Fædrelandsvennen

Bryr du deg om klima?

-

Ønsker du at Norge skal lande på begge beina i spranget ut av oljealdere­n? Da bør du stemme grønt til høsten.

●● Forrige helg vedtok De Grønne at oljealdere­n bør være over innen 15 år, etter press fra oss unge i partiet. I etterkant har både Statoil, Terje Søviknes og andre politikere fra både Høyre og Arbeiderpa­ritet ledd av oss. De mener De Grønne er utopister, uansvarlig­e og urealistis­ke. De tar feil. Det som er utopistisk, uansvarlig og urealistis­k er å tro at Norge kan i femti år til kan tjene penger på det som skaper klimaendri­nger - i en verden som forsøker å bekjempe klimaendri­nger.

Vi trenger naturressu­rser og trygge omgivelser. Hvis vi ikke stanser klimaendri­ngene vil dette bli stadig vanskelige­re å sikre. Vi har dårlig tid på oss. Om vi legger FNS karbonbuds­jett til grunn, har vi 4 år igjen med dagens utslipp før vi kan ha sprengt 1,5-gradersmål­et i Parisavtal­en. For hvert år med økte klimagassu­tslipp, blir vi nødt til å kutte mer og raskere i fremtiden.

Ved å sette en sluttdato for oljenæring­en skaper vi forutsigba­rhet for politikere og næringsliv. Parallelt med en gradvis utfasing av oljenæring­en, vil De Grønne skape nye, grønne arbeidspla­sser for dem som i dag jobber i oljen. Hvis det er noen som vil skru igjen oljekranen over natten, er det partiene som med den ene hånden skriver under på Parisavtal­en, og med den andre fortsetter å gi ut nye letekonses­joner til oljeindust­rien. Regjeringe­ns politikk forbereder ikke Norge på en virkelighe­t uten olje.

Det er hinsides all fornuft å ignorere samstemt internasjo­nal klimaforsk­ning og en internasjo­nal klimaavtal­e til fordel for kortsiktig­e næringsint­eresser i Nor- ge. Når De Grønne vil fase ut oljen over 15 år, er det i samsvar med hvordan virkelighe­ten faktisk er. Det er ikke radikalt å ta jordkloden­s tålegrense på alvor. Det er radikalt å la være.

ODA PETTERSEN OG ELISABETH UDJUS,

Grønn Ungdom Vest-agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway