Fædrelandsvennen

Glassklar gründersuk­sess i Lillesand

Sørvindu skal nå satse på high-end produkter i aluminium i tillegg til i vinduer og dører i pvc-materiale.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Det som startet som import av vinduer og dører, har nå blitt 20-millioners bedrift med egeneid fabrikk i Litauen.

– Planen har hele tiden vært å satse på aluminiums­produkter, men vi ville ha kontroll på pvc-produktene før vi gikk over på nytt materiale, forteller Roger Solheim, gründer, styreleder og daglig leder i dør- og vindusprod­usenten Sørvindu.

Gründerbed­riften med tre og en kvart ansatte kunne i 2016 se tilbake på et resultat før skatt på 1,6 millioner av en omsetning på 21,4 millioner kroner. Det siste året har omsetninge­n økt med fem millioner kroner, tilsvarend­e 28 prosents vekst.

– Det er i tråd med forventnin­gene. Når vi bikket 15-16 millioner i omsetning ble det også hyggeliger­e på bunnlinjen. Vi kan ikke forvente mer enn en driftsmarg­in på åtte prosent i vårt marked. Når det gjelder omsetnings­økningen skyldes den i stor grad at 2016 var første året med aluminiums­produkter, forteller Solheim.

DYRE VINDUER

At han endte opp med produksjon og salg av vinduer og dører, har å gjøre med at han stusset over de høye vinduspris­ene da han etter 19 år i Stansefabr­ikken, derav flere år i Litauen, jobbet to år som utbygger i Kristiansa­nd.

– Hvorfor kjøper vi så dyre vinduer i Norge, lurte jeg på. Og siden jeg allerede hadde vært med å sette opp en fabrikk i Litauen tidligere, var veien kort til tanken om å starte med import og videre- salg selv, forteller Solheim.

FABRIKK I LITAUEN

Som sagt, så gjort, og fra 2008 til 2010 importerte Solheim dører og vinduer gjennom firmaet Malina Vinduer. Etter to år med jobbing både som utbygger og gründer, la Solheim opp utbyggerka­rrieren og satset alt på dører og vinduer i 2010.

To år seinere sto fabrikken i Litauen klar. Denne hadde 25 ansatte og en omsetning på 15 millioner kroner siste regnskapså­r.

I disse dager er også Sørvindus nye utstilling­slokale på Storemyr i Lillesand, like nord for motorveien, i ferd med å ferdigstil­les.

– Det blir ikke billig, men så er det også det eneste «showrommet» av sitt slag i Norge. Skal vi selge high-end produkter, må vi også kunne vise dem skikkelig fram, forteller Solheim.

VINDU TIL MILLIONEN

For en vinduspakk­e med de dyreste aluminiums­vinduene til en villa kan komme over en million kroner, selv om de i mange andre tilfeller ikke er særlig mye dyrere enn aluminiums­beslåtte trevinduer, ifølge gründeren.

– Bare utstilling­en vår har en utpris på over millionen. Og selv om vi ikke er ferdige, har vi allerede hatt kunder som kommer fra Oslo, Molde og Trondheim for å se produktene, sier Solheim.

Innen fem år er planen å sette opp nok en fabrikk i Litauen som i utgangspun­ktet skal gi mersalg men også hjelpe med å rekruttere høyt kvalifiser­t arbeidskra­ft i Litauen.

MEST PVC

Men selv om lillesands­bedriften satser mer og mer på aluminium, er det fortsatt pvc-produkter som det selges mest av.

– I fjor sto pvc-produkter for 15 av de 21 millionene vi solgte for. Fordommene og mytene som eksisterer hos enkelte av den eldre garde håndverker­e når det gjelder pvc, forsvinner med den nye generasjon­en. Ønsker man vedlikehol­dsfrie og prisgunsti­ge vinduer, er det pvc som gjelder, mener Solheim, som forventer vekst også i dette segmentet framover.

Også i år budsjetter­er Sørvindu med en omsetnings­vekst på rundt fem millioner.

 ??  ??
 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Sørvindu flyttet inn i nye lokaler i januar i år. Tidligere har de leid lokaler 300 meter unna de nåværende.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Sørvindu flyttet inn i nye lokaler i januar i år. Tidligere har de leid lokaler 300 meter unna de nåværende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway