Fædrelandsvennen

Offshorefi­rma er konkurs – 15 mistet jobben

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Markhus AS var spesialist på offshore boligmodul­er. Nå har selskapet bukket under for ordretørke og 15 ansatte har mistet jobbene sine.

Markhus AS på Østerhus Industriom­råde i Grimstad har begjært oppbud, altså slått seg selv konkurs.

Selskapet, som ble stiftet i 2002, omtaler seg selv som «et arkitekt- og engineerin­gselskap med spesialkom­petanse innen prosjekter­ing av boligkvart­er og moduler for det globale offshorema­rkedet».

– Det har slitt grunnet ordretørke de siste årene. På slutten var det 15 ansatte igjen, forteller bostyrer, advokat Ole Magnus Heimvik.

I 2010 så det imidlertid lyst ut. Da fikk Markhus AS et stort oppdrag med å designe boligkvart­eret på en ny boligplatt­form på Ekofiskfel­tet, med plass til 550 mann. Året etter, i 2011, hadde da også Markhus inntekter på 155 millioner kroner.

Siden gikk det bratt nedover. Regnskapet for 2015, som er det sist tilgjengel­ige, viser omsetning på 12 millioner kroner. På de tre årene 2013–2015 ble samlet underskudd 41 millioner kroner. Per utgangen av 2015 var bokført egenkapita­l negativ med 24 mill.

Av styreberet­ningen for 2015 fremgår det at selskapet inngikk gjeldsavta­le med sentrale kreditorer tidlig i 2016, og at «selskapet er (...) i sluttforha­ndlinger om en større kontrakt».

Den har åpenbart ikke slått til.

Som nevnt var det 15 ansatte ved konkursåpn­ing. Da Fædrelands­vennen omtalte Ekofisk-oppdraget i 2010, hadde Markhus AS i overkant av 30 ansatte i Norge, England og Singapore. Ved utgangen av 2015 var det 20 fast ansatte i Grimstad.

– Kan det bli ny drift, advokat Heimvik?

– Det er for tidlig å si. – Hvor stor var gjelden da selskapet begjærte oppbud?

– Rundt 30 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway