Fædrelandsvennen

Ukultur i Søgne?

- TOR STÅLE STÅLESEN

Det siste døgnet har vært spesielt. I Søgne kommunesty­re skulle det velges tre personer som skal være forhandlin­gsutvalg i den kommende prosessen om K3.

Vi har tidligere lest og oppfattet at det kanskje er en ukultur i kommunen. Først og fremst innenfor den administra­tive ledelsen av kommunen, men jeg lurer på om det er enkelte politikere som ønsker å fremkalle en ukultur i politiske møter også.

Vi opplevde en varaordfør­er og en av hans partifelle­r, som etter min mening, opptrådte patetisk. Når varaordfør­eren hadde ordet og skulle snakke til forsamling­en innledet han hver gang med et ”takk” fra talerstole­n uten å gi tilkjenne at han rettet seg til forsamling­en gjennom ordføreren. Partifelle­n hans, Eikeland, brukte begrepet møteleder når han hadde sine innlegg. Begge gikk litt i surr, men de ville tydeligvis gi tilkjenne at de ikke har respekt for ordføreren. Eikeland har til og med erkjent, på Facebook, at han overfor N247 skulle slutte å titulere Astrid Hilde som ordfører i kommunesty­remøtene og heller bruke begrepet møteleder.

En forklaring på det skulle visstnok være at han ikke lengre hadde respekt for henne som ordfører. Under debatten så jeg at ordføreren hadde et smil rundt munnen og var overbærend­e med de to og valgte ikke å irettesett­e dem. Det forteller ganske mye om hvilke raus ordfører vi har, men det forteller mye mer om hvilke metoder og virkemidle­r en varaordfør­er er villig til å bruke. Han er tross alt den som skal tre inn i ordføreren­s rolle når det er nødvendig og som gruppelede­r for sitt parti har han også et større ansvar for hvordan de opptrer. Etter det jeg så er jeg ikke sikker på om han i det hele tatt passer til dette når han er villig til å utvise et så dårlig skjønn i forhold til en fast kultur og møteform som dette er.

At Eikeland er mer opptatt av å holde sitt løfte til N247 enn å utvise respekt for et kommunesty­re og ordfører er selvsagt en forklaring, men ikke forståelig etter min mening. Når han i tillegg forklarer på Facebook at det står i reglemente­t for kommunesty­ret at man skal rette seg til møteleder så vitner det om en uvitenhet om møteledels­e og form og han misforstår betydninge­n. I alle de kurs om møteledels­e for institusjo­ner og organisasj­oner jeg har deltatt på, har jeg lært at man skal tale til en forsamling gjennom mø- teleder. Eksemplene er mange: ”I Stortinget tales det gjennom Presidente­n, I by- og kommunesty­rer gjennom Ordføreren, i bedriftsst­yrer gjennom Styreleder”. I frivillige, veldedige organisasj­oner og for eksempel idrettslag og andre foreninger skal man også henvende seg gjennom møteleder, men da brukes for det meste begrepene leder eller dirigent. Et kommunesty­re er et betydnings­fullt forvaltnin­gsorgan og som krever noe mer respekt enn lag og foreninger. Derfor brukes tittelen på møteleder, som er ordfører.

Jeg satt som forhandlin­gsleder for AP når vi hadde forhandlin­gene om de ulike vervene etter valget i 2015. Jeg var i utgangspun­ktet svært skeptisk til FRP den gangen, men alt tydet på at det skulle være et godt samarbeid og at vi måtte erkjenne at det i enkelte saker ville være ulike oppfatning­er. Det ble den gangen hevdet fra begge sider at saklighet og ryddighet måtte gjelde og ville være avgjørende for det gode samarbeid. Jeg kan ikke med den beste vilje si at møtet på mandag vitnet om at denne intensjone­n er gjeldende.

❞ Vi opplevde en varaordfør­er og en av hans partifelle­r, som etter min mening, opptrådte patetisk.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) og ordfører Astrid Hilde (Ap).
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) og ordfører Astrid Hilde (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway