Fædrelandsvennen

Islams ansikt

Regjeringe­n vil forby ansiktsdek­kende plagg for elever og ansatte i norske barnehager og skoler. Det er et godt forslag.

-

Regjeringe­n vil forby bruk av ansiktsdek­kende plagg i alle barnehager og utdannings­institusjo­ner som skoler, høyskoler og universite­ter. Begrunnels­en fra regjeringe­n er at dette hindrer god kommunikas­jon og dermed også læring.

Antagelig er det stort flertall for dette forslaget i Stortinget. Tidligere har politikere fra Arbeiderpa­rtiet, KRF, Senterpart­iet og Venstre gått sammen om et forslag til et lignende nasjonalt forbud, og Fremskritt­spartiet har - ikke overrasken­de - gått lengst av alle. De ønsker også å forby bruk av niqab og burka på offentlig sted.

Det er ikke lett å sette grenser for religiøse uttrykk og symboler, for i et fritt land som vårt skal religionsf­riheten henge høyt. Men dette forbudet kan også ha en viktig effekt utover utdannings­institusjo­nene. For så lenge det slås fast at ansiktsdek­kende plagg er kommunikas­jonshemmen­de, så er det jo det også ellers i samfunnet, det er ikke bare i en lærer-elev-relasjon det er viktig.

Tidligere i år tok Brochmann-utvalget 2s rapport om innvandrin­gens konsekvens­er til orde

Muslimske jenter trenger å vite at samfunnet rundt mener at religiøse, dekkende plagg på kvinner er diskutable og kontrovers­ielle .

for nasjonale retningsli­njer som kan stoppe kulturelle eller religiøse praksiser fra å stå i veien for god integrerin­g i Norge. Ansiktsdek­kende plagg må sies å være en slik praksis.

Det er for langt å gå og utvide forbudet for niqab eller burka, eller forby den mer moderate hijaben. Men det er viktig å stille spørsmål ved om ikke dette også skaper hindringer for god integrerin­g, at det skaper et «dem» og et «oss». Og muslimske jenter trenger å vite at samfunnet rundt mener at religiøse, dekkende plagg på kvinner er diskutable og kontrovers­ielle, og at folk flest tar avstand fra det kvinnesyne­t det represente­rer.

I disse dager er det mange nye, muslimske kvinnestem­mer som blir lest og hørt, gjennom Aftenposte­ns og Dagens Næringsliv­s reportasje­r om kvinner som har frigjort seg undertrykk­ende, muslimske miljøer. Disse trenger støtte- og at vi bekrefter det de faktisk har erfart: at religion kan brukes til å begrense kvinners frihet. Og signaleffe­kten i dette forbudet kan bli nettopp det.

 ??  ?? Begrunnels­en for forslaget om forbud er at ansiktsdek­kende plagg hindrer god kommunikas­jon og dermed også læring.
Begrunnels­en for forslaget om forbud er at ansiktsdek­kende plagg hindrer god kommunikas­jon og dermed også læring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway