Fædrelandsvennen

Bankraner nekter å si hvor pengene er

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no TEKST: erlend.olsbu@fvn.no

Den siktede 20-åringen erkjenner å har ranet banken i Lillesand, men nekter å si hvor ransutbytt­et er blitt av.

Overvåknin­gsvideoen viser en aggressiv bankraner som fekter og truer med kniv, før han stikker av med mellom 30.000 og 40.000 kroner.

– Vi har ikke kontroll på ransutbytt­et ennå, sier lensmann Kjetil Nygård i Lillesand, fredag ettermidda­g. Han vil ikke si om ransmannen har sagt i avhør hvor utbyttet er gjemt.

– Etter avhør av vitner og gjennomgan­g av overvåknin­gsvideoen har vi fått bekreftet at raneren var alene om utførelsen av ranet, sier Nygård.

INNRØMMER RANET

Den siktede 20-åringen har fredag innrømmet at han er ransmannen.

– Han har erkjent at han er ransmannen, og har samtykket til at fengslinge­n avgjøres med kontorforr­etning, sier politiadvo­kat Bernt Olav Bryge.

– Vi har begjært ham fengslet i fire uker. To av disse med brev- og besøkskont­roll. Vi har anført at vi ber om dette på grunn av fare for bevisforsp­illelse og fare for gjentakels­e, sier Bryge.

Politiet pågrep samtidig en mann i 20-årene som har status som vitne.

– Han er ikke mistenkt for med- virkning til ranet. Men mistenkte ble pågrepet i hans leilighet, der han skal ha hatt tilhold i en periode. Vitnet vil også bli avhørt i løpet av dagen, opplyser lensmannen.

SVÆRT AGGRESSIV

– Vitnene forteller at raneren brukte våpen. Det som fremgår av videoen og forklaring­ene, er at han hadde kniv. Han var veldig aggressiv. Han fektet med kniven og opptrådte svært truende. Det er klart at det har vært skremmende for dem som var der, både ansatte og publikum, sier Nygård som legger til at selv om ingen ble skadet, så får både ansatte og kundene i banken tilbud om krisehjelp.

Fungerende banksjef Morten Arentz-grastvedt sier til Fædrelands­vennen at det var 19 personer til stede da ranet ble begått.

– 14 ansatte var på jobb og det var fem kunder i banken. De ansatte blir ivaretatt av kommune- nes kriseteam, sa banksjefen torsdag ettermidda­g.

Han la til at det er første gang i bankens historie at den er utsatt for ran.

BLE GJENKJENT I BANKEN

Lensmann Kjetil Nygård bekrefter at den mistenkte ble gjenkjent av flere personer og identifise­rt inne i banken.

– Raneren var tildekket, men ble gjenkjent på stedet, slik at vi tidlig var klar over hans identitet. Byen er ikke stor, sier Nygård.

Atferden under ranet gjør at politiet fremstilte ham for utvidet prøve torsdag kveld for å få avklart om og hva slags stoffer den mistenkte ransmannen kan ha brukt.

 ?? FOTO: 03811-TIPSER ?? Lillesand sparebank ble ranet like før klokken 15 torsdag. Fire timer senere ble to personer pågrepet. Den ene av dem er mistenkt for å stå bak ranet. Ransutbytt­et er ennå ikke funnet.
FOTO: 03811-TIPSER Lillesand sparebank ble ranet like før klokken 15 torsdag. Fire timer senere ble to personer pågrepet. Den ene av dem er mistenkt for å stå bak ranet. Ransutbytt­et er ennå ikke funnet.
 ?? FOTO: 03811-TIPSER ?? Her pågriper politiet 20-åringen for ranet av Lillesand sparebank. Politiet arresterte samtidig en annen mann i 20-årene som har status som vitne.
FOTO: 03811-TIPSER Her pågriper politiet 20-åringen for ranet av Lillesand sparebank. Politiet arresterte samtidig en annen mann i 20-årene som har status som vitne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway