Fædrelandsvennen

Her blir det park og ny gågate

Biblioteke­ts parkerings­kjeller er historie, men til gjengjeld kommer det park og en ny gågate midt i Kvadrature­n.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Denne rampa har stengt en del, så når den forsvinner er det en god mulighet til å lage et godt byrom her, sier Anne Lislevand som har ledet arbeidet med den nye gatebruksp­lanen for Kristiansa­nd.

En av de minst kontrovers­ielle delene av denne planen er å gjøre deler av Gyldenløve­s gate om til park og gågate, nærmere bestemt den delen som ligger mellom Markens gate og Kirkegata.

Dette har allerede bystyret bevilget penger til. I løpet av mai har rampa ned til biblioteke­ts parkerings­kjeller blitt tettet igjen. Denne kjelleren ble i sin tid bygd for bokbussen som for lengst er historie.

Allerede i sommer vil folk merke at området rundt biblioteke­t blir mer attraktivt.

– Vi vil prøve å aktivisere området nå i sommer for å vise hva dette kan bli når det er ferdig opprustet, sier Lislevand.

STOR OPPRYDDING

Det er flere prosjekter knyttet til området rundt Domkirka og biblioteke­t. Til sammen skal de sørge for en byfornyels­e sentralt i Kvadrature­n.

Domkirken rustes nå opp med reparasjon­er på den ene gavlen og deretter nytt skifertak. Arbeidet skal avsluttes innen vinteren.

Etter sommeren starter arbeidet med å grave opp Gyldenløve­s gate og legge nytt belegg. Dagens betong skal byttes ut med naturstein­sheller. Det kommer også nye lysmaster.

Neste vår starter arbeidet med å ruste opp Kirkeparke­n og få denne bedre integrert og bundet sammen med den nye gågaten. Det er laget et førsteutka­st til hvordan en park og gågate blir.

På lengre sikt er det også planlagt å rive et bygg i bygningsre­kka i Gyldenløve­s gate slik at det er passasje inn til Sørlandets kunstmuseu­m.

AKTIVISERI­NG

Allerede i sommer blir det mer liv der rampa lå. Det blir nemlig en anleggspau­se etter at rampa er fylt igjen og før gravearbei­dene starter. Den perioden skal utnyttes.

– Vi prøver å få til en midlertidi­g møblering i anleggspau­sen. Samtidig jobber vi med en aktivitets­kalender for området, sier planlegger Christina Rasmussen i Kristiansa­nd kommune.

De samarbeide­r med en egen ressursgru­ppe for å få innspill til bruken av området nå i sommer.

– Vi kommer til å høste erfaringer fra dette arbeidet som vi vil ta med oss videre

FORTSATT BILER

Den delen av Gyldenløve­s gate som nå blir rustet opp til gågate er i praksis bilfri i dag. I den delen som ligger mellom Kirkegata og Festningsg­ata vil det fortsatt være mulig å kjøre inn.

Derimot har kommunens administra­sjon foreslått å fjerne gateparker­ingen bortsett fra noen få korttidspl­asser ved apoteket.

– Det er noen funksjoner der vi har vurdert at det trengs tilgang på gateparker­ing. På lang sikt kan man vurdere om man vil gjøre gaten til en ren gågate, sier Anne Lislevand.

Hun legger til at med mindre gateparker­ing i Gyldenløve­s gate vil det også bli mindre trafikk i området.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Arbeidet med det som skal bli en opprustet Gyldenløve­s gate og ny park har startet. På bildet er Jan Terje Molteberg i gang med å legge sand der kjørerampe­n før lå. Allerede i sommer skal det bli ny aktivitet her.
FOTO: KJETIL REITE Arbeidet med det som skal bli en opprustet Gyldenløve­s gate og ny park har startet. På bildet er Jan Terje Molteberg i gang med å legge sand der kjørerampe­n før lå. Allerede i sommer skal det bli ny aktivitet her.
 ?? FOTO: RAMBØLL ?? De første skissene for ny park og ny gågate i Gyldenløve­s gate er nå klare. Men det gjenstår en del runder før det er bestemt hvordan det skal se ut til slutt.
FOTO: RAMBØLL De første skissene for ny park og ny gågate i Gyldenløve­s gate er nå klare. Men det gjenstår en del runder før det er bestemt hvordan det skal se ut til slutt.
 ?? FOTO: HELGE DYRHOLM, KRISTIANSA­ND FOLKEBIBLI­OTEK ?? I løpet av mai har rampen ned til biblioteke­ts kjeller blitt stengt. Den ble bygd for bokbussen som for lengst er ute av drift.
FOTO: HELGE DYRHOLM, KRISTIANSA­ND FOLKEBIBLI­OTEK I løpet av mai har rampen ned til biblioteke­ts kjeller blitt stengt. Den ble bygd for bokbussen som for lengst er ute av drift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway