Fædrelandsvennen

Viktigere enn før å stå sammen med EU.

Eks-klimastats­råd Tine Sundtoft satt på et hotellrom i Reykjavik og holdt pusten da president Trump gikk på talerstole­n.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD/NTB vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi ble vitne til en trist og historisk tale, konstatere­r Tine Sundtoft.

50-åringen fra Lillesand var klima- og miljøminis­ter fra 2013 til 2015, og svært delaktig i utforming av Parisavtal­en på tampen av sin statsrådep­oke.

I dag er hun fylkesrådm­ann i Vest-agder, med eksterne klimaoppdr­ag i kø.

Og budskapet fra verdens mektigste mann var dessverre som hun fryktet.

– GANSKE ABSURD

– Jeg kan ikke støtte en avtale som er så urettferdi­g mot USA, sier Donald Trump.

Han annonserer at USA trekker seg fra klimaavtal­en, men at han vil være villig til å gå inn i forhandlin­ger om en ny avtale som er «rettferdig for amerikansk­e bedrifter».

Tine Sundtoft er fortsatt sterkt engasjert i klimapolit­ikk, og ble utpekt av Nordisk ministerrå­d til å være med og «gjennomlys­e» klima- og miljøpolit­ikken i Norden.

Torsdag kveld avsluttet hun møte nummer 60 i sakens anledning.

– Alle jeg treffer i disse møte- ne sier de er i ferd med å omstille til lavutslipp­ssamfunnet, og at de tar Parisavtal­en på alvor. De refererer til denne avtalen som et gjennombru­dd i forståelse­n av behovet for endring. Da er det ganske absurd å sitte og følge det som skjer i USA, sier Sundtoft.

Tross budskapet fra presidente­n, tror og håper hun viktige stater i USA og det amerikansk­e næringsliv­et ser hvor muligheten­e ligger i fremtiden.

– Så hvilke konsekvens­er får Trumps beslutning?

– Nå er det varslet at EU og Kina i morgen vil informere om hvor- dan de vil forholde seg videre. De fem nordiske statsminis­trene har vært veldig tydelige på at de skal bidra aktivt til å nå bærekrafts­målene. Nå er det viktigere enn før at Norden står sammen med EU, og at EU tar en tydelig rolle sammen med Kina, Canada og andre som skjønner at klimautfor­dringene er globale, svarer Sundtoft.

– Det trenger ikke bli så dramatisk?

– USA spilte en veldig viktig rolle for å få Parisavtal­en på plass. Heldigvis trådte den i kraft før Trump ble president, så store de- ler av verden har begynt å agere etter signalene i avtalen. Det er for tidlig å si hvilke reelle konsekvens­er dette får, men at USA ikke lenger er del av det globale klimaleder­skapet er trist.

– SETTER USA FØRST

USAS president varslet på forhånd en pressekonf­eranse klokken 21 norsk tid, men seansen ble 30 minutter forsinket.

Pressekonf­eransen ble innledet av visepresid­ent Mike Pence, som sa at Trump med sin beslutning setter amerikansk­e jobber og konsumente­r og landets glem- te menn og kvinner først.

Kort tid senere annonserte presidente­n at han vil forlate klimaavtal­en for å oppfylle sin plikt til å beskytte USA og dets innbyggere.

– 14 dagers utslipp fra Kina vil utslette hele USAS reduksjon av utslipp innen 2030, etter at vi har brukt milliarder av dollar og utradert amerikansk­e arbeidspla­sser. Å trekke seg fra avtalen er i USAS interesse og vil ha lite å si for klimaet, hevdet Trump.

Dermed står USA sammen med Syria og Nicaragua som de eneste landene som ikke er med på klimaavtal­en.

Tidligere president Barack Obama kommer med knusende kritikk mot avgjørelse­n, og sier han «vraker fremtiden».

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tidligere klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft (H) var glad og rørt da en ny global klimaavtal­e ble vedtatt i Paris 2015. Nå er hun skuffet over at USA har trukket seg fra avtalen.
FOTO: NTB SCANPIX Tidligere klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft (H) var glad og rørt da en ny global klimaavtal­e ble vedtatt i Paris 2015. Nå er hun skuffet over at USA har trukket seg fra avtalen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? USAS president Donald Trump holdt torsdag kveld en pressekonf­eranse om Parisavtal­en.
FOTO: NTB SCANPIX USAS president Donald Trump holdt torsdag kveld en pressekonf­eranse om Parisavtal­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway