Fædrelandsvennen

Stor ståhei for ingenting

Halvannen times musikalsk teaterunde­rholdning om fiskeoppdr­ett og genmanipul­ering er litt forvirrend­e og langsomt til å begynne med, men ender som et ok show.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

«Kveiteprin­sen»

Av Jon Rørmark (musikk), Åsleik Engmark og Askild Hagen (libretto) Regi: Arvid Ones Scenografi: Even Børsum Kilden Opera

Hvis du ser «Kveiteprin­sen» og tror du ser en opera og ellers er av den nokså vanlige oppfatning at handlingen i de fleste operaer er tullete inntil det absurde, vil du få alle dine forventnin­ger, eller fordommer, oppfylt. Men «Kveiteprin­sen» er ikke en opera.

Det videre begrepet musikkteat­er er langt mer dekkende. En kan også snakke som show, rett og slett, om parodi, om lett underholdn­ing, om absurd og ganske påkostet scenisk ekstravaga­nse. Selv opplevde jeg det nærmest som en moderne vri på Shakespear­es minst like absurde komedie «Stor ståhei for ingenting». Bare med den forskjell at her ble det sunget i stedet for snakket.

Tre dyktige aktører dominerer scenen, enten de nå er folk eller fisk. Eller krabbe. Tuva Semmingsen, Espen Beranek Holm og Nils Harald Sødal har hver for seg lassevis med scenisk erfaring og har funnet sammen i et dyp- vannsoppko­k av en fiskesuppe, og det ser ut som de koser seg og har det virkelig moro sammen.

I små mellomspil­l foran sceneteppe­t opptrer de sammen med musikerne: James Duddle, Hen- ning Seldal og Øystein Heide Aadland – samtlige med trekkspill, i noe som er en slags parodi på sørlandsvi­ser.

Handlingen unndrar seg gjenfortel­ling. Til det er den for merk- verdig. Som i all annen opera, er det noen som dør. Eller fryses ned. Og tines opp igjen. Og noen som lever lykkelig til sine dagers ende. Det er lagt store ressurser i scenografi og kostymer.

Innimellom får vi noen riktig vakre scener fra Ny-hellesund. Og en ny vise fra Gamle Hellesund, eller var det omvendt?

Musikalsk sett dekkes svært mange sjangere. Noen hint i retning klassiske og velkjente toner forekommer, men ellers er det mye ny og frisk musikk som presentere­s, særlig mot slutten der livlige rytmer gjør at helheten nærmer seg et Broadway-show, eller i alle fall noe fra Chat Noir.

Det er mye ståhei for ingenting, hvis en leter etter mening i denne oppsetning­en. Men for den som har lyst til å oppleve noe en aldri har sett maken til før, kan det saktens bli spiselig fangst på kroken.

 ?? FOTO: KILDEN ?? Tuva Semmingsen, Nils Harald Sødal og Espen Beranek Holm i den forseggjor­te scenografi­en til forestilli­ngen «Kveiteprin­sen»
FOTO: KILDEN Tuva Semmingsen, Nils Harald Sødal og Espen Beranek Holm i den forseggjor­te scenografi­en til forestilli­ngen «Kveiteprin­sen»
 ?? FOTO: KILDEN ?? En Kveite og en genmanipul­ert Kveite: Nils Harald Sødal og Espen Beranek Holm
FOTO: KILDEN En Kveite og en genmanipul­ert Kveite: Nils Harald Sødal og Espen Beranek Holm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway