Fædrelandsvennen

Vil ikke kalle ordføreren for ordfører

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Frp-leder Christian Eikeland nekter å kalle Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap) for ordfører i kommunale møter.

Christian Eikeland, gruppelede­r for Frp i Søgne, nekter å kalle ordfører Astrid Hilde (Ap) for ordfører.

– Jeg har bestemt meg for en periode fremover å titulere henne som møteleder. Det er en konsekvens av kommunesty­ret i slutten av mai, hvor hun ikke opptrådte som ordfører, sier Christian Eikeland (Frp).

I debattinnl­egget «Ukultur i Søgne» skriver Tor Ståle Staalesen om blant andre Eikelands opptreden i siste kommunesty­remøte.

I kommunesty­ret 24. mai delte ordfører Astrid Hilde (Ap) ut et notat om ordføreren­s rolle i den varslede rettssaken fra Parat, og spurte forsamling­en til råds om hvem hun burde delegere rollen som kommunens partsrepre­sentant til.

KOMMUNENS BESTE

Hilde opplyste også at hun kommer til å vitne mot kommunen i rettssaken. I etterkant av møtet oppfordret Frp-representa­nt Bernt Ludvig Daland ordføreren om å søke permisjon.

Eikeland er i likhet med Daland sterkt kritisk til Astrid Hilde.

– Kommunesty­ret ble tatt på senga av notatet. For meg var det et forsøk på å kuppe kommunesty­ret og frasi seg sitt ansvar i rettssaken. Måten det skjedde på, egner seg ikke for en ordfører, sier Eikeland, som fungerer som gruppelede­r for Frp i Søgne.

– Jeg ønsker en ordfører som jobber for kommunens beste. Jeg skal gledelig titulere henne som ordfører igjen, men hun må gjøre seg tilliten min verdig, sier Eikeland.

KOMMENTERT­E KNAPPER

Fra talerstole­n i kommunesty­ret mandag startet Eikeland et innlegg slik:

«Ja, ordfører, neste gang, møteleder, neste gang tror jeg at jeg må ha to hender i været. Det er ikke så lett å registrere Eikeland når han tegner seg. Denne ganga så holdt du på å kneppe knappene i jakka di.»

– Det skjer så ofte at når jeg tegner meg, så nikker hun til meg, og så viser det seg at hun ikke har notert meg ned likevel. Når det skjer gjentatte ganger at en blir forbigått, så blir en litt fortvilet. Den kommentare­n var et uttrykk for den fortvilels­en. Noe mer enn det var det ikke, sier Eikeland.

Astrid Hilde sier hun beklager at hun ikke så tegnet fra Eikeland.

– Det var dumt av meg. Han sitter bak en høy mann med høy sveis, men jeg burde selvsagt sett ham før, og beklager at jeg ikke gjorde det, sier hun.

– Føler du deg mobbet av den kommentare­n?

– Han sier det han ønsker å si, det endrer ikke måten jeg ser på ham, og jeg holder det ikke mot ham, sier Astrid Hilde.

– Hvordan opplever du at Eikeland konsekvent titulerer deg som møteleder og ikke ordfører?

– Jeg registrere­r at det har vært en endring, det får stå for hans regning. Jeg har stor respekt for Christian Eikeland, både som person og som en dyktig politiker, sier Hilde.

Bjørn Egeli, gruppelede­r for Ap i Søgne, sier han reagerte på Eikelands bruk av ordet møteleder i stedet for ordfører.

– UHØRT

– For å si det på sørlandsk vis: Æ kan’ke si at æ liær de’. For meg ville det være uhørt å oppføre meg sånn i et kommunesty­re, sier Egeli, og legger til at Eikeland får stå for det valget han har gjort.

– Det er litt pussig at han ikke kan titulere henne som ordfører, når vi er på samme lag, og utgjør et flertall sammen, mener Egeli.

Frp og Arbeiderpa­rtiet har hatt et valgteknis­k samarbeid om politiske saker siden valget i 2015, da Astrid Hilde ble ordfører og Egel Terkelsen varaordfør­er.

Nylig sendte Terkelsen en epost til Astrid Hilde hvor han ba om et møte om samarbeide­t fremover.

– Det er for å sette oss ned og snakke sammen. Det er ingen dramatikk i det, selv om vi er uenige om enkelte ting politisk, sier Terkelsen, som ikke vil kommentere Eikelands titulering av ordføreren. Selv åpner han sine innlegg med «takk».

– Det mener jeg er en fin og høflig måte å innlede på, sier Terkelsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Christian Eikeland (Frp) er den andre fra Søgne-partiet som går ut med sterk kritikk av ordfører Astrid Hilde i Arbeiderpa­rtiet, som de har et politisk samarbeid med.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Christian Eikeland (Frp) er den andre fra Søgne-partiet som går ut med sterk kritikk av ordfører Astrid Hilde i Arbeiderpa­rtiet, som de har et politisk samarbeid med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway