Fædrelandsvennen

Regjeringe­n vil forby ansiktsdek­kende plagg i skolen

- NTB

Regjeringe­n vil forby bruk av ansiktsdek­kende plagg i alle norske utdannings­institusjo­ner. Et lovforslag sendes nå på høring.

Forslaget ble lagt fram av kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) og fungerende integrerin­gs- og innvandrin­gsminister Per Sandberg (Frp) mandag formiddag.

Det nasjonale forbudet skal gjelde fra barnehage og skole og helt opp til universite­ter og høyskoler, både for ansatte og elever. Ifølge Isaksen er utdannings­systemet en spesiell arena der det er ekstra at viktig elever og lærere kan se hverandres ansikt.

– Plaggene hindrer god kommunikas­jon, noe som er avgjørende for at elever og studenter skal kunne lære godt, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Han medgir at det ikke er vanlig å regulere folks klesplagg. Ettersom det allerede er anledning til å ha lokale forbud, mener regjeringe­n dette bør være forankret i nasjonal lov.

Sandberg legger vekt på at Frp anser ansiktsdek­kende plagg for å være kvinneunde­rtrykkende og mener det er viktig for å sette ned foten for ra- dikale krefter.

– For meg er det uforståeli­g at en niåring som bruker nikab eller burka, gjør det frivillig, selv om mange hevder det, sa Sandberg.

På spørsmål om han har sett en niåring med burka, svarer Sandberg:

– Vi har sett barn, jeg har ikke spurt hvor unge de er.

Hvor mange barn det kan være snakk om har han ikke tall på. Ingen av statsråden­e vet hvor mange elever, studenter eller ansatte i skoler og universite­ter som bruker nikab og som dermed vil bli rammet av forbudet.

– Ikke mange vil oppfatte dette som et omfattende problem i dag. Derfor er forslaget forebyggen­de, for vi ser en utvikling. Vi sender et klart og tydelig signal om at det norske samfunnet skal være åpent, sier Sandberg til NTB.

Han avviser at forbudet vil hindre integrerin­g.

– Dette sier noe om hva man ønsker i et integrert samfunn og hvilke krav vi legger på enkeltindi­vider som kommer til Norge. Hvis man heller ønsker å dekke seg til framfor å integrere seg, så er det kanskje andre steder som er ideelle. Da får de heller velge det, sier statsråden.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway