Fædrelandsvennen

Spørsmål jeg ikke visste jeg savnet

- ANETTE OS

QUIZ «Hva vet du om damer?»

Marta Breen. Illustrasj­on: Jenny Jordahl

Manifest

Trenger vi egentlig en spørrebok der spørsmålen­e kun handler om kvinner?

Svaret er egentlig helt åpenbart. Svaret er ja.

«Kvinner er ingen ny oppfinnels­e. Det kan bare virke sånn iblant», skriver forlaget selv i omtalen av boka.

Det er ikke før man blir obs på det, at man virkelig legger merke til det. For vet vi ikke litt mer om «viktige menn», enn om «viktige kvinner»? Og dominerer ikke gutter og menns historier i filmer, tv-debatter, historiebø­ker og i media? Faktisk handler åtte av ti biografier som kommer ut i Norge i dag om menn.

Det er også utgangspun­ktet for at forfatter Marta Breen laget en quizbok med 500 spørsmål, med svaraltern­ativer, om nettopp kvinner. Spørsmålen­e handler om alt fra politikk og historie til sport og kultur. Felles for spørsmålen­e er at alle selvsagt handler om kvinner.

Og den ideen er god.

«Hvem sa «Du fødes ikke som kvinne, du blir det?», «Hvilket land var først ute i verden med å gi kvinner stemmerett?» og «Hvor lang er en gjennomsni­ttlig skjede»?

Noen spørsmål er alvorlige. Andre kan man humre av. Sidene er illustrert med vittige tegninger fra Jenny Jordahl.

I fjor kom Breen med boka «60 damer du skulle ha møtt. Norsk kvinnehist­orie for deg som har det travelt», også denne illustrert av Jordahl.

Både i den forrige boka og i denne får de fram poenget. At det finnes kvinner som har gjort en viktig jobb for samfunnet vårt. Og det selvsagte poenget, at kvinner er like viktige som menn. Da er det fint med spørsmål som gjør oss ekstra bevisste på det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway