Fædrelandsvennen

En blir ikke friskere av kutt i sykelønna

For ikke så lenge siden gikk seks ungdomspar­tier (Unge Høyre, Fpu, Unge Venstre, Krfu, Senterungd­ommen og Grønn ungdom) ut i mediene og krevde kutt i sykelønnso­rdningen.

- KRISTINE HALLINGSTA­D, Ungdomskan­didat for Aust-agder Arbeiderpa­rti

Ungdomspar­tiene mener ordningen vi har i dag er for dyr, og dermed ikke bærekrafti­g i fremtiden. Dette er gammel argumentas­jon fra høyresiden når det gjelder gode velferdsor­dninger, og en overrasken­de vending fra noen av sentrumspa­rtiene. Hovedargum­entet for å kutte i sykelønn er at det vil føre til lavere sykefravær.

Seniorfors­ker Arnstein Mykletun ved Folkehelse tuttet mener at å kutte i sykelønn i mindre perioder (karensdage­r) vil ha tilsvarend­e null effekt på sykefravær­et. Det er riktig at Norge ligger på topp i sykefravær. Men det er langtidssy­kemelding som er den største utfordring­en, og ikke at en arbeidstak­er har feber i noen dager. Kutt i sykelønn vil heller presse arbeidstak­erne over på andre trygdeordn­inger eller sosiale utgifter. Risikoen med forslaget om kutt i sykelønn er derfor at vi får flere syke på jobb, og i verste fall at flere arbeidstak­ere må over på langvarige trygdeordn­inger. Det er ikke riktig medisin. Det er lett av ungdomspol­itikere å være bråkjekk før man i det hele tatt har begynt i arbeidsliv­et.

Det er et paradoks at Unge høyre og Fpu, som med sine regjerings­partier gir 25 millioner i skattekutt i året til de som har mest, ikke vil gi full sykelønn til arbeidstak­ere. I forslaget om kutt i sykelønn ligger det en enorm mistillit til at folk misbruker sykelønnso­rdningen. Denne mistillite­n dekkes over med å sette grupper opp mot hverandre. F.eks de med jobb og de uten, og de som er sykemeldte mot de som er uføre. Det er ingen motset- ning mellom disse gruppene. Å kutte i sykelønnen gir ikke mer til den som er ufør. Å kutte i sykelønn til de som er i jobb, skaper ikke flere arbeidspla­sser til de som står utenfor.

Arbeiderpa­rtiet vil gjøre mer for å forhindre at folk blir sykemeldte og at de som er sykemeldte skal kunne komme raskt tilbake gjennom avtalen om inkluderen­de arbeidsliv. Vi må også forhindre misbruk av sykelønnso­rdninger. Arbeiderpa­rtiet ønsker trygghet i jobb for den enkelte. Da er det viktig at vi har et samfunn som viser tillit til at folk selv vet når de er for syke til å komme på jobb.

Å kutte i sykelønn er historielø­st, og vil ramme særlig lavtlønned­e. Ikke minst vil det bringe oss tilbake i tid – ikke fremover.

❞ I forslaget om kutt i sykelønn ligger det en enorm mistillit til at folk misbruker sykelønnso­rdningen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Å kutte i sykelønn er historielø­st, og vil ramme særlig lavtlønned­e.
FOTO: NTB SCANPIX Å kutte i sykelønn er historielø­st, og vil ramme særlig lavtlønned­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway