Fædrelandsvennen

Nedgang blant renholdern­e e vekker oppsikt

Kristiansa­nd Eiendom har 120 renholdere, en gjennomsni­ttsalder på 50 år og ansatte som må gjøre mange fysiske oppgaver. Likevel har de klart å få det laveste sykefravær­et i Kristiansa­nd kommune.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Da Simon Hamelink var langtidssy­kmeldt, var det ett enkelt tiltak som sørget for at han kom tilbake i hundre prosent arbeid.

– Jeg satte meg ned med min teamleder, hr-rådgiver og bedriftsle­ge. Vi fant ut at det beste for meg var om jeg kunne jobbe alene og at jeg fikk litt mer fleksibel arbeidstid. Så det prøvde vi, sier Hamelink.

TILPASSET TILTAK

Han jobber som renholder i Kristiansa­nd Eiendom der alle kommunens renholdere er samlet. Sektoren har nå det laveste sykefravær­et i Kristiansa­nd kommune. Mye takket være er kraftig nedgang blant de 120 renholdern­e.

Simon Hamenlink er en av de som har bidratt til nedgangen.

– Da jeg måtte sykmelde meg, jobbet jeg i team med andre og begynte på jobb kl 06. Men jeg hadde hatt et magesår, og det førte til at jeg ofte fikk vondt i magen da jeg var på jobb. Da måtte jeg ta pauser. Det påvirket kollegene mine som måtte ta min jobb, og det påvirket meg som ble stresset, sier han.

Han ble sykmeldt høsten 2015 og var borte til etter nyttår.

HALVERT

Kristiansa­nd kommune har et sykefravær på 8,8 prosent. Det er ikke uvanlig i offentlig sektor (se fakta).

Kristiansa­nd Eiendom utmerket seg en stund negativt og hadde for tre år siden et sykefravær på over 12 prosent. For leder Hans-christian Gram var ikke det noe de kunne leve med.

– Høyt sykefravær betyr flere vikarer, noe som selvsagt har en kostnad. I tillegg betyr det en ekstra belastning for de som er igjen og som må bidra ekstra. Så faren er en dominoeffe­kt, sier Gram.

Nå har de klart å få sykefravær­et ned i 5,5 prosent ifølge tall fra første kvartal. Renholdern­e ligger fortsatt noe over dette, men det er også her nedgangen har vært størst.

GANSKE UNIKT

– Dette er egentlig ganske unikt. Når du ser på andre norske kommuner, er det ikke uvanlig med et sykefravær som er oppe i 1013 prosent. Men her har de klart å få ned sykefravær­et i en sektor der fraværet tradisjone­lt har vært høyt, sier varaordfør­er Jør- gen Kristianse­n (KRF) som tirsdag denne uka trakk fram Kristiansa­nd Eiendom da kommunalut­valget gikk gjennom tertialrap­portene fra flere sektorer.

INGEN ENKELTLØSN­ING

Det er ikke et enkelt tiltak som kan forklare nedgangen i sykefravær i Kristiansa­nd Eiendom.

– Vi har jobbet kontinuerl­ig og systematis­k med fravær. Det er viktig ikke å gi seg i dette arbeidet eller bare la tiltakene bli stunt, sier Linda Kittelsen, HRrådgiver i Kristiansa­nd Eiendom.

Det er likevel noen satsinger de mener har gitt stor effekt. Det ene er en dag i måneden som er satt av til inkluderen­de arbeidsliv (Ia-dagen).det var en slik samling som ble løsningen for Simon Hamelink.

EFFEKTIV OPPFØLGING

Ansatte som er sykmeldt eller som er i fare for å bli det, setter seg da ned med leder, fastlege, tillitsval­gt og representa­nter fra Nav og bedriftshe­lsetjenest­en.

– At alle relevante aktører i fraværet er samlet sammen med den ansatte, bidrar til god og effektiv oppfølging. Vi finner løsninger, muligheter for tilrettele­gging og avklarer situasjone­n sammen, sier Kittelsen som legger til at de får gode tilbakemel­dinger fra de ansatte og at de føler seg ivaretatt.

Det var altså en slik samtale som ble løsningen for Simom Hamelink. Da han slapp å jobbe i team og ikke lenger trengte å begynne arbeidet kl 06 ble arbeidsdag­en lettere. I samtalene med bedriftsle­gen fikk han også kostholdsr­åd.

– Jeg jobber fortsatt hundre prosent, og får gjort jobben. Men jeg blir ikke lenger syk. Jeg tror jeg bare har vært borte en dag etter at jeg kom tilbake.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway