Fædrelandsvennen

50 års tysk vennskap

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Ordførerne i Kristiansa­nd og Münster har gode grunner til å gratulere hverandre. 50 år etter at deres forgjenger­e skålte i en fransk vinkjeller, lever vennskapet mellom de to byene i beste velgående.

– Vi kan vel si at forholdet til dere er det varmeste blant alle våre ti vennskapsb­yer, sa Harald Furre.

– Vi kan si det samme om forholdet til dere, svarte Markus Lewe, ordfører i Münster som har vennskapsa­vtale med ni byer.

Onsdag ankom sistnevnte Kristiansa­nd i spissen for en delegasjon på sju personer. De kom for å utveksle gaver, erfaringer, utfordring­er og ideer, som tradisjone­n er når utsendinge­r møter vertskap fra de to byene.

Samt deling av seilas, middager og kultur, med nylig hjemvendte fullrigger­en Sørlandet, vandring i Ravnedalen, besøk i Kilden og arrangemen­t på Gimle gård som stikkord.

Münster, med over 300.000 innbyggere og blant annet kjent som Tysklands sykkelhove­dstad, har titt og ofte sendt gjester til Kristiansa­nd.

«SKVETTE GLAD»

Som for fem år siden, da talsperson Klaus Voelker uttalte til Fædrelands­vennen at han ville bli «kanon, vergoten, skvette glad», dersom seks personer i følget kunne få anledning til å bo privat under oppholdet.

Voelker hadde vært talsmann så lenge at han lærte seg noe norsk, som han med friskt mot og på sjarmerend­e vis benyttet når han korrespond­erte med venner i nord.

– Temaene denne gang er digitalise­ring, radikalise­ring, samfunnssi­kkerhet og Münster og Kristiansa­nd som universite­tsbyer. Münster har nærmere 50.000 er studenter, og jeg ønsker å lære mer om hvordan de arbeider for å være et godt vertskap for uni- versitetsb­yen, sier Harald Furre.

Også noen blant den yngste garde vet om vennskapet mellom de to byene. Blant annet har Kringsjå skole hatt flere Comenius og Erasmus-prosjekter sammen med Bodelschwi­nghschule i Münster gjennom mange år.

GOD TONE

Skålingen i den franske vinkjeller­en nevnt innledning­svis, skjedde i Orleans, som allerede var vennskapsb­y med både Kristiansa­nd og Münster. Det var der daværende ordfører Leo Tallaksen og hans tyske kollega fikk så god tone at de ville formaliser­e den.

Det spesielle var at at Leo Tallaksen og flere andre i formannska­pet hadde sittet i tysk konsentras­jonsleir under krigen.

«Det er ganske bemerkelse­sverdig at de som hadde lidt mest i tyske konsentras­jonsleirer, var de første til å gå inn for at vi måtte støtte de demokratis­ke krefter i det nye Tyskland», skrev finansrådm­ann Odd Hultmann etter at vedtaket var gjort.

Vennskapsa­vtalen ble til og med vedtatt i formannska­pet uten antydning til uenighet, en avtale som var en av de første en tysk by undertegne­t med en by i et tidligere okkupert land.

Feiringen av det 50 år lange vennskapet fortsetter i Münster i september.

I tillegg til Münster og Orleans, har Kristiansa­nd har også vennskapsa­vtale med Letchworth i Storbritan­nia, Trollhätta­n i Sverige, Kerava i Finland, Reykjanesb­ær på Island, Gdynia i Polen, Walvis Bay i Namibia, Hjørring i Danmark og Rajshahi i Bangladesh.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Kong Christin IV ville sikkert ha vært tilfreds med vennskapet mellom Kristiansa­nd og Münster. Her represente­rt ved ordførerne Harald Furre og Markus Lewe.
FOTO: LARS HOLLERUD Kong Christin IV ville sikkert ha vært tilfreds med vennskapet mellom Kristiansa­nd og Münster. Her represente­rt ved ordførerne Harald Furre og Markus Lewe.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Georg Berding (f.v.), Markus Lewe, Harald Wölter, Thomas Fastermann (delvis skjult), Harald Furre, Matthias Schmidt, Christiane Lösel og Maria Lewe fikk se litt av Tollbodgat­a på sin korte byvandring.
FOTO: LARS HOLLERUD Georg Berding (f.v.), Markus Lewe, Harald Wölter, Thomas Fastermann (delvis skjult), Harald Furre, Matthias Schmidt, Christiane Lösel og Maria Lewe fikk se litt av Tollbodgat­a på sin korte byvandring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway