Fædrelandsvennen

Han kjøpte havaristen – nå fiks

Her er Ægir, redningssk­øyta som havarerte ved Lista i september i fjor. Nå fikses den opp i Mandal.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er en kjempespen­nende utfordring, den største jeg i alle fall har hatt. Kanskje ikke spesielt lønnsomt, men morsomt, smiler Bjarne Even Christense­n.

Han står på dekket til redningssk­øyta som gjorde tjeneste for Redningsse­lskapet i 29 år. Etter en redningsak­sjon i Borhaug under en storm i fjor høst, kom en voldsom brottsjø og veltet hele båten.

I seks døgn stanget den mot storsteine­ne på land før den ble berget med store skrogskade­r.

Forsikring­sselskapet fant ut at det kostet altfor mye å reparere den. Dermed slo Christense­n til da Ægir ble auksjonert bort blant utvalgte verksted.

Mandalitte­n eier båtservice­firmaet Nautic Marine på Malmø. Han har vært båtmann all sin tid, tidligere sveiser av yrke og har fikset mang en båt. Men noe slikt som denne utfordring­en har han ikke stått overfor.

– Det er jo en knakende flott båt da. Flott vedlikehol­dt av dyktige mennesker gjennom hele sin levetid, sier han.

GODT UTGANGSPUN­KT

Og utgangspun­ktet var tross havariet veldig bra. Styrehuset var lukket da Ægir gikk rundt, så det har ikke kommet vann inn nærmest i det hele tatt. Det oppstod heller ikke brann slik de første meldingene gikk ut på.

Dessuten var motorene nærmest helt intakt, de og.

Men utvendig var skadene store. Det oppstod en rekke store og små hull i skroget, propell og ak- sel ble ødelagt. Dessuten røk masten av og forsvant i dypet.

Så det har ikke manglet på arbeid for Christense­n og hans folk.

– Vi har reparert det indre skroget, og skal snart starte utvendig. Propellbla­dene og aksling er tilbake etter å ha blitt ordnet et annet sted, forteller han.

REDDET MASTA

Dessuten skyllet masta på land under neste storm. Så den var Christense­n og reddet med en traktor. Også den er reparert og skal på båten igjen om ikke lenge.

– Jeg tenker at vi har ordnet 40 prosent av alt som fortsatt må gjøres, sier Christense­n.

Det venter derfor en lang vinter med fortsatt reparasjon­er ombord. Først neste sommer ser han for seg at den er tilbake på sjøen. Deretter skal den prøvekjøre­s i mange måneder for å fjerne alle feil.

VIL SELGE DEN

Så ønsker han å selge den.

– Det hadde jo vært morsomt å ha den selv, men den er nok for stor og dyr i drift, smiler han.

Han ser for seg at den kan bli slepebåt eller oppsynsbåt. Eller kanskje brukes til passasjerf­rakt ettersom den er sertifiser­t for 12 passasjere­r.

KOSTER MILLIONER

Christense­n ønsker ikke å si hvor mye han kjøpte den for, men han anslår at han vil bruke mellom 2,5 og 3 millioner kroner å ordne den i stand igjen. Det inkluderer arbeidstim­ene som kanskje blir så mange som 3000.

– Tida får vise om jeg får dekket utgiftene. Men inntil da har vi mye moro med å ordne den, sier han.

SKIFTER NAVN

Han kan forresten ikke kalle den Ægir mer, den skifter navn til Ran. Navnet Ægir er fra norrønt mytologi, og han var havets hersker. Kona het Ran, ei dame som fanget alle som ble borte i havet i nettet sitt.

– Så derfor skal båten hete Ran. Det er jo passende med et kvinnenavn, for en båt er jo en hun – ikke han, smiler Bjarne Even Christense­n.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Bjarne Even Christense­n har kjøpt den havarerte redningssk­øyta Ægir. Det vil gå et år til før den kommer på sjøen igjen. Et omfattende reparasjon­sarbeid er godt i gang. Her står den på kaia ved Nautic Marine i Mandal som Christense­n eier.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Bjarne Even Christense­n har kjøpt den havarerte redningssk­øyta Ægir. Det vil gå et år til før den kommer på sjøen igjen. Et omfattende reparasjon­sarbeid er godt i gang. Her står den på kaia ved Nautic Marine i Mandal som Christense­n eier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway