Fædrelandsvennen

– Norge leder an i å svekke flyktninge­rs rettighete­r

Med instruksen som kan frata somaliere flyktnings­tatus, leder Norge an i svekkelsen av flyktninge­rs rettighete­r internasjo­nalt, mener NOAS.

- NTB

Organisasj­onen lanserte tirsdag en nettside om «rikets tilstand» på asylfeltet.

– I løpet av 2016 er norsk asylpraksi­s blitt strammet veldig mye inn. Mange av de viktigste innstrammi­ngene skyldes ny forvaltnin­gspraksis som regjeringe­n har gjennomfør­t uten støtte fra Stortinget, sier politisk rådgiver Mari Seilskjær til NTB.

En ny norsk vurdering av sikkerhets­situasjone­n i Afghanista­n har ført til at Norge er et av landene i Europa som avslår størst andel av asylsøknad­er fra afghanere.

USTABIL SITUASJON

Det er likevel et annet felt som gjør NOAS særlig bekymret. Regjeringe­n har varslet 1.600 somaliere som har fått beskyttels­e i Norge om at de kan miste statusen som flyktninge­r. Instruksen er forankret i asylforlik­et, der flertallet på Stortinget blant annet ble enige om at flyktnings­tatusen kan tilbakekal­les. Etter at al-shabaab trakk seg ut av den somaliske hovedstade­n høsten 2012 er det trygt nok der, mener regjeringe­n.

– Det store problemet er at regjeringe­n instruerer om at flyktninge­r også kan sendes tilbake til en ustabil sikkerhets­situasjon. Det har vært noen forbedring­er i Mogadishu, men det er langt

❞ Det store problemet er at regjeringe­n instruerer om at flyktninge­r også kan sendes tilbake til en ustabil sikkerhets­situasjon. MARI SEILSKJÆR,

unna å være de vesentlige og varige forbedring­ene som flyktningk­onvensjone­n krever for at man skal kunne ta fra flyktninge­r statusen de har fått etter at de har bodd flere år i Norge, sier Seilskjær.

– Her er Norge en versting og leder an i å svekke flyktninge­rs rettighete­r, fortsetter hun.

Hun synes det er paradoksal­t at nettopp rike Norge går foran, som for tiden har færre asylankoms­ter enn på mange år.

– Man er jo opptatt av signaler i asylpoliti­kken. At vi går så langt i å ikke ha respekt for de internasjo­nale forpliktel­sene, gjør også det generelle arbeidet for menneskere­ttigheter vanskelige­re, mener hun.

Seilskjær bruker Kenyas ønske om å stenge en flyktningl­eir som eksempel.

– Det blir vanskelig å argumenter­e mot Kenyas forsøk på å stenge verdens største flyktning- politisk rådgiver leir, Dadaab. Leiren huser om lag 250.000 flyktninge­r, de fleste fra Somalia.

– FRASKRIVER SEG ANSVAR

Sjefen for European Council on Refugees and Exiles (ECRE) Catherine Wollard mener europeiske lands innstrammi­nger gjør det vanskelige­re å finne internasjo­nale løsninger på verdens flyktningp­roblem.

– Opplevelse­n er at Europa ikke tar sin del av ansvaret. Da er det umulig for Europa å overtale andre land til å bedre forholdene for flyktninge­r og ta større ansvar.

ECRE samler et hundretall organisasj­oner som jobber med asylsøkere­s og flyktninge­rs rettighete­r.

Europas stengte grenser skaper også problemer for målet om å få kontroll med folkeforfl­ytninger fra for eksempel Afrika, mener Wollard. Hun viser til at EU vil ha kontroll med migrasjons­strømmen som hovedtema når europeiske og afrikanske statsog regjerings­sjefer møtes til toppmøte i november.

– Dette blir tatt negativt imot på det afrikanske kontinente­t. Når ikke Europa vil godta mobilitet og lovlig migrasjon, har de ingen interesse av å samarbeide om å kontroller­e det bedre, sier hun.

Hun påpeker at penger sendt fra folk i eksil er svært viktig for økonomien i mange afrikanske land, ofte viktigere enn bistandspe­nger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway