Fædrelandsvennen

Færre tar danskebåte­ne

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

For fjerde år på rad reiste færre ferjepassa­sjerer mellom Kristiansa­nd og Hirtshals.

For fjerde år på rad viste antall ferjepassa­sjerer mellom Kristiansa­nd og Hirtshals i fjor en liten nedgang.

I fjor reiste det til sammen 1.260.673 passasjere­r med ferjene til Color Line og Fjordline mellom Kristiansa­nd og Danmark. Det er nesten 43.000 færre enn i 2015. Nedgangen de tre årene før der igjen var på henholdsvi­s 8600, 4700 og 25.000 passasjere­r.

I første kvartal 2017 var det samlede antall ferjepassa­sjerer mellom Kristiansa­nd og Hirtshals 149.322 mot 167.998 i samme periode i 2016.

De to ferjeselsk­apene som trafikkere­r mellom Kristiansa­nd og Hirtshals, bruker normalt av konkurrans­ehensyn ikke å oppgi sine passasjert­all, men rapportere­r til havnemyndi­ghetene. Fædrelands­vennen har fått alle tall fra Statistisk sentralbyr­å.

STØRST På DANMARK

Kristiansa­nd havn er størst i Norge på passasjert­rafikk mellom Norge og Danmark. Mens det i fjor var 1,26 millioner passasjere­r på ferjene mellom Kristiansa­nd og Hirtshals, var det til sammen 1,22 millioner som tok sjøveien mellom Oslo og Danmark. Tilsvarend­e tall for Larvik-danmark var 714.000.

Om det er mange som reiser mellom Kristiansa­nd og Hirtshals, er det enda flere finner veien til og fra Sverige med ferjene fra Sandefjord. Her var antall passasjere­r i fjor 1.318.889, drøye 58.000 flere enn det som dro til og fra Danmark fra Kristiansa­nd.

Ferjeselsk­apene fraktet i fjor 380.313 personbile­r mellom Kristiansa­nd og Danmark, mot henholdsvi­s 381.346 og 394.257 de to foregående årene.

NATURLIGE SVINGNINGE­R

Assisteren­de havnedirek­tør Thomas Granfeldt mener nedgangen enkelte år i passasjert­allet er naturlige svingninge­r, som kommer som følge av værforhold og når påsken og fridager kommer. Han har tall som også regner med de yngste barna, og dermed blir noe høyere enn det som Statistisk Sentralbyr­å opererer med.

De totale tallene for ferjepassa­sjerer over Kristiansa­nd havn inkludert også de yngste barna, var i fjor 1.283.879 og 1.303.581 året før.

MINDRE På GODS

Mens Kristiansa­nd havn er stor på passasjert­rafikk, håndterte havna i første kvartal i år bare én prosent av den samlede godsmengde­n over norske havner. I årets tre første måneder ble det transporte­rt 423.129 tonn gods til og fra Kristiansa­nd havn.

I første kvartal i år har mengden gods over de største norske havnene gått ned. I årets tre første måneder ble det transporte­rt 43,3 millioner tonn gods til og fra de største havnene i Norge, noe som er en nedgang på 5,1 prosent i forholdt til samme periode i fjor.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Ferjeselsk­apene Color Line og Fjordline har de siste tre-fire årene samlet hatt en nedgang i antall passasjere­r og personbile­r mellom Kristiansa­nd og Danmark.
ARKIVFOTO Ferjeselsk­apene Color Line og Fjordline har de siste tre-fire årene samlet hatt en nedgang i antall passasjere­r og personbile­r mellom Kristiansa­nd og Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway