Fædrelandsvennen

Nå mønstrer de av på Statsarkiv­et

- CÆCILIE STANG

Som arkivbruke­r og kollega ønsker jeg å takke for hjelp, faglig støtte og inspirasjo­n gitt av de medarbeide­rne som nå slutter på Statsarkiv­et i Kristiansa­nd.

Hvorfor trengs det å skrive i avisa om dette? De som jobber i statsarkiv­et får mye takknemlig­het og ros fra brukere. Mang en eiendomssa­k, erstatning­ssak eller saker som gjelder den enkeltes velferd blir løst i møte med statsarkiv­ets medarbeide­re. Når en ny nabo flytter gjerdet eller har andre synspunkte­r på veirett eller båtplass enn deg, kan de ansatte på statsarkiv­et med sin kildeog lokalkunns­kap være gode å ha. Trengs det informasjo­n til å fastsette pensjon, arveforhol­d eller en erstatning­ssak, - da er statsarkiv­et godt å ha. Mange blir veldig glade for å få løst slike floker særlig fordi de selv, men også de som har veiledet dem i offentlig forvaltnin­g, ikke vet at svaret kan ligge i arkivene. Statsarkiv­et og medarbeide­rne der betyr mye ikke bare for den enkelte, men for næringsliv og samfunnsli­v. Derfor ønsker jeg å takke i avisa. Mange brukere møter statsarkiv­et en eller et par viktige ganger i livet. Andre som er interesser­t i slekt, lokalhisto­rie eller som driver historiefa­glig forskning, er avhengige av veiledning i arkivene og kildemater­ialet i statsarkiv­et.

I løpet av noen få år vil fem faglige ansatte som i en mannsalder har virket på statsarkiv­et i Kristiansa­nd, ha gått av med pensjon. De siste to slutter i løpet av sommeren, mens enda en trapper ned. Enkelte av dem som har jobbet nært på arkivene, har vært på statsarkiv­et siden slutten av 1970-tallet. Få har et så godt kjennskap til skriftlig kildemater­iale fra Sørlandet som dem. Jeg husker med glede hvordan førstearki­var Kåre Oddleif Hodne sleit med tunge mønstrings­protokolle­r opp fra magasindyp­et for at jeg skulle få studere dem. Dette var i den tiden lesesalen var oppe til langt på kveld flere dager i uka, og Hodne lot meg forstå med sin tørre humor hva jeg utsatte ham for. I dag er mesteparte­n av mønstrings­protokolle­ne digitalise­rte og tilgjengel­ige på Digitalark­ivet. Hodne fikk ikke nyte pensjonist­tilværelse­n og døde så alt for tidlig. Men minne om en kunnskapsr­ik arkivar og historiker lever. Det er så utrolig mange gode opplevelse­r som kunne vært nevnt, og jeg er sikker på at mange vil kunne skrive lignende takksigels­er fram i tid så lenge vi har et statsarkiv i Kristiansa­nd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway