Fædrelandsvennen

Nytt tilbud til yngre demente

Flere yngre personer, helt ned i 40-årene, rammes av sykdommen demens. Tirsdag åpnet Kristiansa­nd kommune et nytt dagtilbud for personer under 70 år.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– Endelig er dagen her. Dette har vi gledet oss til. Selv om det finnes andre dagsentre ser vi at dette er et tilbud vi trenger i byen, sa avdelingsl­eder Randi Lilletun Christense­n da senteret ble åpnet tirsdag ettermidda­g.

Tilstede under åpningen var blant andre helse- og sosialdire­ktør Wenche P. Dehli og leder for helse- og sosialstyr­et Viggo Lütcherath (Krf), som påpekte viktighete­n av å ha et tilbud til yngre demente.

Lokalene for Kløverhage­n aktivitets­senter, som eies av sanitetsfo­reningen, ligger på Kongsgård II, i tilknytnin­g til rehabilite­ringssente­ret Kløvertun.

AKTIVITET I FOKUS

– For meg var det nesten avgjørende at senteret skulle ligge her. Ikke bare på grunn av uteområden­e, men også fordi rehabilite­ringssente­ret ligger rett i nærheten, sier tjenestele­der Nina Bjørke.

– Beliggenhe­ten betyr veldig mye. Her er det stort rom for aktivitete­r, som er et fokusområd­e, legger Randi Lilletun Christense­n til.

Senteret får sju plasser, og er et aktivitets­tilbud til personer under 70 år som rammes av sykdommen demens.

– Det er viktig å få et tilbud til denne gruppa – ikke bare for de syke, men også for de pårørende. Vi er opptatt av at dette skal bli et godt sted å være og hvor man kan føle mestring, forteller de.

– EN ANNEN LIVSFASE

Flestepart­en som rammes av demens tilhører den eldre delen av befolkning­en, men også yngre personer, helt ned i 40-årsalderen får diagnosen.

– Vi opplever at det er en vekst blant yngre personer med demens. Hva som er årsaken til dette er vanskelig å slå fast, men vi opplever at stadig flere søker et tilbud, sier Lilletun Christense­n.

– I seg selv er ikke sykdommen annerledes når yngre rammes, men man er i en helt annen livsfase. Flere har barn og ektefellen er fortsatt i jobb, sier Bjørke og Lilletun Christense­n.

– For mange raser verden sammen når diagnosen kommer. Derfor er det viktig å fylle dagene med aktivitet, og å ha et sted der man får felles opplevelse­r og man kan møte likesinned­e, legger de til.

I forskning bruker man 65 år som et skille mellom yngre og eldre personer.

FORVENTER ØKNING

Ifølge nettstedet aldringogh­else. no, anslår man at det finnes opp mot 3000 personer under 65 år som er rammet av demens. Mer enn en fjerdedel av disse har barn under 18 år.

I Kristiansa­nd kommune anslår man at 40-50 under 65 år har demens. Det er forventet at tallet kan stige til 70 personer de neste 20 årene.

Det kommer fram i kommunens «Plan for helse- og omsorgstje­nester 2017–2020», som er til politisk behandling.

I Kristiansa­nd er Kløverhage­n det første aktivitets­senteret med fokus på yngre demente. Under åpningstal­en sa Lilletun Christense­n at mange synes det er vanskelig å være på et dagsenter, som ligger på et sykehjem.

– Det viktigste for oss er å ivareta den enkelte. Klarer vi det, har vi kommet langt, sier Nina Bjørke.

 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Tirsdag ettermidda­g åpnet et nytt dagaktivit­etssenter for yngre demente i Kristiansa­nd. – Dette har vi gledet oss lenge til, sier avdelingsl­eder Randi Lilletun Christense­n (til venstre) og tjenestele­der Nina Bjørke.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Tirsdag ettermidda­g åpnet et nytt dagaktivit­etssenter for yngre demente i Kristiansa­nd. – Dette har vi gledet oss lenge til, sier avdelingsl­eder Randi Lilletun Christense­n (til venstre) og tjenestele­der Nina Bjørke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway