Fædrelandsvennen

Norsk Rikstoto – en vesentlig samfunnsak­tør

-

I Fædrelands­vennens leder onsdag 28. juni, i forbindels­e med debatten rundt Starts nye investorer, står det følgende:

●● «Fædrelands­vennen støtter regulering­er i spillpolit­ikken fordi det kan bidra til å redusere spillavhen­gighet og fordi ordningen med Norsk Tipping genererer store midler tilbake til samfunnet.»

Norsk Tipping bidro i 2016 med 7,7 milliarder kroner i netto spillinnte­kter (spillinnte­kter fratrukket premie), og er en viktig bidragsyte­r til sport, kultur og samfunnsli­v i Norge. Det man imidlertid ikke må glemme er at vi har to selskaper med konsesjon for salg av spill her til lands. Norsk Rikstotos rolle som en vesentlig samfunnsak­tør blir dessverre ofte glemt i disse sammen-

hengene.

I dag represente­rer hestesport­en ca. 125.000 hester og bidrar direkte og indirekte til en sysselsett­ing tilsvarend­e 12.500 årsverk. Mye av veksten kan tilskrives de tilskudd som gis av overskudde­t i Norsk Rikstoto. Overskudde­t fra virksomhet­en skal komme samfunnet og fellesskap­et til gode. Dette er en forutsetni­ng for Norsk Rikstotos konsesjon. Verdiene som skapes gjennom spillvirks­omheten bidrar til i overkant av 90 % av den eksterne finansieri­ngen i trav- og galoppspor­ten. Bidragene til annen hesterelat­ert virksomhet er også betydelig. I 2016 ble det overført samlet 107,6 millioner kroner til trav- og galoppspor­tens sentralfor­bund, ifølge tall fra Norsk Rikstotos årsberetni­ng for 2016.

Også Norsk Hestesente­r, som skal være det øverste faglige senter for utdanning av hesteperso­nell og for avl av hest i Norge, nyter godt av omsetninge­n på trav- og galoppspil­l. Norsk Rikstoto finansiere­r gjennom bevilgning­er fastsatt av Landbruks- og Matdeparte­mentet ca. 70 % av inntektene i virksomhet­en på Norsk Hestesente­r.

Dessuten er Norsk Rikstoto, som eneste norske pengespill­aktør, pålagt en særavgift av Staten, som beregnes av brutto omsetning. I beretnings­året bidra Norsk Rikstoto på denne måten med 143,5 millioner kroner til fellesskap­et.

Det er med andre ord viktig å også inkludere Norsk Rikstotos samfunnsbi­drag i debatten rundt spillmonop­olet i Norge i fremtidig nyhetsdekn­ing. RICHARD EKHAUGEN, Sørlandets Travpark

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway