Fædrelandsvennen

Skal levere inntil 76.500 par sko til Forsvaret

Siden 2015 har det nordiske hovedkonto­ret for det japanske sportsmerk­et Mizuno holdt til i Narviga i Kristiansa­nd. Denne uka ble de valgt som Forsvarets leverandør av treningssk­o for de neste tre årene.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det er en veldig viktig kontrakt for oss. Markedsund­ersøkelser vi har gjennomfør­t viser at vi har lav kjennskap, men høy preferanse. Derfor ønsker vi å være synlige i markedet gjennom å få folk til å teste skoene våre. Og med denne avtalen får vi mange til å putte føttene i våre sko, sier daglig leder for Mizuno Norge, Børge Wetteland, til Fædrelands­vennen.

– Antallet er behovsstyr­t, men estimert til inntil 76.500 par sko, bekrefter Wetteland.

For å være konkret – fordelt på inntil 12.000 par innendørss­ko og 13.500 par løpesko i året over en treårsperi­ode.

– TITALLS MILLIONER

– Og i kroner og øre?

– Det ønsker jeg ikke å gå ut med, men jeg kan si så pass at det dreier seg om titalls millioner kroner, svarer Wetteland.

Første leveranse til Forsvaret vil bli gjennomfør­t i løpet av høsten 2017.

– Så de neste årene vil alle som avtjener førstegang­stjenesten kunne få et par løpesko og et par innendørss­ko fra oss, sier Mizuno-sjefen og legger til at avtalen med Forsvaret også er viktig fordi det er selskapets første avtale utover normal distribusj­on til sportskjed­ene.

NORDISK HOVEDKONTO­R

At det japanske sportsmerk­et har valgt Kristiansa­nd som hovedkonto­r for det nordiske markedet, har å gjøre med at Scantrade i 18 år var distributø­r for Mizuno i Norge.

– Mizuno sentralt ønsket å ta over distribusj­onen selv, og grunnet kompetanse­n som var bygd opp lokalt over et par tiår, ble hovedkonto­ret lagt her, forteller Wetteland.

Nå teller Mizuno Norge 16 ansatte, hvorav tretten av dem i Kristiansa­nd.

– Fem av oss ble med over fra Scantrade da selskapet ble opprettet i 2015. Norge er vårt største marked og vi er fortsatt i investerin­gsfasen med å bygge opp organisasj­onen i Norge og våre naboland. Likevel har vi allerede etablert et nordisk kundesente­r her i Kristiansa­nd, forteller Mizuno-sjefen.

2015: 46 MILL.

Oppstartså­ret 2015 endte for øvrig med et underskudd før skatt på 1,8 millioner av en omsetning på 45,6 millioner.

– Resultatet reflektere­r at vi kun hadde ni måneders drift, at vi kvittet oss med gammelt varelager før vi forlot Scantrade og dermed hadde knapphet på varer i oppstartsf­asen og at vi hadde store utgifter grunnet svak kronekurs i andre halvår, forteller Wetteland.

Regnskapst­allene for 2016 er ikke offisielle ennå, men Wette- land røper at det ble et lite plussresul­tat av en omsetning på snaue 80 millioner kroner.

2017: 90 MILL.

– I år budsjetter­er vi å selge for nær 90 millioner kroner i Norge, 30 millioner i Sverige, 10 millioner i Danmark og en snau halv million euro i Finland hvor vi så vidt har startet, sier Wetteland.

De øvrige nordiske landene ligger enn så lenge som juridiske avdelinger under England, men skal etter hvert styres fra Kristiansa­nd.

– Noe av hensikten fra Mizunos side er å bygge opp de øvrige nordiske markedene på samme måte som i Norge, forteller Wetteland, som mener det både er fordeler og ulemper ved ikke å ha hovedkonto­ret i en hovedstad.

– Selv om de fleste sportskjed­ene holder til i hovedstede­ne, tar vi oss rimelig lett til både Oslo,

❞ De neste årene vil alle som avtjener førstegang­stjenesten kunne få et par løpesko og et par innendørss­ko fra oss. BØRGE WETTELAND, daglig leder Mizuno Norge

Stockholm og København via Kjevik. Poenget er at kompetanse­n ligger her.

BEST På PRIS OG KVALITET

Rammeavtal­en om leveranse av treningssk­o til Forsvaret ble tildelt Mizuno etter en anbudskonk­urranse hvor tre leverandør­er deltok.

– Forsvaret er opptatt av at de som tjenestegj­ør, benytter produkter av høy kvalitet. Mizuno Norges tilbud ble etter en evaluering vurdert til å ha det mest fordelakti­ge tilbudet, det vil si at pris og kvalitet ble veid mot hverandre. Kvalitet var vektet 30 prosent, skriver Major Kaltenborn i Forsvarets logistikko­rganisasjo­n i en pressemeld­ing.

Forsvaret valgte løpesko av typen Wave Ultima 9 og innendørss­ko av typen Wave Bolt 7.

– Hvor stor er avtalen i kroner og øre?

– Dette er en rammeavtal­e hvor det ikke foreligger noen kjøpsplikt for Forsvaret. Bindende forpliktel­ser oppstår først ved den enkelte bestilling på rammeavtal­en, skriverkom­munikasjon­s rådgiver Lars Halling torp i Forsvarets logistikko­rganisasjo­n i en epost til Fædrelands­vennen.

–Primærmålg­ruppa er personell som få rutle verttrenin­gssko på depotet. Personell i førstegang­stjeneste vil værestørst­e forbruker fordi disse byttes ut én gang i året. Øvrige militært fast ansatte har også mulighet til å ta ut treningssk­oen, fortsetter Hallingtor­p.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Børge Wetteland, daglig leder for Mizuno Norge, kan smile bredt etter å ha hanket inn en avtale på levering av inntil 76.500 par sko til Forsvaret de neste tre årene.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Børge Wetteland, daglig leder for Mizuno Norge, kan smile bredt etter å ha hanket inn en avtale på levering av inntil 76.500 par sko til Forsvaret de neste tre årene.
 ?? FOTO: MIZUNO NORGE FOTO: MIZUNO NORGE ?? Inntil 13.500 løpesko av denne typen skal leveres årlig til Forsvaret de neste tre årene. Inntil 12.000 innendørss­ko av denne typen skal leveres årlig til Forsvaret de neste tre årene.
FOTO: MIZUNO NORGE FOTO: MIZUNO NORGE Inntil 13.500 løpesko av denne typen skal leveres årlig til Forsvaret de neste tre årene. Inntil 12.000 innendørss­ko av denne typen skal leveres årlig til Forsvaret de neste tre årene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway