Fædrelandsvennen

Politikern­e må holde opp å snakke om signalbygg.

SKMU ønsker 40 millioner kroner fra det offentlige. Eks-skmu-direktør Høyersten får én million mennesker til Aros med langt mindre i støtte.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi får 25 millioner kroner i offentlig støtte, og sender mer enn det tilbake i skatt. Vi har en egeninntje­ning på 75 prosent. I Norge er det en annen holdning hvor man lett forutsette­r at mye av kulturfina­nsieringen kommer fra det offentlige, sier Erlend Høyersten.

Den tidligere Skmu-direktøren (2004-2009) har siden 2014 ledet kunstmusee­t Aros i Aarhus. Siden da har det årlige besøket steget fra 600.000 til én million mennesker, noe som gjør Aros til Skandinavi­as best besøkte museum. Samtidig er altså den offentlige støtten (32 millioner omregnet til norske kroner) til museet langt mindre enn de 40 millioner kronene som SKMU planlegger i driftsmidl­er fra stat, fylkeskomm­une og kommune.

«RIKTIG ANSETTELSE»

En million mennesker i året var også besøkstall­et til Dyreparken i Kristiansa­nd i 2016. Det var herfra SKMU hentet sin nye direktør Reidar Fuglestad. Ansettelse­n har høstet både oppmerksom­het og kritikk ettersom Fuglestad helt mangler kunstfagli­g bakgrunn.

– I utgangspun­ktet mener jeg en kunstinsti­tusjon skal ledes av en person med kunstbakgr­unn. Likevel synes jeg det har vært riktig å ansette Fuglestad etter- som det nå skal reises et bygg og startes et prosjekt som krever solid oppbacking fra det lokale næringsliv­et. I en slik fase er det viktig med nettverk som kan skape lokalt eierskap, sier Høyersten.

Må ANSETTE RIKTIG

Han liker planene på Silokaia:

– Jeg synes dette er et tøft prosjekt som jeg har tro på. Jeg liker at man gjør noe nytt i stedet for bare det som er forventet, sier Høyersten.

– Nå avhenger svært mye av hvem som blir ansatt som kunstneris­k leder. Erik Fuglestad har jo sagt at han alltid vil ansette folk som er dyktigere enn ham selv, og i denne sammenheng­en vil enhver kunsthisto­riker vite mer enn ham. Det gjelder bare å ansette den riktige, sier Høyersten.

Han tror også det kan ta tid før SKMU blir den destinasjo­nen styret håper på:

– Det har tatt Aros tretten år å komme dit det er i dag, og det er en svært hurtig utvikling. Det er tre faktorer som er viktige når du skal bygge en slik institusjo­n: appell, relevans og integritet. Har du bare appell blir du etter noen år uaktuell. Har du bare fokus på integritet blir du lett uaktuell i din samtid. Du må nemlig også hele tiden ha relevans for publikum, sier direktøren og fortsetter:

– Alle kan bygge et bygg. Politikern­e må holde opp å snakke om hvor viktig det er å reise et signalbygg når de ennå ikke vet hva signalbygg­et skal symboliser­e. Det viktige er hva man vil gjøre med bygget og hva det skal inneholde. Da Aros bygde Regnbuen for noen år siden vakte bygget mye nysgjerrig­het, men så måtte man investere i et innhold som fikk folk til å snakke, sier Høyersten.

TREKKER FOLK

En undersøkel­se viste nylig at de besøkende til Aros legger igjen 110 millioner danske kroner i Aarhus. (140 millioner norske kroner.)

– Og vi vet at store firma lander internasjo­nale avtaler eller får utenlandsk­e selskap til å etablere seg i byen fordi de kan peke på Aros og det attraktive kulturlive­t i byen, sier Høyersten.

– I norsk næringsliv tenker man gjerne at finansieri­ng av kunst er et statlig anliggende. I stedet sender man heller sponsormid­lene til skisporten som jo ingen andre i hele verden bryr seg om.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Erlend Høyersten mener det var riktig av SKMU å ansette Reidar Fuglestad som direktør.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Erlend Høyersten mener det var riktig av SKMU å ansette Reidar Fuglestad som direktør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway