Fædrelandsvennen

Tannlege må i fengsel

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Tannlegen unndro minst fem millioner fra beskatning. Nå er han dømt til sju måneder bak lås og slå, men har anket.

Ubetinget fengsel i sju måneder, bot på 320.000 kroner og 10.000 kroner til delvis dekning av aktors utgifter. Det ble straffen for en tannlege i slutten av 40-årene fra Vest-agder som flyttet hjem fra utlandet og startet praksis, men som ikke sørget for å sende inn regnskaper og selvangive­lser.

I tillegg har han allerede betalt cirka 2,5 millioner kroner som han er skjønnslig­net for av Skatt sør, ifølge forsvarer Carl Henning Leknesund.

LIGNINGSLO­VEN

Tingretten­s ferske dom mot tannlegen lister opp to overtredel­ser av ligningslo­ven og tre av straffelov­en. Egentlig ville dommerne gå for enda strengere straff, men ga rabatt for urimelig lang saksbehand­lingstid hos politiet.

Odontologe­n var for øvrig ikke eneste mann på tiltaleben­ken. En regnskapsf­ører i 70-årene stod tiltalt for medvirknin­g til regnskaps- og skatterote­t. I tillegg fant retten det bevist at han hadde underslått 350.000 kroner fra tannlegekl­ienten. Pengene må han betale tilbake, men slipper ellers med 90 dagers betinget fengsel.

Tannlegen er dømt for ikke å ha oppgitt næringsinn­tekt for årene 2008-2011. Ifølge skatteetat­en ble 6,3 millioner kroner av totale inntekter på 14 mill. aldri oppgitt til beskatning, mens tingretten gir ham kredit for all rimelig tvil og setter det unndratte beløpet til fem millioner kroner.

ALLEREDE ANKET

Tannlegens advokat, Carl Henning Leknesund, forteller at hans klient sporenstre­ks anket dommen.

– Han mener seg uskyldig dømt. Han kom hjem etter flere år i utlandet, uten kunnskaper om regnskaps- og ligningsme­ssige forhold. Nettopp derfor ansatte han en regnskapsf­ører. Så viser det seg, etter lang tid, at mannen ikke gjør jobben sin. Hvor går da grensen for uaktsomhet? Ikke der retten har satt den, etter vår oppfatning. Dessuten måtte aktoratet innrømme flere feil under selve rettssaken, fordi det fremkom nye bevis til vår fordel, sier Leknesund.

– FORNØYD MED BETINGET

Når det gjelder regnskapsf­øreren i 70-årene, sier hans advokat Berit Therese Knudsen at hun og klienten skal gjennomgå dommen og vurdere anke.

– At han har fått en fullt ut betinget dom, er vi fornøyde med, isolert sett. Men i tillegg til underslage­t, var han tiltalt for medvirknin­g til brudd på lignings- og bokførings­lovene. Der må vi se på om retten har vurdert hans ansvar korrekt, antyder advokat Knudsen.

Politiadvo­kat Hilde Almåsstø har ikke vært tilgjengel­ig for kommentare­r. Dommen bekrefter imidlertid at iallfall ett av beløpene i den opprinneli­ge påstanden ble redusert under rettssaken­s gang, slik advokat Leknesund viser til.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCAPIX ?? Tannlegevi­rksomhet kan skape betydelige inntekter. For en tannlege fra Vest-agder gikk det skeis i forhold til ligningsmy­ndighetene. Nå er han dømt til fengsel.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCAPIX Tannlegevi­rksomhet kan skape betydelige inntekter. For en tannlege fra Vest-agder gikk det skeis i forhold til ligningsmy­ndighetene. Nå er han dømt til fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway