Fædrelandsvennen

Én svanekylli­ng overlevde flommen

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Reiret flyter i vannet, men én kylling lever. Svanefamil­ien på Sødal har hatt et dramatisk døgn.

– Én kylling er uvanlig lite, så her kan nok en del dramatisk ha skjedd de siste dagene. Seks kyllinger regnes som mange, men jeg har også sett åtte kyllinger i samme kull, sier zoolog Roar Solheim ved Agder naturmuseu­m.

REIRET I ELVA

Fredag kveld omtalte Fædrelands­vennen dramaet på Sødal. Svanemor lå på reiret på ei lita øy ute i Otra. Elva steg og steg. Det så ut som hun ruget på egg.

Lørdag morgen var Fædrelands­vennen tilbake ved reirplasse­n. Vannet var atskillig høyere. Reiret hadde flyttet på seg og så ut som det lå og fløt inntil et lite tre ute i elva. Ingen svaner var å se.

Det virket som tragedien hadde rammet i løpet av natten.

Trist, tenkte vi, og gikk mot bilen. Da kom svanefar plutselig svømmende fram fra bak en båt.

Et lite minutt seinere kom sannelig mor svømmende også – og like bak én bitte liten kylling.

Alle tre gikk opp på land. Far litt foran de andre, som en slags vakt. Snart spiste både far og mor gress, mens kyllingen fulgte med.

– Her kan egg ha blitt ødelagt de siste dagene, eller kyllinger kan dødd eller blitt tatt av dyr. Som sagt er én kylling uvanlig lite. Men nå har de i alle fall avkom å fôre opp. Det er jo bra, sier Solheim.

TRENGER IKKE REIRET

Solheim regner med at svaneparet på Sødal kommer til å passe godt på sitt enebarn

– De trenger ikke reiret lenger. Når eggene er klekt, er reiret bare et sted mor og far stikker innom av og til. Nå vil de svømme rundt med kyllingen og passe på, sier han.

Svaneparet ved hekkeplass­en på Sødal har strevd med å få fram kyllinger i flere år. Flom har tatt reiret flere ganger.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Svanemor følger nøye med på sitt enebarn. Kyllingen er ikke gamle krabaten, men den lever. I bakgrunnen har flommen tatt reiret.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Svanemor følger nøye med på sitt enebarn. Kyllingen er ikke gamle krabaten, men den lever. I bakgrunnen har flommen tatt reiret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway