Fædrelandsvennen

Frykter hele bygda kan bli rasert

Liv Synnøve og Helge Lien frykter for gård og grunn. Beboerne i Hesland er redd ny E 39 vil rasere den lille bygda etter at den nye traseen er lagt tvers gjennom bebyggelse­n. 13 hus kan bli jevnet med jorda.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er mange som føler frykt for at hus og gård som har stått her i generasjon­er, kan bli revet, deriblant vår egen gård, sier Liv Synnøve og Helge Lien.

For to år siden ble trasévalge­t til Statens vegvesen banket gjennom i Mandal bystyre. Den gangen skulle veien gå sør for bygda. Da var det andre boligområd­er som ville blitt berørt, som nord for Vestre Skogsfjord.

Men så overtok Nye Veier. I oktober i fjor kom første signal om at de kikket på andre traseer. Og i mars presentert­e Fædrelands­vennen grovkartet som viser en trasé som kan gi besparelse­r på 600-800 millioner kroner, men som kan rasere Hesland.

FORSKREKKE­T MANGE

– Det kartet forskrekke­t mange og har igjen skapt mye usikkerhet i hele området, sier ordfører Alf Erik Andersen.

Formann i Hesland grendeut- valg, Liv Synnøve Lien, forteller at hun har hatt gråtende folk på døra som frykter for hus og hjem.

– Her er mange følelser, sier hun.

NOE BEROLIGET

Nå har ordføreren hatt møte med Nye Veier om denne problemati­kken.

– Jeg er til en viss grad blitt beroliget i den forstand at alle parter vil bli grundig hørt i prosessen videre. Dessuten skal de nå utrede om det er mulig å legge traseen nord for Hesland, sier Andersen.

Helge Lien har en fortid som konsulent for forskjelli­ge entreprenø­rer innen bygging av de amerikansk­e highwayene. Så han kan en hel del om veibygging. Han har studert detaljkart­et for området og har tegnet et forslag for Nye Veier.

FLYTTET VEIEN NORDOVER

– Jeg har tatt for meg topografie­n og mener det er mulig å få til en annen trasé 1,2 kilometer lenger nord. Der er det ingen bebyggelse, sier han.

Med hans forslag spares også seks-sju direkte eller indirekte berørte hus ved Stusvik lenger øst som har en høyst usikker framtid med trasémulig­heten til Nye Veier.

På Hesland er det 75-100 fastboende, avhengig av om man tar med beboerne på Heslandshe­imen. Grendelage­t har tatt for seg traseen og kommet fram til at så mange som 13 hus vil bli revet med traseen som nå foreligger.

RAMMER HELE BYGDA

I tillegg er det ytterliger­e 13 hus der beboerne vil bli berørt med støy og støv.

– Totalt er mer eller mindre hele bygda berørt, sier Lien.

Helt siden 1980-tallet har det vært snakk om ny europavei gjennom dalføret som ligger så lagelig til for veibygging rett nord for Mandal sentrum.

– Men så vedtok bystyret trasévalge­t som skånet bygda, så det slo jo mange seg til ro med, påpeker Lien.

FORVENTER SKÅNSOMHET

Ordføreren sier at han nå forventer at Nye Veier setter alt inn på å legge europaveie­n så skånsomt som mulig.

– Om samfunnet må ut med 100 millioner kroner ekstra for å spare 10-15 hus, ja, så må vi kunne betale det, sier ordfører Alf Erik Andersen.

Han sier at dersom Hesland blir så hardt rammet, vil det lett gå politikk i saken.

– Da blir det nye runder og forsinkels­er. Det er ingen tjent med, sier han.

VIL IKKE LOVE NOE

Prosjektdi­rektør for utbyggings­område E 39, Asbjørn Heieraas, sier at om traseen kan flyttes vekk fra Hesland er et regnestykk­e som inneholder økonomi, ulemper og fordeler ellers.

– Vi starter nå å utrede om det lar seg gjøre å plassere veien lenger nord ved Hesland. Et svar på det kan vi komme med til høsten, sier Heieraas.

Han sier han ikke har nøyaktig antall hus som berøres ved det verste alternativ­et for Hesland, men at han ikke betviler at det handler om minst 20 bygg som indirekte og direkte berøres.

– Så jeg har ingen problemer med å forstå at dette er en belastende prosess. Vi vil involvere fylkeskomm­une, kommune og innbyggern­e tett i vårt arbeid framover, sier Asbjørn Heieraas.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører Alf Erik Andersen (t.v.), Helge Lien og Liv Synnøve Lien på toppen av dalføret gjennom Hesland. Dersom nye E 39 skal gå her, kan 13 hus bli revet og ytterliger­e 13 bli indirekte berørt.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører Alf Erik Andersen (t.v.), Helge Lien og Liv Synnøve Lien på toppen av dalføret gjennom Hesland. Dersom nye E 39 skal gå her, kan 13 hus bli revet og ytterliger­e 13 bli indirekte berørt.
 ??  ?? Ny e 39-trasé kan sluke 13 hus
Ny e 39-trasé kan sluke 13 hus
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Gården til Liv Synnøve og Helge Lien kan bli revet sammen med 12 andre hus på Hesland. Men de både håper og tror at E 39-traseen igjen blir flyttet på.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Gården til Liv Synnøve og Helge Lien kan bli revet sammen med 12 andre hus på Hesland. Men de både håper og tror at E 39-traseen igjen blir flyttet på.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Helge Lien (t.v.) og ordfører Alf Erik Andersen studerer kartet over området. Lien har tegnet inn en trasé nord for bygda som Nye Veier nå vil vurdere.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Helge Lien (t.v.) og ordfører Alf Erik Andersen studerer kartet over området. Lien har tegnet inn en trasé nord for bygda som Nye Veier nå vil vurdere.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? Dette kartet fra Nye Veier har skapt ny frykt for de som bor i Heslandomr­ådet (rød sirkel). Mens traseen tidligere gikk sør for bygda, går den nå tvers gjennom.
ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER Dette kartet fra Nye Veier har skapt ny frykt for de som bor i Heslandomr­ådet (rød sirkel). Mens traseen tidligere gikk sør for bygda, går den nå tvers gjennom.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway