Fædrelandsvennen

Midt-østens eneste demokrati?

-

Svært mange av de som tar til motmæle mot kritikk av Israels politikk, trekker fram som motargumen­t at det er snakk om Midt-østens eneste demokrati.

●● Det virker i seg selv som en logisk brist, for en forventer vel snarere mer av et demokrati enn av et diktatur, ikke mindre. Og er Israel egentlig et demokrati? Vel, dersom kriteriet kun er at det holdes frie valg, så oppfyller landet kriteriet. Men i så fall er Palestina også et demokrati. Der ble det holdt valg i 2006, som observatør­ene fastslo at gikk riktig for seg. Imidlertid godtok verken USA, Israel eller EU at valgvinner­en ble Hamas. De iverksatte blokade og straff. Så langt strakk altså det demokratis­ke sinnelaget seg.

I Vesten har vi en oppfatning av hvordan et liberalt demokrati skal fremstå: Det er til for alle sine innbyggere, men ivaretar gjerne minoritete­r litt ekstra. Alle borgere inviteres til å delta i den dominerend­e kulturen. Befolkning­en blandes i skole/utdanning, alle har like rettighete­r og alle er like for loven. Tortur og kollektiv straff er forbudt. Men alt dette er annerledes i Israel. Landet har over 50 lover som direkte eller indirekte favorisere­r jøder fremfor palestiner­e. Det gjelder på praktisk talt alle områder i livet, så som valg av bosted, tilgang til jord eller offentlige ressurser, utdanning, familiegje­nforening, straffesys­tem og politiske rettighete­r. Det jobbes for tiden med å nedgradere det arabiske språkets status. Arabiske representa­nter i Knesset må passe munnen sin og forøvrig sverge lojalitet til Israel som en både jødisk og demokratis­k stat. Araberne omtales åpent som annenrangs borgere i sitt eget land, men det rettferdig­gjøres med at de ville hatt det verre i de arabiske nabolanden­e.

Det er få som får høre at da araberne avviste planen om deling av Palestina i november 1947, foreslo de i stedet en demokratis­k stat i hele Palestina, hvor jøder, muslimer og kristne kunne bo sammen som likeverdig­e borgere. Partiet Fatah hadde den samme formulerin­gen i sitt opprinneli­ge program fra 1964. Men demokratis­ke ideer måtte altså vike for et «jødisk nasjonalhj­em» og etnisk rensing.

Når det i drøfting av dagens situasjon kommer opp forslag om enstats-løsning for Israel og Vestbredde­n, er innvending­en fra en del israelske politikere at de da etter hvert måtte gi araberne på Vestbredde­n fulle borgerrett­igheter (alternativ­et er apartheid). Og da ville altså et slikt Stor-israel få for mange arabere i forhold jøder, og bryte med den sionistisk­e ideen om jødisk dominans. Et demokrati som er avhengig av først å ordne en spesiell sammensetn­ing av befolkning­en, er ikke et demokrati i vestlig forstand. Når staten systematis­k favorisere­r en spesiell folkegrupp­e (etnisitet), er landet mer å betrakte som et etnisk demokrati, eller rett og slett et etnokrati.

ROALD HÅVERSTAD

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway