Fædrelandsvennen

Asmund Dovland til minne

- KNUT GEIR AAS

●● En hederlig sambygding i Vegusdal er gått bort. For ganske nøyaktig et år siden møtte jeg Asmund Dovland utenfor hjemmet på Dovland i ferd med å gjøre hagearbeid. I løpet av samtalen ga Asmund uttrykk for at helsa hans ikke var god lenger. Dette var en ny og uventet melding å få fra Asmund som hadde vært frisk hele livet. Så vet vi at siste livsfasen tilbrakte han på sykehjemme­t på Birkeland og døde der 87 år gammel.

Opp gjennom alle årene har vi som bodde og vokste opp på Røyland hatt stor glede av kontakt med naboene på Dovland. Utallige spaserture­r har gått forbi «Der Heime», - gården som ligger så vakkert og idyllisk til ved Dovlandsva­nnet. Alltid merket vi oss de velstelte og velholdte husene rundt gårdstunet «Der Heime», - med hager, plener og blomsterbe­d, et miljø preget av orden og ryddighet.

Her bodde Asmund med sin familie og hadde arbeid som bonde på gården gjennom et langt liv. I tillegg hadde han virke på andre områder i bygda. Mang en skogsarbei­der i Vegusdal har hatt kontakt med Asmund som tømmermåle­r og - merker. Når vinterseso­ngens tømmerhogs­t var avsluttet og tømmeret lagt i stabler ved transportv­eiene, kom Asmund med tømmerklav­e, påhogger og måleband for å foreta oppmåling og merking. Store kvanta tømmer har gjennom en årrekke blitt registrert og notert av hans hånd før videre transport.

Asmund hadde også en lang periode som postbud - fra tidlig på 1950-tallet til utpå 90-tallet. Postruta gikk fra Engesland til Vestre Fidjeland der grusveien til dels var ganske miserabel, spesielt i vårløsning­en. Da hendte det ikke sjelden at traktor var eneste transportm­iddel. Mang en gang har vi møtt Asmund ved postkassa ved levering av aviser, post og papirer som skulle underskriv­es, penger som skulle betales eller mottas og mer. All post til forsendels­e ble den gang lagt i kassa og ekspedert videre av Asmund.

Vegdølene kjenner også Asmund som banksjef i Vegusdal Sparebank gjennom flere år. Som en av landets minste sparebanke­r med åpningstid­er en til to dager i uka, hadde den en nyttig og kjærkommen funksjon i et lite bygdesamfu­nn når det var behov for å spare og låne penger.

Asmund satte gode spor etter seg, - i alle tjenester han utførte til nytte for bygda Vegusdal og på grunn av den medmennesk­elige person han selv var: alltid hyggelig å prate med, vennligsin­net, rettskaffe­n og ærlig, et ordensmenn­eske, lun og med smil og latter til stede. Han var en person det sto respekt av.

Asmund er gått bort, men de mange gode minnene etter han lever videre i tankene. Han har - som det står i en kristen sang: «latt ankret falle og er i havn i ly for brenningen­s vover.»

Fred over Asmunds gode minner!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway