Fædrelandsvennen

12 års strid om 14 hytter

I 12 år har Bjørn Olav Aas Hansen ligget i strid med Lindesnes kommune om bygging av et hyttefelt.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Jeg ville ikke hatt noe imot et avslag på mine ønsker dersom det hadde vært faglig begrunnet. Men jeg føler meg uredelig og urimelig behandlet i alle disse årene, sier Hansen.

Det handler om Skavika like nord for Spangereid. I dette heieområde­t er det tett vegetasjon, en kjerrevei og to hytter ved sjøen. Hansen ønsker å bygge 14 hytter i området, som opprinneli­g var eid av hans oldefar.

Denne saken begynte i 2005 da Hansen første gang formelt kontaktet kommunen om sine hytteplane­r. Området var regulert for nettopp hytteutbyg­ging.

Han fikk vite at kommunepla­nen skulle rulleres, og at han derfor skulle henvende seg til plankomite­en.

– Det viste seg å være juridisk feil, jeg hadde all rett til å søke om bygging basert på den regulering­splanen som var i 2005, sier Hansen.

OMRÅDET BLE VERNET

Denne feilen fikk store følger for ham, for da forslaget til ny kommunepla­n kom fra teknisk styre i 2007 var hele Skavika vernet som et Lnf-område.

– Det satte en stopper for mine planer, sier Hansen.

Fire år etter var kommunepla­nen igjen til fornying. Med nye koster i kommunesty­ret, søkte Hansen igjen om hyttebyggi­ng i januar 2012.

Og året etter, i juni 2013, fikk han klarsignal av kommunesty­ret. Sju år hadde det tatt ham å få søknaden sin politisk behandlet.

TOK UT FIRE HYTTER

To år senere hadde planen vært til offentlig ettersyn der faglige instanser som fylkeskomm­unen og riksantikv­aren hadde godkjent den. Likevel, og etter at fylkesmann­en hadde frafalt sine innsigelse­r, ville teknisk styre fjerne fire av de 14 hyttene.

Begrunnels­en for den ene hytta var at den kan skimtes fra sjøen, selv om den blir liggende 200 meter bak de hyttene som alt er i Skavika. Den andre hytta ble tatt ut fordi veien til denne blir synlig fra sjøen. Og de to siste hyttene måtte vekk fordi politikern­e ville beholde mer grøntareal.

MEST ATTRAKTIVE

– De fire hyttene er de mest attraktive i feltet. Uten å spørre meg om det var mulig å ta ut andre, mindre attraktive hytter, ble de bare strøket. For eksempel kunne en bare redusere størrelsen på tomtene for å få inn et større grøntareal, sier Hansen.

Han spør seg om det er andre motiv for å fjerne hyttene fra planene enn begrunnels­en som oppgis.

UTMATTET AV SAKEN

I dag, 12 år etter at han første gang kontaktet kommunen, er Hansen utmattet av hele prosessen. Det har gått enormt med tid og mye penger.

– Jeg mener jeg kan dokumenter­e at saken ikke ble riktig behandlet av administra­sjonen i kommunen de første sju årene. Dessuten fikk jeg god støtte fra flere politikere som gjorde at jeg ikke ga opp, sier han.

Han er usikker på om prosjektet nå lar seg gjennomfør­e.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? I dette området like nord for Spangereid har Bjørn Olav Aas Hansen hatt ønsker om å bygge 14 hytter. Men en strid med kommunen gjennom 12 år har satt en stopper for det. Nå vil han bringe saken inn for Sivilombud­smannen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN I dette området like nord for Spangereid har Bjørn Olav Aas Hansen hatt ønsker om å bygge 14 hytter. Men en strid med kommunen gjennom 12 år har satt en stopper for det. Nå vil han bringe saken inn for Sivilombud­smannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway