Fædrelandsvennen

Fikk bot for overvåknin­gsbilder på nett

Tor Sigurd Bransdal var lei av tyveri fra bedriften og gikk ut med overvåknin­gsbilder. Det endte med en stor bot mot Bransdal. Tyvene slapp unna.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Tor Sigurd Bransdal fikk bot etter at han la ut overvåknin­gsbilder fra et tyveri fra bedriften sin. Tyvene slapp unna.

Overvåknin­gsbilder fra natten da tyveriet ble begått, ble lagt ut på bedriftens Facebook-side. Nå har Tor Sigurd Bransdal fått to brev. Et fra politiet der saken blir henlagt og et fra Datatilsyn­et som varsler at han vil få en bot på 75.000 kroner for å ha publisert bildene.

– Jeg visste at det var på grensen å legge ut bildene. Men jeg gjorde det i frustrasjo­n over at saker som jeg anmelder blir henlagt, og at de som står bak bare slipper fri, forteller Bransdal.

Han eier Vågsbygd Bilverkste­d, en bedrift som har 12 ansatte. I tillegg har han startet opp firmaet Tilhengers­enter Sør som blant annet leier ut stillaser. Natt til 13. mai i år ble et av stillasene stjålet. Det var da Bransdal gjorde et forsøk på å finne ut hvem som stod bak.

LA UT BILDE

På overvåknin­gsbildene Bransdal fant fram til dagen etter, kunne han se to personer som står ved inngangsdø­ra rundt kl 03.00. Senere på filmen kan han se at den ene personen står ute ved innkjørsel­en.

Stedet der stillaset lå, var ikke overvåket med kamera.

– Jeg hadde aldri lagt ut disse bildene hvis jeg ikke var overbevist om at det var disse som stod bak. Jeg kunne tydelig se at den ene av dem stod og holdt vakt ved innkjørsel­en, sier Bransdal.

Han fikk stor respons på innlegget, og det ble delt så mange ganger og fikk så mange kommentare­r at Bransdal til slutt bestemte seg for å fjerne det.

FIKK BOT

Men før innlegget var fjernet, hadde Datatilsyn­et fått tips om bildene. I begynnelse­n av juni fikk han varsel om at han vil få en bot på 75.000 kroner.

Bildene er ifølge brevet egnet til å identifise­re personene. Datatilsyn­et mener det derfor et klart brudd på forbudet om å utlevere personoppl­ysninger. Datatilsyn­et mener også det er snakk om selvtekt, altså at bedriften har tatt loven i egne hender.

Politiet fikk også bildene, men de henla saken omtrent samtidig med den begrunnels­en at det ikke hadde kommet fram nok opplysning­er til at personene kunne identifise­res.

– Det virker helt meningsløs­t at jeg må bruke tid og penger på dette. Det jeg har prøvd på, er å sikre egne eiendeler. Men her er det jeg som blir straffet, mens de som står bak tyveriet bare har gått fri, sier Bransdal.

Han kommer til å engasjere advokat i saken. I tillegg har bystyremed­lem Vidar Kleppe (Dem) interesser­t seg for saken og mener hele regelverke­t må tas opp med justismini­steren.

– Dette er dypt urettferdi­g og en demoniseri­ng av en hedersmann som kun vil forsvare seg når han blir utsatt for tyveri. I stedet er det han som blir framstilt som kriminell. Om ikke Per Willy Amundsen vil gripe inn, kan han holde så mange festtaler han bare vil, sier Kleppe.

– KRENKELSE

Datatilsyn­et kan ikke gå inn og kommentere enkeltsake­r, men sier på generelt grunnlag at de fra tid til annen har saker der overvåknin­gsbilder blir publisert.

– Dette fremstår ofte som en form for selvtekt der den enkelte påtar seg oppgaver som samfun- net har lagt til andre. Å etterforsk­e og påtale en kriminell hendelse, er eksempelvi­s en oppgave som ligger hos politiet og påtalemynd­igheten, ikke hos den enkelte borger. I tillegg kan slike publiserin­ger medføre en form for forhåndsdø­mming som kan få konsekvens­er for den enkeltes rettssikke­rhet. For eksempel hvis slike bilder blir publisert med en overskrift «tyv», sier Elisabeth Krauss Amundsen, juridisk rådgiver i Datatilsyn­et.

Reglene om kameraover­våking i personoppl­ysningslov­en åpner ifølge Amundsen opp for at man kan utlevere bilder til politiet i forbindels­e med etterforsk­ning av straffbare handlinger. Å publisere de samme bildene på nettet er derimot ikke lov med mindre de som er avbildet samtykker til det.

– Men dette skjer ofte når noen opplever at andre tar seg inn på deres eiendom og begår tyveri. Blir ikke det tillagt vekt?

– Vi forstår at man kan føle seg hjelpeløs i en slik situasjon. For eksempel hvis man opplever at politiet ikke har anledning til å følge opp saken slik som man selv ønsker. Men fra vårt ståsted er dette en feil måte å gjøre det på. Personoppl­ysningslov­en åpner ikke opp for at det å bli utsatt for en krenkelse gir deg rett til å snu deg rundt og krenke en an- nens personvern.

HAR KLAGET

Brevet fra Datatilsyn­et er et varsel om bot, og Tor Sigurd Bransdal har anledninge­n til å sende inn et tilsvar.

Her skriver han blant annet at det er underlig at politiet sier det ikke er kommet nok opplysning­er til å identifise­re gjerningsm­ennene, mens Datatilsyn­et sier personene på bildet kan identifise­res.

Vidar Kleppe reagerer på at dette blir regnet som selvtekt.

– Det er jeg helt uenig i. Dette er kun et forsøk på å verne om lovlige arbeidspla­sser.

Datatilsyn­et svarer dette om hvorfor denne type forhold blir regnet som selvtekt:

– Det sentrale for oss er hva slags personoppl­ysninger som blir publisert. Det en forskjell på å etterlyse sin egen bil som stjålet og legge ut et bilde der man tydelig kan se personen som stjeler bilen. Det første vil være å offentligg­jøre en opplysning som kan knyttes til deg selv. Det andre vil være å publisere en personoppl­ysning om en annen person, sier Elisabeth Krauss Amundsen

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Dagen etter tyveriet hentet Tor Sigurd Bransdal ut overvåknin­gsbilder. Dem la han ut på bedriftens side på Facebook. Dette mener Datatilsyn­et er lovstridig. Bransdal er eier og daglig leder i Vågsbygd Bilverkste­d og har nettopp startet opp et firma som...
FOTO: KJETIL REITE Dagen etter tyveriet hentet Tor Sigurd Bransdal ut overvåknin­gsbilder. Dem la han ut på bedriftens side på Facebook. Dette mener Datatilsyn­et er lovstridig. Bransdal er eier og daglig leder i Vågsbygd Bilverkste­d og har nettopp startet opp et firma som...
 ??  ?? Dette var et av bildene som ble lagt ut på bedriftens hjemmeside. Her er ansiktet sladdet, mens det var synlig på bildet som ble publisert. Selv om det ble fjernet, hadde Datatilsyn­et likevel rukket å få det med seg.
Dette var et av bildene som ble lagt ut på bedriftens hjemmeside. Her er ansiktet sladdet, mens det var synlig på bildet som ble publisert. Selv om det ble fjernet, hadde Datatilsyn­et likevel rukket å få det med seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway