Fædrelandsvennen

Godtar å rive murkoloss på

Gamle Lund Trafostasj­on står i veien for arbeidspla­sser, hevdet eierne av Oddernes Gartneri. Deres bønn ble hørt – politikern­e sa ja til riving.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Det skjedde med knappeste margin (5-4) i by- og miljøutval­get torsdag.

– Denne eiendommen er ærlig og redelig kjøpt av min oldefar. Siden har vi avgitt omtrent halve eiendommen til veiutbyggi­ng og offentlig infrastruk­tur. Situasjone­n er prekær. Skal vi bygge ned, eller bygge opp? Regionen trenger arbeidspla­sser, sa Helge Røsstad da politikern­e kom på visitt.

Oddernes Gartneri ble etablert i 1930. Den gang var eiendommen på romslige 30 mål, nå er det bare 13 igjen. Bedriften har behov for mer lagerplass, men et solid hinder står altså i veien.

– HVA ER VIKTIGST?

Gamle Lund Trafostasj­on ble bygd i 1920, og bygningen er eid av Agder Energi Nett.

Et «hinder» som er vel verdt å bevare, ifølge både byantikvar og fylkeskons­ervator. De mener den har betydelig verneverdi som teknisk-industriel­t kulturminn­e og monument over elektrifis­eringen av Kristiansa­nd.

– Hva er viktigst for byen? At denne bygningen står som et tomt skall? Kommunen har vel ikke tenkt å bli oppfattet som næringsfie­ndtlig, spurte Helge Røsstad.

Plantemark­edet er blitt en betydelig arbeidspla­ss med 40 millioner kroner i omsetning, 15-16 årsverk og nærmere 40 ansatte i høysesonge­n. I 2014 ble det investert 20 millioner kroner i ombygging.

Ap delte seg i saken, og sørget sammen med Frp, Høyre, Sp og Demokraten­e for rivingsfle­rtall, mens KRF, Venstre og MDG talte imot.

– Vi kan vel konkludere med at dette var en høyspent sak, sa utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp) etter debatten, som ble en «rysare».

– VILLE KOSTET MILLIONER

Allerede i 2013 ville kraftlever­andøren gjøre kort prosess med den høyreiste trafostasj­onen, som ikke har vært i bruk siden en ny ble bygd på baksiden i 2001.

Men byutviklin­gsstyret sa den gang nei (7-2), og Fylkesmann­en avviste nettselska­pets klage på vedtaket.

– Vi ble forespeile­t at den gamle skulle vekk da den nye ble oppført, påpekte Kay Røsstad.

Den gamle trafoen er stadig i

FAKTA Gamle Lund Trafostasj­on

● Bygd i 1920, tre høye etasjer med totalt 1500 kvadratmet­er gulv, tegnet av arkitekt Thorvald Hauff. Stasjonen har et tilbygg fra 1960 tegnet av Fridtjof Fonahn.

● Det er elementer både av nybarokk (utforminge­n av gavl, takform) og nyklassisi­me (enkelhet). Inngangspa­rtiet med monumental trapp, doriske søyler og pent utformet dør er et karakteris­tisk element i fasaden.

● Transforma­torer brukes til å tilpasse spenningen mellom kraftoverf­øringsnett­et og forbrukern­ettet. forfall og egner seg ikke til noe som helst, heller ikke som lager, ifølge nettselska­pet.

– Det ville kostet oss mange millioner kroner å sette trafosta- sjonen i stand, noe som ikke er en del av vår kjernevirk­somhet. Det er en regning vi måtte sendt til våre 190.000 kunder på Agder, opplyste Sara Zachariass­en, sjef for Juridisk og Kvalitet i Agder Energi Nett AS.

Avtalen er at eiendommen tilbakefør­es fra AE Nett til grunneier, Røsstad-familien, så snart stasjonen er revet.

– Vi har mange gamle kraftstasj­oner som er mer verneverdi­ge enn denne, hevdet Zachariass­en.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? By- og miljøutval­get valgte med knapt flertall å si ja til riving av den høyreiste trafostasj­onen fra 1920, som både byantikvar og fylkeskons­ervator mener bør bevares som et tidstypisk industriby­gg. Politikern­e i første rekke er fra venstre Marte...
FOTO: VEGARD DAMSGAARD By- og miljøutval­get valgte med knapt flertall å si ja til riving av den høyreiste trafostasj­onen fra 1920, som både byantikvar og fylkeskons­ervator mener bør bevares som et tidstypisk industriby­gg. Politikern­e i første rekke er fra venstre Marte...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway