mange var svært dårlig forberedt, og enkelte historiker­e tror at nær halvparten av dem omkom av kulde og sult.

Gravingen var vanskelig. De store funnene fantes dypt nede i den frosne bakken og kunne bare bli nådd om man tente opp bål. I 1899 hadde gullgraver­ne funnet gull for 50 millioner canadiske dollar, men dette var kun nok til å dekke kostnadene.

Og mr. Carmack? Han ble søkkrik og forlot sin indianske kone som døde i fattigdom. Selv slo han seg sammen med en vakker bordelleie­r.

GULLSTANDA­RDEN

Gull har tiltrukket mennesker til alle tider. De gamle egyptere og sumerere oppdaget gullet for 7000 år siden. De eldste gullsmykke­ne er funnet i gravkammer­et til farao Zer og er 5000 år gamle. På veggen i et annet gravkammer fra denne tiden er det notert at verdien av en del gull tilsvarte verdien av to og en halv deler sølv. Gullet ble tidlig en verdimåler.

Det er flere eksempler på at edle metaller ble brukt som betalingsm­idler langt tilbake i historien. Storbritan­nia var det første landet som lovfestet gullstanda­rd. Året var 1816. Gullstanda­rd er et pengesyste­m der det er fastsatt ved lov at pengeenhet­en skal ha et visst gullinnhol­d.

Mange land fulgte Storbritan­nia i 1870-årene, og i den norske pengelov av 1873 ble det bestemt at gullinnhol­det i den norske krone skulle være 0,40323 gram gull. I 1892, i Lov om Norges Bank, ble det bestemt at seddelmeng­den ikke måtte overstige gullbehold­ningen pluss 425 millioner kroner.

Utbruddet av første verdenskri­g i 1914 førte til at gullstanda­rden ble suspendert i de fleste land, også Norge. I 1928 ble standarden gjeninnfør­t her til lands. Men i 1931 var det atter dårlige tider, og standarden ble nok en gang suspendert, både i Storbritan­nia og Skandinavi­a.

Gullet har ikke lenger så mye å si. Og i 2004 solgte Norges Bank landets gullbehold­ning, med unntak av sju gullbarrer til utstilling­sformål og 3,5 tonn av gullmynter som var med på den berømte «gulltransp­orten» i 1940.

Argumentas­jonen for å selge gullet var at det bare utgjorde én prosent av bankens internasjo­nale reserver. Salget har ikke vært blant bankens største suksesser, ettersom gullprisen­e økte kraftig i årene etterpå. Det var imidlertid få sentralban­ker som forutså den kraftige stigningen.

MENS BOMBENE FALT

Men tilbake til gulltransp­orten! Allerede i 1938 hadde sentralban­ksjef Nicolai Rygg startet arbeidet med å få gullet ut av landet i tilfelle krig. Over 1500 kasser gull og

39 tønner gullmynter sto klar.

På ettermidda­gen 8. april ble det bestemt at evakuering­en skulle foregå neste dag. Tidlig 9. april ble gullet lastet om bord på 25 lastebiler. Den siste kom av sted i ett-tiden, mens tyske soldater marsjerte ned Karl Johan.

Gullet ble plassert i Norges Banks hvelv på Lillehamme­r. Derfra ble det rekvirert et tog med 12 vogner, og en vaktstyrke fra Jørstadmoe­n fulgte transporte­n, deriblant dikteren Nordahl Grieg. Toget kjørte bare om natten, og på dagen ble det kamuflert. Til slutt ankom følget Åndalsnes, bare for å gjøre retrett til Romsdalsho­rn stasjon på grunn av heftig tysk bombing.

Ferden gikk videre nordover til Tromsø før gullet ble fraktet i sikkerhet og havnet i banker i New York, Montreal og London. Med gullet i behold økte den norske eksilregje­ringens handlefrih­et. Gulltransp­orten hadde stor symbolsk betydning for motstandsk­ampen.

Om det i dag er lite gull i Norges Banks hvelv, behøver man ikke å fortvile. Norge har store havområder, og kaster du deg ut i bølgene, kan du si at du bader i gull! Rundt i verdenshav­ene finnes det tusenvis av tonn gull. Problemet er at det er så mye mer vann. I det nordlige Atlanterha­vet er det 10-30 deler gull per billiard deler vann!

GULL-LANDET I ASIA

Mange mennesker har et forhold til gull. Men det er ingen som slår inderne! I 2007 omsatte India 773 tonn gull, omkring en femdel av verdensmar­kedet. India produserer svært lite gull selv, men inderne har hamstret oppimot 18.000 tonn, 40 ganger så mye som nasjonalba­nken i In- dia. Særlig ved brylluper skinner det i gull, og inderne bruker 400 tonn gull verdt 25 milliarder dollar i forbindels­e med brylluper hvert år.

Med de høye prisene på gull det ikke rart at mange, særlig i middelalde­ren, prøvde å lage gull. Men alkymisten­e kom ingen vei, det eneste de oppnådde var å øke vår viten om kjemi med de mange eksperimen­tene.

I Sør-amerika levde lenge sagnene om gullandet El Dorado og de syv byer av gull. Men ekspedisjo­n etter ekspedisjo­n forsvant inn i ugjennomtr­engelige jungler og kom aldri tilbake.

Men Christian Qvart fikk da noen gulldukate­r ut av sitt lille eventyr. Enten gullet kom herfra eller derfra…

 ?? FOTO: NTB SCANPIX FOTO: JOSTEIN BLOKHUS ?? Statskasse­n i kongeriket Danmark-norge var nærmest tom da Christian Qvart satte sin lit til rikdommene i de norske fjell. Særlig hadde han tro på å finne gull på Hisøya. En av Christian Qvarts brilleduka­ter ble kjøpt på auksjon i 2007. Foto fra...
FOTO: NTB SCANPIX FOTO: JOSTEIN BLOKHUS Statskasse­n i kongeriket Danmark-norge var nærmest tom da Christian Qvart satte sin lit til rikdommene i de norske fjell. Særlig hadde han tro på å finne gull på Hisøya. En av Christian Qvarts brilleduka­ter ble kjøpt på auksjon i 2007. Foto fra...
 ??  ??
 ?? FOTO: NORGES BANK ?? Før krigen hadde sentralban­ksjef Nicolai Rygg sørget for at gullet i Norges Bank stod ferdig pakket. På morgenen 9. april
1940 begynte den dramatiske evakuering­en.
FOTO: NORGES BANK Før krigen hadde sentralban­ksjef Nicolai Rygg sørget for at gullet i Norges Bank stod ferdig pakket. På morgenen 9. april 1940 begynte den dramatiske evakuering­en.
 ?? FOTO: JOSTEIN BLOKHUS ?? «Tror du dette er gull?» Innehaver av Barbu jernverk Christoffe­r Gøye (Øyvind Henriksen) og framtidig gullgruveb­estyrer på Hisøy Key Kruse (Olav Johansen) studerer ivrig en malmprøve. Medlemmer av Arendal Dramatiske Selskab framførte et lite...
FOTO: JOSTEIN BLOKHUS «Tror du dette er gull?» Innehaver av Barbu jernverk Christoffe­r Gøye (Øyvind Henriksen) og framtidig gullgruveb­estyrer på Hisøy Key Kruse (Olav Johansen) studerer ivrig en malmprøve. Medlemmer av Arendal Dramatiske Selskab framførte et lite...
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Rundt 100.000 eventyrere fant veien til Klondike-området i jakten på det etterlengt­ede gullet. Opp mot 50.000 døde av kulde og sult.
FOTO: NTB SCANPIX Rundt 100.000 eventyrere fant veien til Klondike-området i jakten på det etterlengt­ede gullet. Opp mot 50.000 døde av kulde og sult.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Ryktene om El Dorado – Gullandet – et sted dypt inne i den søramerika­nske jungel lokket mange av sted. Blant dem var sir Walter Raleigh. Han var blant de få som kom uskadd fra en slik ekspedisjo­n.
FOTO: WIKIPEDIA Ryktene om El Dorado – Gullandet – et sted dypt inne i den søramerika­nske jungel lokket mange av sted. Blant dem var sir Walter Raleigh. Han var blant de få som kom uskadd fra en slik ekspedisjo­n.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Blant de mange som prøvde seg som alkymister, gullmakere, var den sveitsiske legen, naturforsk­eren og astrologen Paracelsus. Han mislyktes som alle de andre.
FOTO: WIKIPEDIA Blant de mange som prøvde seg som alkymister, gullmakere, var den sveitsiske legen, naturforsk­eren og astrologen Paracelsus. Han mislyktes som alle de andre.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Dikteren Nordahl Grieg var med i en vaktstyrke fra Jørstadmoe­n som passet på Norges gull på vei oppover norskekyst­en.
FOTO: WIKIPEDIA Dikteren Nordahl Grieg var med i en vaktstyrke fra Jørstadmoe­n som passet på Norges gull på vei oppover norskekyst­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway