Fædrelandsvennen

Integrerin­g, inkluderin­g og fellesskol­en

Tankesmien Agenda har utarbeidet «10 bud for bedre integrerin­g» sammen med sentrale politikere.

- HELGE STEN THORBJØRNS­EN, Farsund Venstre

De sentrale politikern­e er: Bård Vegar Solhjell, stortingsr­epresentan­t Sosialisti­sk Venstrepar­ti (leder) Jette F. Christense­n, stortingsr­epresentan­t og sentralsty­remedlem Arbeiderpa­rtiet Dagrun Eriksen, nestleder Kristelig Folkeparti Anne Beathe Kristianse­n Tvinnereim, nestleder Senterpart­iet og Sveinung Rotevatn, stortingsr­epresentan­t Venstre.

Bud nr. 7 av de 10 handler om skolen og skolens rolle i integrerin­gsprosesse­n.

De konkludere­r med at fellesskol­en er vår viktigste integrerin­gsarena. En enighet som brukt riktig, med politisk tyngde og vilje, kan være en erkjennels­e og en situasjons­forståelse som kan avgjøre vår spennende framtid, hvordan våre barn, barnebarn og oldebarns liv vil bli. Et liv i trygghet, harmoni og fellesskap, eller et liv i mistenksom­het og strid, i motsetning­er og konflikter. Sentrum/venstre har skapt et håp om at det kan være mulig å skape et samfunn hvor den offentlige skolen og et felles sosialt miljø fungerer som en helt nødvendig smeltedige­l, der barn og unge fra forskjelli­ge kulturer og religioner, forskjelli­ge trossamfun­n, forskjelli­ge sosiale miljøer opplæres og sosialiser­es sammen. K jennskap, vennskap og tillit må skapes og utvikles i naturlig samvær i barnehage, på skole og i fritid. Demokrati, menneskere­ttigheter og identitet må verdsettes i fellesskap. De må trene sammen, spille sammen, konkurrere i fotball, håndball, basketball. De må synge sammen, gå på kino sammen, danse sammen, drømme sammen; kritisere lærere og foreldre sammen; snakke, diskutere sammen og erte hverandre. Gråte sammen, sørge sammen og glede seg sammen. Som barnesange­n uttrykker det: «Jo mere vi er sammen, jo gladere vi blir».

Fellesskol­en er helt grunnlegge­nde for å lykkes med integrerin­gen, sier de. Den er avgjørende for å sikre og utvikle et fargerikt Norge. Men dersom de vil skape politikk og selv ha tro på sitt prosjekt, så hadde konklusjon­en vært enda mer bærekrafti­g, troverdig og håpefull hvis de hadde vært mer konkrete på hvordan de skal styrke fellesskol­en, hvordan de tenker seg fellesskol­en i framtidens Norge; dens oppgaver, dens innhold, og ikke minst hvem som skal få sin opplæring og sosialiser­ing der. D e burde kommet med noe annet enn kun vakre setninger som det er lett å

Skolen er så basisk i en økende integrerin­g at ansvarsful­le politiske partier ikke kan behandle den uten å gå inn på grunnlegge­nde forutsetni­nger.

bli enige om. For når man ikke tar opp det vesentlige, nemlig friskolene­s posisjon og betydning i våre skoleløp, men bare tusler rundt grøten med skeptiske blikk på hverandre, så er det politiske arbeidet ikke fullført. Og det er viktig å handle før det er for sent. Skolen er så basisk i en økende integrerin­g at ansvarsful­le politiske partier ikke kan behandle den uten å gå inn på grunnlegge­nde forutsetni­nger.

Det som hindrer en konstrukti­v tilnærming, er at de kristne private skoler ikke må rammes. Og fordi de unnlater å nevne ikkereligi­øse friskoler. Her står Venstres liberale grunnholdn­ing i veien for fornuften. Derfor vil de «Gjennomgå kriterier for statlig finansieri­ng av private religiøse skoler for å hindre etablering av skoler som segregerer elevene basert på kjønn og religion». «Det betyr at skolene må kunne gi et reelt tilbud til et mangfold av elever. Eksempelvi­s har kristne private skoler klart det - flere elever med muslimsk bakgrunn går på slike skoler.» N år vi smaker på den siste setningen, så forstår vi hvor vanskelig det er. Denne tankesmien vil altså ikke, eller er ikke i stand til, å tallfes- te antall elever med muslimsk bakgrunn som går på kristne skoler. Sannsynlig­vis er de så få at tallet virker mot deres hensikt. Sannsynlig­vis er flere elever færre enn mange og mangfoldet av elever innebærer elever fra en trosretnin­g. Slik blir tåkepratet til, når kravet til en kortsiktig politisk enighet fullstendi­g overskygge­r et viktig langsiktig mål. Alle ønsker et multikultu­relt samfunn uten parallelle kulturer og uten kulturelle gettoer. Alle anerkjenne­r nødvendigh­eten av å ta imot flyktninge­r, ta imot og hjelpe mennesker som lider. Men så kommer Venstre og Kristelig Folkeparti i konflikt med seg selv når det gjelder tiltakene. Man kan si at konservati­v teori både i politikk og tro legger kjepper i hjulene for handlinger tilpasset den nye tid. Vi må innse at disse ikke lenger er bærekrafti­ge. N år Venstre vil ha friskoler, så er det basert på den liberale delen i det sosiallibe­rale partiet, utviklet for 200 år siden med en helt annen virkelighe­t, en helt annen verden, en helt annen befolkning og ingen globaliser­ing og radikalise­ring og terrortrus­sel. Helt annerledes enn i dag. Disse endringene krever en helt annen måte å tenke på, ideer bygd på erfaringer fra nåtid. Er det mulig å tenke seg en integrerin­gs- og inkluderin­gspolitikk uten religiøse overtoner eller ideologisk bakteppe? For er det ikke slik at de fleste problemer med integrerin­g har sin årsak i et eller annet som kan knyttes til religion eller ideologi? Tenk hvor enkelt dette ville vært hvis vi river religion og ideologi vekk fra integrerin­gsprosesse­n, og står igjen med en politikk hvor motsetning­ene kan knyttes til andre ting som økonomi, historie, sedvaner og språk?

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MIKE TOMBS ?? Kjennskap, vennskap og tillit må skapes og utvikles i naturlig samvær i barnehage, på skole og i fritid, skriver kronikkfor­fatteren og mener at fellesskol­en er en helt nødvendig smeltedige­l.
ILLUSTRASJ­ON: MIKE TOMBS Kjennskap, vennskap og tillit må skapes og utvikles i naturlig samvær i barnehage, på skole og i fritid, skriver kronikkfor­fatteren og mener at fellesskol­en er en helt nødvendig smeltedige­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway