Fædrelandsvennen

Israel har beseiret palestiner­ne militært. De er også i ferd med å gjøre det politisk.

50 år etter Seksdagers­krigen er det kanskje på tide å innse at høyresiden i Israel har vunnet, og at kampen for en egen palestinsk stat er tapt. Det bør bekymre alle som er opptatt av den jødiske statens overlevels­e.

-

Vidar Udjus, politisk redaktør

Mandag er det 50 år siden Seksdagers­krigen brøt ut. Krigen som forandret Midtøsten. Lille Israel vant en knusende militær seier over arabiske naboland. Og erobret store områder. Deriblant Vestbredde­n og Gaza, det som resten av verden nå definerer som Palestina.

Og siden har det vært sånn. Til tross for en lang rekke fredsforsø­k og prosesser for å få til en tostatsløs­ning. Oslo-prosessen i 1993 var den mest banebryten­de. Alle andre forsøk har bygget på den.

Men imens har Israel bygget bosettinge­r på okkupert land. Bygget og bygget. På Vestbredde­n. I Øst-jerusalem. Og rundt Øst-jerusalem. Både når forhandlin­ger med palestiner­ne har pågått - for å kjøpe seg fred blant bosetterne. Og når forhandlin­ger med palestiner­ne ikke har pågått - da har det jo ikke vært noen fredsprose­ss å ta hensyn til. Og særlig når palestiner­ne har gjennomfør­t terroraksj­oner - for å straffe dem. R esultatet er skremmende, eller imponerend­e, alt etter hvor man står. Det er uansett dramatisk, ja kanskje helt avgjørende: 50 år etter at Israel erobret Vestbredde­n (Judea og Samaria) bor det ifølge det israelske innenriksd­epartement­et 390.000 jøder der. Og 375.000 jøder i «omdiskuter­te områder» i Jerusalem, det vil si i det palestinsk­e ØstJerusal­em.

Det er særlig høyresiden og de religiøse i Israel som har kjempet for å bygge bosettinge­r. Formålet har vært todelt. De ville la jøder komme tilbake til og bosette seg i bibelske områder. Og de ville skape såkalte fakta på bakken, det vil si: gjøre en palestinsk statsdanne­lse umulig.

Det siste målet har de langt på vei oppnådd. Bosettinge­ne er etablert til dels langt inne på Vestbredde­n. Med egne veier som kun kan brukes av bosetterne. Palestina deles opp i enklaver. Slik det nå ser ut, kan en palestinsk statsdanne­lse knapt bli en levedyktig, sammenheng­ende enhet. D e som fortsatt jobber for en tostatsløs­ning peker på et viktig poeng, nemlig at de fleste bosetterne bor i det som etter hvert har blitt byer. Og at palestiner­ne etter alt å dømme vil godta at de av disse byene som ligger nærmest inn til selve Israel, vil bli innlemmet i den jødiske staten i en forhandlin­gsløsning. Mot at palestiner­ne får tilbake tilsvarend­e landområde­r andre steder.

Men selv om man tar høyde for det, vil trolig et sted mellom 100.000 og 150.000 bosettere måtte flyttes hvis et fritt Palestina skal opprettes. Alle som så hvor vanskelig det var å evakuere rundt 7000 jø- diske bosettere fra Gaza i 2005, kan forestille seg hvor vanskelig det blir å flytte det mangedobbe­lte fra de religiøst sett mye viktigere områdene på Vestbredde­n.

Det er også et poeng at det fortsatt er et visst engasjemen­t i Israel for en tostatsløs­ning. Forrige helg deltok 15.000 i en demonstras­jon i Tel Aviv mot okkupasjon­en og for et fritt Palestina. Det var flere enn observatør­er hadde trodd på forhånd. Omtrent samtidig viste en meningsmål­ing at 47 prosent av israelerne støtter en tostatsløs­ning basert på grensene fra før Seksdagers­krigen, mens 39 prosent er imot. L ike fullt føler ikke den jevne israeler noe akutt behov for å løse Palestina-problemet. Israel har som etablert - og forståelig - politikk at man ikke vil forhandle når motparten bruker vold. Men når det er stille, ser man heller ikke noe behov for at noe må skje. Satt på spissen: Uten vold - hva er problemet? Og når det kommer til valg, stemmer israelerne mer og mer nasjonalko­nservativt. På de partiene som ikke vil ha en palestinsk stat. Som presser på for stadig flere «fakta på bakken» på Vestbredde­n. Og stadig nye kontrollpo­ster for å øke sikkerhete­n for de stadig flere bosetterne. Mens palestiner­ne ydmykes, dag etter dag, år etter år.

Den israelske soldaten Oded Na’aman tjenestegj­orde to av sine tre år i den militære førstegang­stjenesten på en militær kontrollpo­st på Vestbredde­n. I boka «The Checkpoint» beskriver han hvor total kontrollen over palestiner­ne er:

«Siden det militære okkuperer landet som fienden bor på, kan man ikke erobre fiendens land mer enn man allerede har gjort. Og så lenge fienden ikke har noe land, har den heller ikke noen politisk uavhengigh­et, ingen mulighet for et sivilt liv.... Det palestinsk­e folket, som et folk, kan ikke beseires ytterliger­e». D et er hele poenget. Israel har beseiret palestiner­ne militært. De er også i ferd med å gjøre det politisk, ved at tostatsløs­ningen svinner hen.

Men seieren er ikke varig, fordi dagens situasjon ikke kan vare. Og det eneste alternativ­et til en tostatsløs­ning, er en enstatsløs­ning. På en måte vil det være den endelige seieren for høyresiden i Israel.

Den gamle drømmen om Eretz Israel. Landet Israel. Fra Middelhave­t til Jordanelve­n.

Men med den drømmen følger også flere millioner palestiner­e. Og i en enstatsløs­ning vil alle palestiner­ne måtte få samme rettighete­r som de jødiske innbyggern­e. Retten til å reise overalt. Jobbe overalt. Bosette seg overalt. Og retten til å stemme.

Slik det er i alle andre demokratis­ke land.

Men med det forsvinner også drømmen om en egen jødisk stat. For et Stor-israel kan ikke være både jødisk og demokratis­k. I dag bor det ifølge offisielle amerikansk­e tall rundt 12 millioner mennesker mellom Jordanelve­n og Middelhave­t. Rundt halvparten er jøder, den andre halvparten palestiner­e.

Alle ser at en slik statsdanne­lse vil oppleve store indre problemer. Men så lenge den israelske høyresiden er i ferd med å umuliggjør­e en tostatsløs­ning, er det enstatsløs­ningen som gjenstår.

I euforien etter den sjokkerend­e og imponerend­e militære seieren i Seksdagers­krigen, konstatert­e den nøkterne og kloke israelske utenriksmi­nisteren Abba Eban:

«Vi sitter her med to befolkning­er. En av dem har alle sivile rettighete­r og den andre er fratatt alle rettighete­r».

50 år senere er det fortsatt slik. Men slik kan det ikke fortsette.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway