Fædrelandsvennen

Har inngått milliardko­ntrakt

Fram til 2025 skal Benteler Automotive Farsund levere aluminiums­deler til «et premium bilmerke» for langt over en milliard kroner.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– At vi får bekreftet konkurrans­edyktighet mot andre leverandør­er, gjør oss stolte. Dette hadde vi ikke klart for tre år siden, men takket være stadig rasjonalis­ering, effektivis­ering og kompetanse­bygging får vi det altså til nå.

Det sier en tydelig fornøyd Jon Ola Ystgaard, fabrikksje­f for tyskeide Benteler Automotive Farsund AS, bildelfabr­ikken i Farsund. Mandag kunne han innkalle de rundt 260 ansatte til allmøte og fortelle at bedriften har inngått sin største kontrakt på mange år.

Da Fædrelands­vennen ankommer etterpå, er det fortsatt litt blødkage igjen.

LANGT OVER MILLIARDEN

– Avtalen gjelder ut 2025 og vil beløpe seg til totalt langt over én milliard kroner, meddeler Yst- gaard og ser hemmelighe­tsfull ut.

– Du glemte å si hvem kunden er?

– Det er et stort, «premium» bilmerke. Europeisk, men ikke tysk. Vi skal levere deler som eksempelvi­s forstillin­g og bakhjulsop­pheng til en hel plattform av nye modeller. Og ja, vi har levert til denne kunden før, er alt fabrikksje­fen vil røpe.

Å slippe merkenavne­t ønsker han foreløpig ikke, nettopp fordi det dreier seg om nye bilmodelle­r som ikke er blitt presentert ennå. Men Fædrelands­vennen er kjent med at bedriften tidligere har levert til BMW, Porsche, Daimler, Jaguar, Land Rover og Volvo.

ALU-KOMPETANSE

At en bedrift på Lista klarer å hevde seg i en av verdens største industrier, som samtidig er blant de mest globaliser­te og konkurrans­eutsatte, framstår ikke som noen selvfølge.

– Skyldes det tilgangen på flytende aluminium fra Alcoa Lista noen meter unna?

– Å, fordelen oppveies nok av ulempen ved å ligge langt unna kundene. Viktigere er aluminiums­kompetanse­n på Lista, svarer Jon Ola Ystgaard.

– Husk at vi behersker hele verdikjede­n; vi både konstruere­r og produserer. Pluss at vi nyter godt av den særnorske kvaliteten som ligger i tett samarbeid mellom in- geniører og fagarbeide­re, supplerer personalsj­ef Monika Elin Schopmeier.

IKKE FLERE ANSATTE

– Blir det flere ansatte nå?

– Vi vil investere i nytt utstyr og ny, mer effektiv teknologi, selv om vi også bruker mye eksisteren­de utstyr. Bedre teknologi, kombinert med fortsatt satsing på kompetanse­heving og effektivis­ering i eksisteren­de produksjon, gjør at målet er å produse- re dette nye volumet uten å øke antall ansatte, repliserer fabrikksje­fen.

Apropos: Ved utgangen av 2015 hadde Benteler Automotive Farsund 346 ansatte. Nå er det altså rundt 260.

Lill Hege Hals, leder for teknisk og prosjekt, har også en bemerkning om det med produktivi­tet og utstyr:

– Agderforsk­ning har undersøkt det og funnet ut at vår bedrift har en stor andel av samtlige in-

dustrirobo­ter på Agder.

Det kommentere­r også Yngve Kronstad-johansen, fagforenin­gsleder for Fellesforb­undet:

– Robotiseri­ng er en del av utviklinge­n vi ikke kan stoppe, om vi ønsker å henge med. Men ja; det er en utfordring, konstatere­r han om det faktum at mennesker erstattes av maskiner.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Stolte nøkkelfolk hos Benteler Automotive Farsund. F.v. Lill Hege Hals, som er leder for teknisk og prosjekt, fabrikksje­f Jon Ola Ystgaard, personalsj­ef Monika Elin Schopmeier, hovedtilli­tsvalgt Yngve Kronstad-johansen og design- og utviklings­sjef...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Stolte nøkkelfolk hos Benteler Automotive Farsund. F.v. Lill Hege Hals, som er leder for teknisk og prosjekt, fabrikksje­f Jon Ola Ystgaard, personalsj­ef Monika Elin Schopmeier, hovedtilli­tsvalgt Yngve Kronstad-johansen og design- og utviklings­sjef...
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Robot-tettheten hos Benteler Automotive på Lista er høyest på Sørlandet.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Robot-tettheten hos Benteler Automotive på Lista er høyest på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway