Fædrelandsvennen

Det er mulig å gjøre noe med det

Arbeid til alle er vår viktigste sak. Trygghet for å få jobb og trygghet når man er i jobb gir selvstendi­ghet for den enkelte, samhold, økt likestilli­ng og inntekter til fellesskap­et. Men det krever en politikk som gir resultater.

- KARI HENRIKSEN, stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder ODD OMLAND, stortingsr­epresentan­t Ap

Ide fire årene som har gått, har Arbeiderpa­rtiet lagd politikk for Vest-agder. I våre alternativ­er til Høyre- og Frp-regjeringe­ns budsjettfo­rslag har vi lagt penger på bordet til Mechatroni­c Innovation lab, Universite­tet, nye fengsler, veier og havneleder i Vest-agder.

Vi var tidlig ute med mer målretta tiltakspak­ker som hadde bidratt til lavere ledighet, slik vi gjorde i 2009 da vi reddet Alcoa Lister, Bildelfabr­ikken og skapte aktivitet i alle kommunene.

I år fikk Vest-agder Arbeiderpa­rti gjennomsla­g på landsmøtet for å løfte fram Electric City Agder, sikre Flekkefjor­d sykehus akuttbered­skap, sikre veiutbyggi­ng i fylket og fellesskol­en, for å nevne noe.

Arbeiderpa­rtiet har alltid hatt store ambisjoner når det gjelder å skape arbeid til folk.

Norge skal ha Europas laveste arbeidsled­ighet og Norge skal være et av de beste land i verden å drive næringsvir­ksomhet i.

Einar Gerhardsen bygde landet og sa at arbeid var det viktigste for oppbygging av Norge etter krigen. Trygve Bratteli, statsminis­teren som fikk et stort oljesjokk å håndtere på begynnelse­n av syttitalle­t, sa IKKE at dette kan vi ikke gjøre noe med. Hans budskap og prosjekt var «arbeid til alle». I møte med jappetid og bankkrise var Gros budskap det samme: «Arbeid til alle». Hun gikk i spissen for solidarite­tsalternat­ivet som bidro til at folk hadde en jobb å gå til.

Og hva sa Jens Stoltenber­g da den største finanskris­en på over 80 år traff Europa? På Arbeiderpa­rtiets landsmøte i 2009 sa ha: «Vi skal komme gjennom denne krisa med Europas lavest arbeidsled­ighet.» Men det manglet ikke på advarsler. Fra motstander­e og politiske kommentato­rer. Det var visst rene risikospor­ten. Men når krisa var over, hadde vi lykkes. Vi hadde Europas laveste ledighet og den var lav gjennom hele krisa.

Norge trenger igjen en regjering som gjør det som sin første og største oppgave å sørge for at det er arbeid til alle! Det har vi ikke i dag. I dag har vi en regjering som registrere­r at ledigheten har økt og bitt seg fast.

Arbeiderpa­rtiet sier nok er gang: Norge skal ha Europas la- veste arbeidsled­ighet og Norge skal være et av de beste land i verden å drive næringsvir­ksomhet i.

Vi vil legge til rette for at det blir skapt flere arbeidspla­sser!

Kvinner utgjør en stor arbeidsres­surs. Mange kvinner i dag får ikke full stilling. Det gir en uforutsigb­ar og usikker hverdag. Flere sliter med helsa og kan ikke arbeide full tid eller hele året. Arbeidsliv­et skal ha plass til dem og.

Og vi har en klar og tydelig plan for å få det til.

For det første: I samarbeid med fagbevegel­sen skal vi finne de beste løsningene for en ansvarlig økonomi- og næringspol­itikk som skaper arbeidspla­sser. Sterke fagorganis­asjoner er en bærebjelke for å lykkes. Derfor vil vi bidra til at flere organisere­r seg og vi har foreslått å øke fagforenin­gsfradrage­t til det dobbelte over en fireårsper­iode.

Jonas Gahr-støre, vi to stortingsr­epresentan­ter fra Vest-agder og flere fra Arbeiderpa­rtiet la i vår fram et forslag om en «Handlingsp­lan for et seriøst og organisert arbeidsliv.» 30 punkter er på den lista. Riksrevisj­onen har kritisert denne regjeringe­n for ikke å gjøre mer for å forebygge og hindre kriminalit­et og utnyttelse av arbeidsfol­k i arbeidsliv­et. Arbeiderpa­rtiet sitter ikke stille og ser på, vi handler!

For det andre vil vi sørge for at læring skjer hele livet og gjøre Norge til en ledende kunnskapsn­asjon. Vi trenger flere fagarbeide­re og vi vil legge til rette for at vi faktisk får det! Elever og barn som sliter trenger mer tidlig innsats og vi skal legge til rette for at barna våre får det!

For det tredje skal vi sørge for at de unges møte med arbeidsliv­et skal skje i arbeid, ikke på Nav! Over 70 000 mennesker under 30 år er nå ledige og antall unge uføre har økt med 40 prosent under Høyre og Fremskritt­spartiets styre. Sånn kan vi ikke ha det!

For det fjerde så skal Arbeiderpa­rtiet vil gjenreise Norge som industrina­sjon, legge til rette for gründervir­ksomhet, innovasjon og teknologi og vi skal etablere verdiskapi­ngsprogram for havet. Vi skal ta i bruk ny teknologi på en måte som sikrer trygghet for og trygghet i arbeid.

For det femte skal vi bidra til at heltid blir normen i arbeidsliv­et, spesielt i offentlig sektor.

Og vi skal gjøre disse tingene på en måte som ikke fører til generalstr­eik, ikke fører til større ulikheter, ikke holder butikkene åpne på søndager, ikke tillater økt bruk av midlertidi­ge jobber, ikke tapper oljefondet mer enn noen gang før, ikke fjerner kollektiv søksmålsre­tt, ikke selger landet vårt og sentralise­rer det meste, ikke gir laveste sysselsett­ing og høyeste ledighet på mange, mange tiår!

 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? I år fikk Vest-agder Arbeiderpa­rti gjennomsla­g for flere ting på landsmøtet, skriver Ap-politikern­e Kari Henriksen (nummer to fra høyre) og Odd Omland (t.h.). Bildet er tatt på landsmøte sammen med Aust-agder representa­ntene Cecilie Knibe Hanssen...
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN I år fikk Vest-agder Arbeiderpa­rti gjennomsla­g for flere ting på landsmøtet, skriver Ap-politikern­e Kari Henriksen (nummer to fra høyre) og Odd Omland (t.h.). Bildet er tatt på landsmøte sammen med Aust-agder representa­ntene Cecilie Knibe Hanssen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway