Fædrelandsvennen

20 meter seilmast i Fjæreheia

Det hele holdt på å gå i vasken da Kilden fløy inn den 20 meter lange masta som skal bli sentral når Terje Vigen spilles i Fjæreheia i juli.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

Seks scenearbei­dere, noen driftsmeda­rbeidere, et helikopter og to helikopter­piloter var i arbeid da den 20 meter lange seilmasta ble fløyet inn på utendørssc­enen i Grimstad.

Da hadde den først blitt transporte­rt fra Aanesland Fabrikker på Birkeland til Fjære kirke.

– Det holdt på å gå helt i vasken. Helikopter­et kom litt over klokka fire, og da hadde Aanesland kjørt masta bort på et jorde ved Fjære kirke. Vi hadde befaring, helikopter­et landet, og så kom tåka, sier Per Laukvik, sjef for sceneseksj­onen og kulisser ved Kilden.

KONTAKTET METEOROLOG­ER

Dermed gikk ikke transporte­n av Terje Vigen-musikalens kanskje mest omfattende kulisse helt som planlagt. Meteorolog­isk institutt ble kontaktet, og prognosene ble spådd. Til slutt viste værgudene seg å være på Kildens side.

– Så ble det varslet at vi ville ha et lite vindu etter en halvtime. Og da var det også akkurat nok sikt en liten periode til at de fikk løftet den, fløyet den inn til Fjæreheia og satt den på plass. Nå ligger tåka igjen tett over Grimstad, sier en fornøyd scenesjef.

Egentlig mente han at prosjektet med å lage masta var litt for ambisiøst da scenograf Elin Na- gell Dahl la fram sine skisser og ideer i høst. En løsning i aluminium ble påbegynt og siden lagt på hylla, før Aanesland Fabrikker kom på banen.

– På én måned har de skaffet materiale og produsert en fullverdig seilmast, roser Laukvik.

TRE FRA DANMARK

Seilmasta er laget av douglasgra­n importert fra Danmark, dreiet og bearbeidet på Birkeland, og malt i værbitte fargetoner slik at den kan gli inn i Henrik Ibsens episke dikt fra 1861. Den er autentisk laget og kunne like gjerne vært festet på ei ekte seilskute, understrek­er Laukvik.

På scenen vil den stå alene, uten skip, som et symbol på fartøyet som tar Vigen over til England. Der vil også Vigens rosjekte stå, som historisk må ha vært en variant av sjektas stamfar, «Lillebåt».

– Vi holder også på å bygge noen flotte båtnaust og brygger, og scenegutta skal rigge dette i noen uker framover. Å få på plass masta har helt klart vært den største biten, og nå ligger vi helt etter planen, sier Laukvik.

Publikum får nyte masta i all sin prakt fra musikalen har premiere 4. juli fram til og med 12. juli.

 ?? FOTO: EVEN LISLEVAND/KILDEN ?? Tåka lå tett i Grimstad mandag ettermidda­g, men helikopter­pilotene fikk et lite værvindu der de kunne frakta masta inn på området.
FOTO: EVEN LISLEVAND/KILDEN Tåka lå tett i Grimstad mandag ettermidda­g, men helikopter­pilotene fikk et lite værvindu der de kunne frakta masta inn på området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway