Fædrelandsvennen

...og dette er grunnen til at byen sto køfast

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Statens vegvesen klarte ikke å skru av de røde lysene som indikerte at Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen var stengt. Dermed var tidenes trafikkaos en realitet.

– Nei, dette var ingen god dag, sier byggeleder for tunnelarbe­idene Martin Folkestad i Statens vegvesen.

Klokken 06.00 torsdag skulle trafikken østover på E 39 et- ter planen ha blitt sluppet inn på Vesterbroa etter nattesteng­ing av Baneheiatu­nnelen og Oddernestu­nnelen.

Først fire timer senere, klokken 09.53 kunne de første bilene passere. Da hadde mange tusen sørlending­er kommet for sent til jobb, skole, fly, ferje og legetime. Enkelte brukte tre og en halv time på en 17 kilometer lang strekning.

– Det oppstod en signalfeil som gjorde at vi ikke klarte å kommuniser­e med de til sammen 100 lyspunkten­e som lyser rødt eller grønt over hvert enkelt kjørefelt både inni begge tunnelene og på broa over Otra, sier Martin Folkestad.

Akkurat hvor og hvordan signalfeil­en oppsto, hadde de i går ettermidda­g ennå ikke klart å finne ut av.

Det ble prøvd ulike måter å få kontakt med signallyse­ne på, samt å slå dem helt av. Det siste var heller ikke så enkelt, siden signallyse­ne har innebygget et sikkerhets­system som gjør at de fortsetter å lyse ved hjelp av batterier dersom strømmen forsvinner.

– Til slutt måtte vi koble ut lysene ett og ett, noe som viste seg å være svært tidkrevend­e, sier Martin Folkestad.

Ved 13-tida mente de at kommunikas­jonen igjen var opprettet med lyssignale­ne, men våget ikke å skru dem på før ettermidda­gsrushet.

– Dersom den samme feilen skulle oppstå senere, vet vi nå hva som må gjøres for å løse problemene raskere. Denne gangen kan jeg ikke se at ting kunne vært gjort så mye annerledes. Vi gjorde alt vi kunne for å få åpnet trafikken igjen så fort som overhode mulig, sier Martin Folkestad.

Et løfte om at at samme feilen ikke skal oppstå igjen vil han ikke komme med, men sier de neste gang ikke vil bruke så lang tid på å få åpnet veien igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway