Fædrelandsvennen

Nå kan de ferdes fritt

- GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N

Etter å ha vært sju måneder i kirkeasyl i Vågsbygd kirke, kan endelig hele familien ferdes fritt etter å ha midlertidi­g oppholdsti­llatelse.

– Det er en veldig stor dag for oss, sier mora i familien på nylært norsk og med et bredt smil.

Fædrelands­vennen har tidligere skrevet om familien som har fått avslag på oppholdsti­llatelse og dermed søkte kirkeasyl i Vågsbygd kirke. Der har de vært siden 3. november.

Barna har kunnet gå ut av kirken, men foreldrene har ikke turt å bevege seg mer enn noen meter utenfor kirkedøren­e av frykt for å bli tatt for utsendelse. Men med dagens beskjed, utvides horisonten.

– Jeg vil ned til sentrum og sykle. Det har jeg savnet veldig, sier mora.

ELLEVILL GLEDE

Det var eldste jenta i familien som fikk beskjeden først. Hun var på handletur i byen da hun mottok gladnyhete­n.

– Jeg skrek og hoppet og klemte søsteren min. Jeg snakket høyt og klemte alle midt i butikken, sier hun entusiasti­sk.

Først kan altså familien nyte sommeren i frihet etter en vinter og vår i kirkeromme­t. Til høsten avgjøres det om de får permanent opphold i Norge.

– BØNNESVAR

Familien frykter hva som kan skje dersom de blir returnert til Afghanista­n etter at de har konvertert til kristendom fra islam. Etter en lang prosess, har det til tider vært vanskelig å holde motet oppe. Nyhetene de fikk, kom gjennom en melding fra Utlendings­nemnda (UNE) om at vedtaket om utsendelse har blitt utsatt i påvente av behandling av saken. Ifølge advokat Arild Humlen tyder det på at familien nå får løftet fram saken sin for UNE.

– Et slikt møte kan trolig ikke skje før i oktober, og fram til da har de lovlig opphold i Norge, sier Humlen.

HJELPERE

Daglig leder i Vågsbygd kirke, Per Gunnar Pedersen, har fulgt familien tett. Sammen med resten av staben i menigheten og en stor gruppe frivillige har de tatt hånd om familien.

– Det har vært en berikelse. Mange har også støttet økonomisk for å få dette til å gå. Nå håper vi familien skal bo her til saken er avgjort, sier Pedersen.

Han har stilt opp på skolen med barna når foreldrene ikke kunne, men nå kan foreldrene ta den plassen skal ha.

 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Familiefar­en ønsker ikke å stå fram med navn, men kunne bli avbildet. Han feirer her de gode nyhetene sammen med Per Gunnar Pedersen og familien.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Familiefar­en ønsker ikke å stå fram med navn, men kunne bli avbildet. Han feirer her de gode nyhetene sammen med Per Gunnar Pedersen og familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway