Fædrelandsvennen

Lokkes med busskort for å melde flytting

-

Kristiansa­nd kommune kan hanke inn millioner fra staten hvis studenter melder flytting.

– Dette gjør vi ikke bare for å være snille, men for å skaffe nye inntekter. Det er en fiffig måte å få nye innbyggere på. Vanligvis må vi lage ungene selv, eller basere oss på innvandrin­g, uttalte gruppelede­r Mette Gundersen (Ap) i kommunalut­valget tirsdag.

– Noen av oss er ferdige med å lage dem selv, da må vi ta andre grep, repliserte ordfører Harald Furre (H), som fikk ideen etter å ha lest Kommunal Rapport.

Andre kommuner har nemlig skjønt at det er penger å hente på studenter, og har brukt både pengegaver og gratis nettbrett for å sikre at de melder flytting.

700 MELDER FLYTTING

Kristiansa­nd velger nå å tilby gratis busskort til høstens UIAstudent­er.

Med et årlig innbyggert­ilskudd på 23.313 kroner kan det være millioner å hente om noen hundre Uia-studenter hopper på tilbudet. Busskort koster vanligvis 430 kroner måneden.

Rundt 2000 fulltidsst­udenter flytter til Kristiansa­nd hvert år, av disse melder bare 700 flytting uoppfordre­t.

MAKS 22 MILLIONER

Administra­sjonen foreslo å tilby halvårskor­t, men flere politikere mente dette var for kjipt.

– Jeg synes vi skal strekke oss til ett år. Hvis de flytter er dette veldig god økonomi for kommunen, påpekte Harald Furre.

Det meste av kostnadene, som et innbyggert­ilskudd er ment å dekke, vil kommunen ha uavhengig av om studentene melder flytting eller ikke.

Å tilby gratis busskort til alle vil lønne seg så fort ytterliger­e 136 studenter, i tillegg til de 700, melder flytting.

Ved maksimal uttelling, det vil si at 1300 studenter lar seg lokke i tillegg til de 700, vil ekstrainnt­ekten ifølge kommuneadm­inistrasjo­nens utregninge­r beløpe seg til 22,7 millioner kroner.

 ?? ARKIVFOTO ?? Studenter som melder flytting tilbys gratis buss i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO Studenter som melder flytting tilbys gratis buss i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway