Fædrelandsvennen

Los frykter å bli drapsmann

Los Stein Inge Dahn i Mandal er lei «forbaska tufser» på sjøen. Ofte står han med hjertet i halsen og frykter at han skal bli drapsmann.

- Se Dahns video av livsfarlig kryssing av småbåt på fvn.no TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Folk aner ikke den enorme massen som kommer mot dem og hvor vanskelig det er å vri skipet unna fort. De aner heller ikke farten vi kommer i, sier Dahn som er bosatt i Mandal. Søndag sa han klart fra på Facebook:

«Blir faktisk ganske lettet, når en fritidsbåt som forsvinner under baugen dukker fram igjen ... selv om båtføreren er en forbaska tufs som burde vært tvangsinnl­agt resten av sommeren på en anstalt med obligatori­sk terping på sjøveisreg­ler og sjømannska­p».

ØNSKER HOLDNINGSE­NDRING

– Jeg skrev tvangsinnl­eggelse med et smil etterpå. Men det er alvor også. Vi trenger en holdningse­ndring. Altfor få utviser godt sjømannska­p. Dette skjer om igjen og om igjen. Vi som er proffe sitter med hjertet i halsen, sier Dahn.

Han mener alle som kjører en båt må vite:

• Du har vikeplikt for nyttetrafi­kk

• Du har vikeplikt for alt som kommer fra styrbord (høyre)

❞ ... båtføreren er en forbaska tufs som burde vært tvangsinnl­agt resten av sommeren på en anstalt med obligatori­sk terping på sjøveisreg­ler og sjømannska­p.

STEIN INGE DAHN, los

LIVSFARLIG KRYSSING

Han har lagt ut bilde av en ganske dramatisk hendelse i Rosfjorden i Lyngdal. Dahn sto på broa i nederlands­ke Eems Coast, et 78 meter langt frakteskip som skulle til Hausvik for å laste 1500 tonn stein.

Foran fra babord (venstre) side kom den lille småbåten tøffende med en mann om bord. Den gjorde ingen tegn til å vike.

– Jeg blåste fem ganger i fløyta, som er signal om at vi lurer på hva han i den andre båten skal for noe. Ingen tegn til noe endring av kurs. Vi kunne bare håpe at han hadde beregnet riktig. Det var for seint for oss å slå av fart eller skifte kurs, da vi skjønte at han plan- la å kjøre inn foran oss, sier Dahn.

De vel 30 sekundene småbåten var ute av syne under baugen, kaller Dahn tøffe og ulidelig.

– Vi er profesjone­lle og sitter i den store, mektige stålbåten. Skulle ulykken være ute, blir det mye etterspill og framfor alt følelsen av om en kunne gjort noe annerledes. Vi kan fort bli gjort til drapsmenn, sier Dahn.

I 2014 tok Dahn en video på vei ut fra Kristiansa­nd med et konteiners­kip.

– Helt vilt. Også da gikk det bra. Disse skipene går fort, ofte i 17-19 knop. På avstand ser det ut som kolossen ikke flytter seg, men når den kommer nær, kommer den fort, sier Dahn.

 ?? FOTO: STEIN INGE DAHN ?? Se den lille båten til høyre for baugen. Nesten 30 sekunder var den ikke synlig før los Stein Inge Dahn kunne puste lettet ut på broa av frakteskut­a Eems Coast.
FOTO: STEIN INGE DAHN Se den lille båten til høyre for baugen. Nesten 30 sekunder var den ikke synlig før los Stein Inge Dahn kunne puste lettet ut på broa av frakteskut­a Eems Coast.
 ?? ARKIVFOTO ?? Stein Inge Dahn, los i i Skagerrak Losolderma­nnskap, sier det er en ulidelig ventetid når småbåter forsvinner under baugen på skipene han fører.
ARKIVFOTO Stein Inge Dahn, los i i Skagerrak Losolderma­nnskap, sier det er en ulidelig ventetid når småbåter forsvinner under baugen på skipene han fører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway